Makarony Sotelli [test i opinie]

sotelli makaronyTrochę boję się testować produkty bezglutenowe, bo po ostatnim teście tego typu kilka osób stwierdziło, że nie mam prawa tego robić. 😉 Jako jednak, że ostatnio dostałem małe #DaryLosu to dziś postanowiłem sprawdzić jak w praktyce smakuje bezglutenowy… makaron.

I choć trudno było mi sobie wyobrazić taki produkt (skoro tradycyjny makaron składa się głównie ze zboża) to jednak ostatnio na półkach pojawia się sporo charakterystycznych biało-czarnych opakowań z bezglutenowym makaronem Sotelli.

Testuję dziś z trzech powodów. Po pierwsze chcę sprawdzić jak to smakuje. Po drugie w ofercie Sotelli (jak się okazało) są makarony, które trudno dorwać na naszym rynku. Po trzecie design niektórych opakowań to majstersztyk (a Ci którzy czytają bloga od dawna wiedzą, że już nie raz padały dodatkowe punkty za świetny design, bo walczę z festynowymi opakowaniami jakimi raczy nas większość producentów :P).

sotelli makaron spaghetti

Makarony Sotelli – skład i cena

Dostałem kilka wersji makaronów Sotelli, od spaghetti przez penne a na makaronie do zupy w kształcie literek i zwierzaków kończąc. Wszystkie jednak mają cechę wspólną – skład.
Skoro makaron bez zbóż to z czym? Okazuje się, że z kukurydzą. Konkretnie lista składników tychże makaronów ogranicza się do dwóch pozycji: mąki kukurydzianej oraz wody.

skład makaronów sotelli

Nie wiem czy zdjęcia to oddają, ale trudno już na pierwszy rzut oka pomylić ten makaron ze standardowym. Kolor jest bowiem wyraźnie ciemniejszy, powiedziałbym wręcz, że pomarańczowy. 😉

Cenowo makarony Sotelli wypadają mniej więcej tak jak standardowe makarony znanych marek. W moim Lidlu obecnie kilka rodzajów sprzedawanych jest za 2,99zł.

Z ciekawostek – niektóre wersje (jak te testowane dziś) sprzedawane są w opakowaniach 250g (czyli dwa razy mniejszych niż standardowe).

makarony sotelli kcal

Makarony Sotelli – smak

Jak to smakuje? Postanowiłem przetestować dla Was dwie wersje: spaghetti (jako mój ulubiony makaron) i bucatini (jako przedstawiciel makaronu, który jest trudno dostępny i osobiście miałem go tylko raz w wykonaniu Barilli).

Dla niewtajemniczonych – bucatini to makaron podobny do spaghetti tyle że z dzirką w środku. Takie połączenie genialności spaghetti z funkcjonalnością penne (sos “wpada” do środka makaronu :)).

Gotowanie bezglutenowego makaronu Sotelli nie różni się niczym od gotowania standardowego, choć miałem wrażenie, że warto mieszać go nieco częściej by się nie posklejał.

test makaronów sotelli

W sumie nie wiedziałem czego spodziewać się po smaku. Zacznę od tego, że różnice w smaku między makaronem pszennym a kukurydzianym nie były wcale tak wielkie jak się tego spodziewałem. W sumie oprócz takiej charakterystycznej goryczki trudno doszukiwać się tutaj większych różnic.

Za to więcej różnic jest w strukturze. Makaron nie jest tak elastyczny jak standardowy. Całość jest nieco twardsza, nie w sensie takim, że makaron jest niedogotowany i chrupie, ale w takim, że musicie przeżuć go trochę bardziej niż standardowy.penne sotelli

Osobiście lubię makaron bardzo aldente więc dla mnie ten efekt nie był niczym zaskakującym, jeśli jednak jesteście wielbicielami rozgotowanych kluch (bójcie się boga) to może to być dla Was nieco szokujące, bo wydaje mi się, że ten makaron naprawdę trudno jest rozgotować do tragicznego stopnia. 😉

makaron bezglutenowy spaghetti

Makaron bezglutenowy Sotelli – podsumowanie

Cóż mogę powiedzieć… przekonałem się, że będąc celiakiem nie trzeba się skazywać na życie bez spaghetti i innych genialnych dań. Będąc przy genialnych makaronach to na foto spaghetti Sotelli w połączeniu z sosem z masła orzechowego. Przepis wrzuciłem dziś na Szamam, polecam mocno. 😉

Pan Tester

8 komentarzy
  1. Sierpień 5, 2017
  2. Lipiec 26, 2017
    • Lipiec 26, 2017
      • Lipiec 26, 2017
        • Lipiec 27, 2017
          • Lipiec 28, 2017
          • Lipiec 28, 2017
  3. Lipiec 24, 2017

Dodaj komentarz