Pizza Pancetta i Pepperoni z Biedronki [test i opinie]

pizza z biedronki

Ostatnio do Biedronki zawitały Włoskie Smaki, czyli akcja tematyczna ze specjałami kulinarnymi tego kraju. Oczywiście, nie mogło zabraknąć tam Pana Testera, a jak Włochy to i pizza. Dziś w teście więc coś pięknego: pizza z pepperoni i pancettą.

biedronka pizza pancetta

Pancetta to rodzaj włoskiego boczku, używany np do niektórych rodzajów spaghetti (carbonara). Ciężko mi powiedzieć, czy producent rzeczywiście do pizzy dodał tego rodzaju wędlinę, ale boczek był chudy, dobrej jakości i było go sporo, więc nie można się tutaj do niczego doczepiać.

Tak samo sprawa miała się jeśli chodzi o pepperoni. Naprawdę nie można poczuć, że jest go za mało. Jeśli chodzi o ser, to bardzo wielki plus za mozzarellę, która stanowi prawie ¼ składu pizzy z Biedronki! Rzadki widok.

skład pizzy z biedronki

Co do samego ciasta nie miałem wątpliwości. Ci z was którzy czytali już test pizzy śródziemnomorskiej z Biedronki, wiedzą czego się spodziewać. Ciasto w “lodówkowych” pizzach Biedronki jest naprawdę solidne. Tutaj mamy do czynienia z tym samym.

Pizza z Biedronki jest już wcześniej delikatnie podpieczona, dlatego w piekarniku zostawiamy właściwie tylko do momentu zrumienienia sera i składników. Trwa to około 8 minut.

biedronka pepperoni pizza

Nie wiem kiedy zdarzyło się to po raz ostatni, ale uznałem, że składników jest na tyle dużo, że do pizzy nie dodam nic od siebie. Chyba dobrze zrobiłem, bo proporcje są dobrane bardzo dobrze. Połączenie boczku i pepperoni gra tu świetnie wraz z kremową mozzarellą. Dla mnie brakuje trochę ognia ze strony kiełbasek z piekła rodem, ale pepperoni nie koniecznie musi być pikantne.

test pizzy z biedronki

Ciasto ponownie nie zawodzi. Jest elastyczne z kruchą warstwą od spodu. Jeśli miałbym się doszukiwać minusów, to pewnie wskazałbym na (a jakże) sos. Bolączka gotowych pizzy ponownie się tutaj ujawniła. Dziś testowana pizza, to jednak sos bardziej nijaki niż niesmaczny, a to już właściwie sukces :).

pizza pancetta e pepperoni biedronka

Smak to jednak nie wszystko, a w składzie znajdziemy sporo zupełnie niepotrzebnych składników. Chyba nie można mieć wszystkiego.

Podsumowując: dobre ciasto, składniki dobrej jakości i w sporych ilościach, przeciętny sos i sporo chemii.
Chętnie wróciłbym od czasu do czasu w ramach szybkiego obiadu/kolacji, ale znając politykę dyskontu, produkt zniknie wraz z “Włoskimi Smakami” i nie zobaczymy go długi czas. :). W ofercie także cztery sery i prosciutto, więc ciekawe.

Jeśli chcecie być na bieżąco z nowymi testami i postami na blogu, to zapraszam na fanpage.

Pan Tester.

Edit: Fani dobrych mrożonych pizzy koniecznie muszą spróbować pizzy z bakłażanem z Lidla!

  • 8/10
    Cena (6,99) - 8/10
  • 7/10
    Jakość - 7/10
  • 9/10
    Smak - 9/10
8/10
21 komentarzy
  1. 23 grudnia, 2015
  2. 12 marca, 2015
    • 12 marca, 2015
      • 9 kwietnia, 2016
        • 9 kwietnia, 2016
          • 9 kwietnia, 2016
          • 10 kwietnia, 2016
      • 10 kwietnia, 2016
        • 11 kwietnia, 2016
  3. 22 listopada, 2014
  4. 11 listopada, 2014
  5. 5 listopada, 2014
  6. 4 listopada, 2014
    • 4 listopada, 2014
  7. 3 listopada, 2014
    • 4 listopada, 2014
  8. 3 listopada, 2014
    • 4 listopada, 2014

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.