Pizza Italiamo 4 sery (Quattro Formaggi) z Lidla

lidl pizza 4 seryNajbardziej włoskie pizze mrożone jakie dane mi było jeść w życiu powracają. Trwający obecnie w Lidlu tydzień włoski to okazja by zrobić zapasy na kolejne tygodnie posuchy. Ja tymczasem testuję dla Was kolejną pizzę z tej serii: 4 sery!

Trochę o tej serii

Na dole wpisu zrobiłem dla Was małe podsumowanie testów pizzy z tygodnia włoskiego w Lidlu. Szczerze mówiąc myślałem, że Quattro Formaggi to ostatnia pizza w tej serii, której nie testowałem, ale być może weszły jakieś nowe smaki, lub coś przeoczyłem a czego nie zastałem ani w Lidlowych lodówkach ani w gazetce promującej tydzień włoski.

skład pizzy 4 sery z lidlaJeśli tak jest, to wiecie co z tym zrobić… piszcie komentarze i w następnej edycji będę polował :). A jeśli tak nie jest to niech Lidl ruszy szare komórki i stworzy nowe kombinacje.

Czy warto postawić na pizzę cztery sery?

Odpowiedź na to pytanie nie jest taka oczywista. Po teście pizzy 4 sery z Biedronki  miałem co do niej spore nadzieje. Co prawda nie jestem fanem niebieskich serów pleśniowych, a właśnie takie znalazły się również w tej kompozycji, to jednak plus za to, bo w prawdziwej Quattro Formaggi muszą one być.

Pizza jednak wygląda mega słabo zarówno po wyjęciu z opakowania jak i po wyjęciu z piekarnika. Widok jest dość… ubogi. Sera raczej niewiele, grube brzegi, no i właściwie nic więcej.

pizza serowa z tygodnia włoskiego lidlZapach natomiast to zupełnie inna strona barykady. W kuchni pachnie jak w solidnej pizzerii.

Ciasta raz jeszcze nie będę dokładnie opisywał, zajrzyjcie do innych wpisów w tej serii gdzie trochę na ten temat już było. Z całą pewnością to jedno z najbardziej włoskich ciast do pizzy w gotowych produktach jakie jadłem (bardzo dobre ciasto było także w pizzy z Tesco). Sos super (jak wyżej, już o nim pisałem :)).

Sery, czyli główny punkt programu. Ilościowo moim zdaniem trochę zawód. Po pizzy która składa się wyłącznie z sera i sosu, oczekuję, że będzie tego sporo. Tu bywały „gołe placki” gdzie sera nie było prawie wcale.

pizza quattro formaggi z lidla testPowiem szczerze, że po wyjęciu z piekarnika miałem już w głowie nagłówek „totalny zawód” :), ale smakowo ta pizza jest (patrząc na wygląd) zaskakująco dobra. Znowu Lidlowi udało się mocno zbliżyć do włoskiego pierwowzoru. Sery są niezłej jakości, świetne ciasto, bardzo dobry sos. Przyczepiłbym się jedynie do ilości składników.

Ta pizza z całą pewnością jest jednak świetną bazą dla leniwych do zrobienia jakiejś fajnej kombinacji i dobrej włoskiej pizzy. Ciasto, sos i ser już macie, wystarczy dodać kilka fajnych składników które najbardziej lubicie i gotowe :).

Pan Tester

PS: Swoją drogą, co edycja to te pizze mają różne ceny ;).

Jeszcze obiecana lista wszystkich testów pizzy z serii Italiamo:

  1. Pizza z bakłażanem
  2. Pizza Arrabbiata
  3. Pizza Prosciutto e Mozzarella (teraz nazywa się Pizza Prosciutto Crema di Formaggio)
  4. Pizza Diavola z kiełbasą Nduja
14 komentarzy
  1. Luty 2, 2016
  2. Luty 2, 2016
  3. Styczeń 30, 2016
    • Styczeń 30, 2016
      • Styczeń 31, 2016
    • Styczeń 31, 2016
      • Styczeń 31, 2016
        • Luty 1, 2016
  4. Styczeń 29, 2016

Dodaj komentarz