Italiamo powraca z nowym smakiem! Wreszcie można by rzecz. Kto nie wie dlaczego tego odsyłam do pozostałych testów tej serii, podlinkowałem Wam je na końcu tego wpisu. Dziś pierwsza nowość Italiamo od kilku dobrych lat i mam nadzieję, że ten trend się utrzyma. Pizza Marinara, bo o niej właśnie mowa, to jednak propozycja zupełnie nietypowa. Klasyka, ale w wydaniu do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni nawet w dobrych pizzeriach.
Pizza Marinara z Lidla – cena i skład
Dlaczego inna? Bowiem skład tej pizzy to pomidory, bazylia (w sensie liście bazylii ;)), czosnek i oliwa extra virgin. Gdzie ser? No właśnie, to pizza bez sera, co dla niektórych może być sporym szokiem. 😉
Cena pizzy standardowa jak na tę serię – 7,99zł. Przyzwoicie.
Dla tych którzy niekojarzą jest to seria mrożona, nie szukajcie więc w lodówkach. 😉
Pizza Marinara – smak
Ok, szybkie przejście do przygotowania i smaku. Pizza po wyjeciu z opakowania wygląda naprawdę… nietypowo. Zmrożona oliwa, pomidory i liście bazylli. Producent zaleca by pizzę rozmrażać przed włożeniem do piekarnika minimum 10 minut i radzę Wam to zrobić, inaczej może „pływać”. Właściwie dla pewności przyjmijcie minimum kwadrans.
Pizza pachnie naprawdę rasowo. Wygląda równie dobrze. I choć aż prosi się o ser to jest całkiem zachęcająca do konsumpcji. 😉 Tak też uczyniłem i muszę przyznać, że ciasto Italiamo wciąż trzyma poziom. Cienkie, chrupkie i pachnie jak naprawdę przyzwoite drożdżowe ciasto.
Jak smakuje mrożona pizza bez sera? Powiem tak – moim zdaniem było naprawdę fajnie, jednak biorę tutaj sporą poprawkę na fakt, że ja lubię bardzo klasyczne włoskie połączenia gastronomiczne. Dla mnie mniej składników oznacza lepiej dlatego prostota pizzy Marinara przypadła mi do gustu. Jakość składników jakie tutaj zastosowano naprawdę nie pozostawia miejsca na marudzenie i choć nie ma ich zbyt wiele, to pizza może się podobać.
Przez brak sera i innych tłustych składników pizza sprawia wrażenie lekkiej i wręcz momentami orzeźwiającej przez kwaskowatość pomidorów i aromat bazylii. Dla mnie ciekawa odmiana.
Jednocześnie uważam, że jest to propozycja która zdecydowanie nie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy:
a) zamawiają pizzę na grubym cieście
b) zamawiają pizzę z podwójnym serem
c) na pizzy musi się dziać inaczej jest badziewna 😉
d) zalewają pizzę ketchupem i sosem czosnkowym
To właściwie tyle. Jeśli lubicie klasyczne połączenia smaków to próbujcie i dajcie znać jakie były Wasze wrażenia.
Pan Tester
Inne pizze z tej serii
Lidl
-
8/10
-
8/10
-
8.5/10
Marinara super, bo inne z tej serii już dużo mniej.
Ostatnio kupiłam z szynką i cebulą tej marki. Nie jadam wędliny, więc ją usunęłam. Całość bardzo mi smakowała. Tej bałam się kupić.
Pizza rewelacja prostota w najlepszym wykonaniu te pizze widział bym na stale w ofercie no ale lidl co raz mniej się stara. W innych krajach Europy jet jeszcze wersja z panceta i z owocami morza. Polecam Fish and chips co teraz jest w lidlu frytki grube i fajne ciasto na rybie nie w stylu jak w paluszkach rybnych. Będą jakieś testy z aldi i leclerc a ?
Ja bym chyba jednak nie oparła się pokusie dołożenia do niej mozarelli w plastrach ;P
U mnie sie trafił 1 listek bazylii na całej pizzy ;]