Włoskie Smaki kolejny raz zawitały do Biedronki. Kolejny raz w ofercie pojawiły się cztery pizze, które można w ramach tej promocji nabyć. Jedną z nich już testowałem (pancetta e pepperoni) natomiast dziś test pizzy Carbonara (pozostałe dwie to pizza quattro fromaggi i pizza prosciutto).
Lodówkowe pizze z Biedronki są na tyle dobre, że jeśli uznacie, że składniki wam odpowiadają, to można brać je w ciemno i zapewne okażą się sporo lepsze niż mrożona konkurencja. Jeśli chodzi o pizze z sosem Carbonara, to mam zawsze mieszane uczucia. Uwielbiam spaghetti carbonara, ale takie jakie być powinno, czyli bez śmietany, natomiast wszystkie pizze carbonara, to zazwyczaj sos śmietanowy, który rzadko okazuje się strzałem w dziesiątkę.
Pizza Carbonara z Biedronki nie odstaje od tego co napisałem powyżej. W składzie 15% sosu Carbonara na który składa się woda, śmietana i ser. Do tego boczek, mozarella, pieczarki i właściwie to tyle jeśli chodzi o składniki.
Ciasto identyczne jak w przypadku innych testowanych już pizzy z Biedronki (na końcu znajdziecie testy wszystkich). Jednym słowem dobre, jak na gotowca można powiedzieć, że nawet bardzo dobre.
Pizza jest już wstępnie podpieczona, co widać na zdjęciach, dlatego proponuję wam wstawienie tylko na około 4 minuty, ale w temperaturze 15-20 stopni wyższej niż podaje producent.
I jak to smakuje? Szczerze mówiąc tak jak się spodziewałem, czyli podobnie do wielu innych pizzy a’la carbonara jakie miałem okazje jeść w kilku pizzeriach. Jest bardzo, bardzo śmietankowo. Śmietana dominuje tutaj smak. Biały, delikatny sos, miesza się z delikatną w smaku mozarellą i powstaje nam mieszanka, która dla mnie jest zbyt delikatna.
Dodatki w postaci pieczarek, boczku i cebuli nie są w stanie tego przełamać. Szczerze mówiąć liczyłem na boczek, ale ten, mimo, że jest go sporo, okazał się mało wyrazisty w smaku. Pancetta, którą Biedronka zastosowała w innej testowanej już pizzy z włoskiej serii, byłaby tu idealna. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego jej tu nie ma, skoro to klasyczna wędlina do carbonary (jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze :)).
No cóż, jest łagodnie, ale całkiem solidnie (ponownie). Wiem, że istnieje wierna grupa fanów pizzy ze śmietanowym sosem, i oni pewnie mogą być zadowoleni z tej propozycji. Dla mnie takie zestawienie składników (mimo, że te ostatnie jak zwykle trzymają poziom) nie jest wystarczające na tyle, bym sięgał po carbonarę kosztem innych propozycji smakowych pizzy z Biedronki. Mimo, że to niezła gotowa pizza, to Biedronkowa poprzeczka wisi już tak wysoko, że w moim osobistym rankigu, będzie gdzieś daleko :).
Pozostałe testy lodówkowych pizzy z Biedronki:
Pizza z szynką Serrano
Pizza z kurczakiem
Pancetta i Pepperoni
Pizza Śródziemnomorska
Warto także zapoznać się z całkiem solidną pizzą Alfredo z Lidla
Pan Tester
Biedronka
-
7/10
-
7/10
-
5/10
Ja nie jadam produktów z glutaminianem sodu, wiec odpada.
Dorzuciłabym trochę sera z niebieską pleśnią, żeby zaostrzyć smak – ale chyba nie lubisz? Tak kojarzę 🙂
No niestety niebieski ser pleśniowy nie jest w kręgu moich zainteresowań 🙂
Śmietana w carbonarze to nasz wymysł, Włoch by złapał się za głowę. Tak jak autor napisał, robi się ją z żółtkami.
No ja tam do sosu śmietanowego ogólnie nic nie mam (choć mi średnio pasuje) i zanim pierwszy raz spróbowałem carbonary bez śmietany to myślałem, że będzie paskudne, ale smakuje zajebiście z odpowiednimi przyprawami, ziołami i boczkiem :). Proste, tanie, szybki i epickie 🙂
Jak na gotowca, to te pizzy są dobre, zawsze można coś jeszcze od siebie dorzucić, np więcej sera czy szynki 😉
burrate kup :))
za te cene okazja moze sie nie powtorzyc
Bardziej kuszą mnie te twarde sery. Grana Padano, Parmigiano Reggiano etc 🙂
no ale burrata jest za 2 zl wiec warto 😀
No ale przecież on jest za 11zł a nie 2 :)?
oj drogi Panie testerze, nie bylo sie na wizazu 😛
Dlaczego je wyprzedają?
Przetestujesz pizze ze szpinakiem z Biedronki?
Mrożona?
Tak.
No kusi od jakiegoś czasu, pewnie sprawdzę :).
Quattro fromagi z Biedronki daje radę, polecam
Fanem nie jestem, ale może się kiedyś skuszę w ramach eksperymentu 🙂
pyszna jest!
Jesz carbonare bez smietany? To z czym?
Ogólnie w sosie carbonara nie ma śmietany. Same jajka (same żółtka, w zależności od przepisu). Polecam spróbować, bo smak jest niepowtarzalny i zupełnie inny niż ten śmietanowy :).