Pizza Italiamo Diavola z Lidla [test i opinie]

pizza diavola italiamo z lidlaTydzień włoski w Lidlu trwa od wczoraj a ja zgodnie z Waszą poradą postanowiłem przetestować pizze, które można znaleźć w tym czasie w zamrażarkach niemieckiego dyskontu. Na pierwszy ogień (właściwie trochę dosłownie patrząc na nazwę) idzie pizza Diavola.

pizza z lidla diavolo składKiedy dokonywałem wczoraj wyboru, którą pizzę z dostępnych w ofercie wybrać (ostatecznie padło na Diavola i pizzę z bakłażanem o której więcej pewnie w czwartek) zaskoczyło mnie, że pizze są różnej wielkości. Diavola była z nich najmniejsza, mimo że kosztowała tyle co inne: 6,99zł. Cena bardzo przyzwoita moim zdaniem.

Po odpakowaniu ukazuje nam się rzeczywiście stosunkowo niewielka pizza na cieście średniej grubości. Coś pomiędzy cienkim i tym znanym z Guseppe. Dla mnie ok. Do tego już na pierwszy rzut oka widać dużo sosu a na nim… jeszcze więcej sosu innego rodzaju (nie wiem czy zdjęcia to oddają). Do tego chorizo i ser. Tego ostatniego w pierwszym kontakcie trochę brakuje szczerze mówiąc, ale zobaczymy co będzie po wyjęciu z pieca.

pizza z tygodnia włoskiego w lidlu opinieProducent poleca rozmrażać pizzę przez około 10 minut przed włożeniem do piekarnika, co też robię. Potem nie kierowałem się już instrukcją, bo ta podpowiadała termoobieg, ale skorzystałem z grzania z dołu na znacznie wyższej temperaturze (co polecam, bo to zabieg który ratuje często nawet bardzo przeciętne pizze :)).

lidl pizza italiamoPizza pachnie świetnie. Pod nożem zachowuje się tak, że mam ochotę płakać ze wzruszenia. Chrupka z zewnątrz i lekko puszysta w środku. Najpierw próbuję ciasta i powiem Wam szczerze drodzy czytelnicy, że jak dla mnie, i jak na mrożoną pizzę, absolutny majstersztyk. Długo testowałem robienie własnego ciasta na pizze i nie wiem czy zrobiłbym lepsze. Jest naprawdę świetne!

Druga sprawa to sos. Kto czyta moje pizzowe testy od dłuższego czasu ten już wie, że mam teorię, że to najtrudniejszy element na którym polega wielu producentów. Powiem Wam, że to był najbardziej zbliżony sos do oryginału (czyli prawdziwej włoskiej pizzy). Mocno pomidorowy, bez sztuczności i w dodatku w bardzo dużych ilościach. Jeśli lubicie klasyczne pizze (ciasto, sos, trochę sera) to powinno Wam przypaść do gustu.

No i składniki. Wędlina super. Jeśli ktoś lubi tego typu aromaty, to pizza Diavola z tygodnia włoskiego spełnia oczekiwania.

Aby nie było tak kolorowo mam też dwa minusy. Po pierwsze ser. Jest dobrej jakości, jednak gdzieś się gubi bo jak dla mnie jest go zbyt mało.
Druga sprawa to pizza jest naprawdę pikantna. W sumie nie wiem czemu uznaję to za minus, bo kupując pizzę Diavola chyba właśnie tego się oczekuje i ja również tego oczekiwałem. Potraktujcie więc to jako ostrzeżenie jeśli lubicie łagodne smaki a nie jako minus :).

test pizzy z lidlaPodsumowując pizza Italiamo Diavolo z Lidla jest świetna. Naprawdę dobra. Szczególnie ciasto i sos to klasa wyżej niż w wielu „pizzeriach” i sądzę, że gdyby ktoś podał mi to w  lokalu to byłbym całkiem zadowolony. Niedługo przetestuję też drugą pizzę z tej serii, ale przypuszczam, że moim łupem padną wszystkie jeśli będzie powtórka jakości :).

Pan Tester

30 komentarzy
  1. Styczeń 20, 2016
  2. Listopad 4, 2015
    • Listopad 5, 2015
      • Listopad 5, 2015
    • Październik 19, 2017
  3. Czerwiec 14, 2015
  4. Czerwiec 14, 2015
    • Listopad 5, 2015
  5. Czerwiec 12, 2015
    • Listopad 5, 2015
  6. Czerwiec 12, 2015
  7. Czerwiec 10, 2015
    • Czerwiec 10, 2015
      • Czerwiec 11, 2015
        • Czerwiec 11, 2015
  8. Czerwiec 9, 2015
    • Czerwiec 10, 2015
      • Czerwiec 11, 2015
  9. Czerwiec 9, 2015
  10. Czerwiec 9, 2015
  11. Czerwiec 9, 2015
    • Czerwiec 9, 2015
  12. Czerwiec 9, 2015
    • Czerwiec 9, 2015
  13. Czerwiec 9, 2015
    • Czerwiec 9, 2015
      • Czerwiec 9, 2015
        • Czerwiec 9, 2015
          • Czerwiec 12, 2015

Dodaj komentarz