Tak jak obiecałem dziś kolejna (czwarta już) pizza z tygodnia włoskiego w Lidlu, tym razem Arrabbiatta, czyli coś dla fanów ostrych smaków.
Nie będę wiele się rozpisywał, bo jeśli zajrzycie do testów pizzy prosciutto, Diavola oraz Parmigiana to szybko przekonacie się czego można się spodziewać po pizzach z Lidla z serii Italiamo. W kategorii ciasto plus sos plus ser, czyli tak naprawdę podstawa każdej dobrej pizzy, moim zdaniem to seria najbardziej zbliżona smakiem do prawdziwej włoskiej pizzy. Cena oczywiście bez zmian: 6,99zł.
Słyszysz Arrabbiata, myślisz dużo papryki. I taka jest ta pizza. Obok sera znajdziemy tutaj słodką paprykę, ostrą paprykę i paprykową kiełbasę (w stylu salami). Lepiej być nie może :).
Jak wypada całość? Moim zdaniem z pikantnych pizzy w tej serii może śmiało rywalizować z Diavolą. Jest pikantnie, ale nie wypala kubków smakowych, więc powinna znaleźć więcej zwolenników. Dzieje się tak dlatego, że sos który mamy tutaj jest standardowy, łagodny. Ostre są właściwie wyłącznie niektóre papryczki.
Jest prosto, klasycznie i zwyczajnie smacznie. Ciężko napisać o tej pizzy, że jest wyjątkowa na tle pozostałych, ale to taki standardowy pomysł ze świetnym wykonaniem a to sprawia, że przy kolejnej edycji pewnie sięgnę ponownie po arrabbiatę.
Aż łza w oku się kręci, że pozostała mi już tylko jedna niezbadana pizza z tej serii. Chyba muszę także wystosować apel do Lidla, żeby wprowadzili te pizze do stałej oferty zamiast wszystkich inne które mają, bo Italiamo biją je o dwie klasy.
Pan Tester
PS: Na fanpage ktoś pisał, że sosy (do makaronów) z tej serii są bardzo dobre. Ja próbowałem kilka edycji temu serowego (taki biały) i dawał radę ale nazwałbym go raczej mocnym średniakiem (choć musiałbym sobie odświeżyć pamięć). Ktoś potwierdza? Czy są lepsze niż np Barilla?
Lidl
-
9/10
-
9/10
-
9/10
szkoda ze netto nie masz blisko bo Diavolo z Premiumów netto jest najlepsza pizza, ta bije na leb, chociaz ta jest okej to tamta to najlepsza mrozonka
pizza wypas jadłem carbonera i arrabbiata i jeszce jeden rodzaj z jej firmy i wszystkie smakowały petarda ,ciasto smak składników jak z najlepszej pizzerji polecam jak najbardziej
Mega polecam te gotowe sosy!!!!! Najlepszy wg mnie jest Calabrese (czerwona nakrętka), jak tylko są dni włoskie to lecę do Lidla po kilka słoików 😀 pozostałe też dają radę, ale są znacznie bardziej łagodne. I Akurat biały jest najsłabszy ze wszystkich :p spróbuj Calabrese, serio, nie pożałujesz!
Calabrese. Będę pamiętał o nim przy kolejnych dniach włoskich 😉
Nie spodziewałam się po tej pizzy tak dobrego werdyktu 🙂 Może kiedyś się na nią zaczaję 😛
o sosach nie mam pojęcia, więc nie pomogę… Ale ty za to mi tak 🙂 Tą pizzę muszę kiedyś spróbować, choćbym miała upychać ją do studenckiej zamrażarki 😀 A nuż pizze polubię 🙂
WHAAAT? Nie lubisz pizzy? 😀
uraz z dzieciństwa, nie ma o czym gadać, jak potrzeba zjeść to zjem, bo wybredna nie jestem, ale przyjemności mi to nie sprawia, szczerze 🙂 Zapiekanki już bardziej lubię ^^