Pizza Śródziemnomorska z Biedronki [test i opinie]

pizza śródziemnomorska z biedronki

W komentarzach pod testem pizzy z Alfredo z Lidla, poleciliście mi przetestowanie stosunkowo nowe pizzy śródziemnomorskiej z Biedronki. Tak też zrobiłem i okazało się, że wśród mrożonych produktów tego typu (właściwie chłodzonych, bo podobnie jak Alfredo tak i tak pizza znajduje się w lodówce), jest to całkiem ciekawa, różniąca się od konkurencji propozycja.

pizza śródziemnomorska biedronka

To co wyróżnia ją z tłumu to po pierwsze ciasto. Jest pełnoziarniste (a przynajmniej tak zapewnia producent). Już na pierwszy rzut oka, przez przeźroczyste opakowanie w którym pizza leżakuje w lodówce, widać, że ciasto nie jest typową mrożoną bułą. Widać też, że jest już lekko podpieczone. Tak jak wspominałem w teście pizzy z Lidla, ten fakt zazwyczaj zwiastuje całkiem udany produkt końcowy.

pizza z kozim serem z biedronki

Po drugie składniki, a dokładnie ich rodzaj. Ile można oglądać mrożone pizze z szynką, pieczarkami i salami? Tutaj pierwsze skrzypce gra… kozi ser! Jest więc dość nietypowo. I jeśli sądzicie, że to wcale nie kozi ser, tylko feta lub coś podobnego to jesteście w błędzie. Jest to kozi ser o smaku koziego sera, w dodatku smak ten jest dominujący. Po otwarciu opakowania od razu wiemy, po samym zapachu, że właśnie ta nuta gra tu pierwsze skrzypce. Jest to więc dobra wiadomość dla fanów tego typu sera i wskazówka dla tych, którzy go nie jadają.

Dodatkowo na pizzy znajdziemy oliwki (które standardowo wywalam gdyż ich nie jadam), cukinię (!) i kilka bardziej tradycyjnych składników jak papryka czy szynka.

biedronka pizza z cukinią

Ilość składników jest całkiem solidna, choć z niewiadomych powodów wszystkie skondensowane są na samym środku, przez co przy brzegach czasami jest bardzo sucho.
Pizzę wrzuciłem do piekarnika na ruszt umieszczony w dolnej jego części na około 6-7 minut. Całość okazała się całkiem smaczna, składniki są niezłej jakości, choć pizza cierpi na bolączkę nieodpowiedniego sera, tak jak większość jej mrożonych sióstr.

Ciasto jest ok, choć nie tak chrupkie jak się spodziewałem. Właściwie moje w ogóle nie było chrupkie, nie wiem czy taka jego specyfika, czy może piekłem je zbyt krótko, w każdym razie smakuje wyjątkowo dobrze.

pizza z pieca kamiennego biedronka

Pizza śródziemnomorska z Biedronki całkiem dobrze smakuje ze świeżą rukolą i odrobiną winegretu. Przynajmniej ja tak ją skomponowałem i była ok. Pewnie jeszcze kiedyś do niej wrócę :).

Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to sprawdźcie także test grzanek śródziemnomorskich z Biedronki! 🙂

Pan Tester

  • 8/10
    Cena (7,99) - 8/10
  • 7.5/10
    Jakość - 7.5/10
  • 7.5/10
    Smak - 7.5/10
7.7/10
27 komentarzy
  1. 1 sierpnia, 2017
  2. 23 stycznia, 2015
  3. 23 stycznia, 2015
  4. 18 grudnia, 2014
    • 19 grudnia, 2014
  5. 30 października, 2014
  6. 29 sierpnia, 2014
    • 29 sierpnia, 2014
  7. 26 sierpnia, 2014
  8. 20 sierpnia, 2014
  9. 11 sierpnia, 2014
  10. 26 lipca, 2014
    • 27 lipca, 2014
    • 12 sierpnia, 2014
  11. 17 lipca, 2014
    • 18 lipca, 2014
      • 18 lipca, 2014
      • 18 lipca, 2014
      • 20 lipca, 2014
        • 20 lipca, 2014
          • 20 lipca, 2014
  12. 17 lipca, 2014
    • 18 lipca, 2014
    • 20 sierpnia, 2014
  13. 17 lipca, 2014
  14. 17 lipca, 2014
    • 17 lipca, 2014

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.