Mega dawno nie było tutaj testu żadnej ciekawej wędliny, tak więc pora to zmienić. Postanowiłem przetestować międzynarodowe salami z Aldi o których ktoś z Was wspomniał mi już dobre kilka miesięcy temu. Przechodziłem obok niego, przechodziłem, aż w końcu trafiło do koszyka i dziś możecie o nim przeczytać. 😉
W ofercie znajdują się salami inspirowane francją, włochami i hiszpanią.W lodówkach Aldi znajdziecie łącznie 4 rodzaje (francuskie są dwa razy – zresztą oba testowane dziś ;)). Ja jednak zdecydowałem się tylko na 3 bo wersja włoska wyglądała mi na mało smaczną (choć po testach pozostałych trzech chyba trzeba będzie to zmienić :)).
Salami Chorizo z Aldi
Zacznę od wersji hiszpańskiej, czyli Chorizo. Jak pewnie wiecie uwielbiam Chorizo w każdej postaci (chipsów, pizzy, a nawet tortilli). Dlatego myślałem, że ta wersja pokona pozostałe dwie z łatwością. 😉
I choć Chorizo z Aldika okazało się naprawdę fajne, to umieszczam je na najniższym stopniu podium w tej mini konfrontacji. Całość jest naprawdę smaczna ale miała jednak kilka drobnych mankamentów.
Po pierwsze całość była bardzo sucha. Chorizo przyzwyczaiło, że to jednak tłusta kiełbasa, a tutaj trochę tego zabrakło.
Po drugie myślisz chorizo mówisz pikantne. 😉 Niestety pikanterii też trochę brakowało, co pewnie wiele osób uzna za plus, ale ja lubię gdy chorizo ma jednak trochę ognia. 😉
To właściwie tyle, nie myślcie więc, że to zły produkt, jest naprawdę ok, ale dwie pozostałe wersje okazały się po prostu jeszcze lepsze. 😛
Baguette Salami z Aldi
Salami bagietkowe (nie wiem dlaczego akurat taka nazwa) to coś dla fanów klasycznego salami pleśniowego (tego z białą otoczką).
Całość smakowo bardzo delikatna, pokrojona w bardzo cienkie plasterki. Właściwie trudno powiedzieć tutaj o nim coś więcej, bo trudno doszukać się tutaj dodatkowych przypraw i smaków. To po prostu bardzo dobre smakowo salami, tyle. 😉
Salami francuskie z serem Comte z Aldi
Za to właśnie lubię tego bloga i Wasze podpowiedzi. Niepozornie wyglądające salami okazało się naprawdę świetne! Na potwierdzenie moich słów dodam, że mimo, że pierwszą paczkę próbowałem może ze 2-3 tygodnie temu, to od tego czasu poszło już kolejne 6-7 paczek. 😉
To również niezłej jakości salami, również pokrojone w bardzo cieniutkie plasterki, natomiast smakową robotę robi tutaj wspomniany ser Comte, spore kawałki pieprzu w samym salami, oraz pieprzowa otoczka. Mamy więc tutaj połączenie łagodnych i lekko pikantnych smaków, oraz podstawę która sama w sobie jest po prostu bardzo smaczna.
Dla mnie zdecydowany zwycięzca! 😉
Minusy
Cała seria (przynajmniej 75% które przetestowałem ;)) moim zdaniem jest meeega udana i pozytywnie się zaskoczyłem. Ale jak to zwykle bywa są i minusy a jest to w tym przypadku skład, który niestety daleki jest od ideału czy poziomu tradycyjnych wędlin. 🙁 Szkoda.
Być może dla niektórych minusem (szczególnie patrząc na skład) będzie także cena. Opakowanie to koszt 5zł. Moim zdaniem jest to jednak rozsądna propozycja, natomiast sam przy pierwszej próbie dorwałem te salami za 20% mniej i z tego co kojarzę podobna promocja lubi się powtarzać. 😉
Ja mimo, że skład nie jest idealny pewnie wrócę.
Pan Tester
Aldi
-
7/10
-
5/10
-
7/10
-
8/10
-
9/10
Zielone z parmezanem najlepsze, ale go tu nie masz ;p
Z nowości (chyba) polecam chipsy crunchips MC Hot Wings i faktycznie smakują skrzydełkami bo zahaczyłam dziś o kfc
Dobre, lekko ostrawe. I była wersja z bekonem 😀
A masz być może porównanie do zeszłorocznych laysow o takim smaku?
Crunchipsy te widziałem w simply jadłem smak becon i był ok nie powalił ale ok tak 6/10
Azoytyn sodu, askorbinian, syrop glukozowy, regulatory kwasowości – zdecydowanie nie jest to dobry skład, raczej bym tego unikał. Jeśli chodzi o sklepowe produkty wędliniarskie to polecam sprawdzić kabanosy firmy Konspol z Biedronki. Zero chemii, w składzie tylko mięso, przyprawy i sól. Do tego są bardzo dobre w smaku, a i cenowo nie wychodzą drogo. Mało można takich rzeczy dostać w popularnych sklepach.
Wersja salami z serem i pieprzem ulubiona , skład dobry w porównaniu z polskimi salami brak wzmacniaczy smaku karminu jako barwnika, dobre jest tez nowe salami w aldi z serowa otoczką w przezroczystym opakowaniu. panie testerze polecam sery zółte z aldi buterkase mistrz , aldi jest teraz u mnie numer jeden lidl zdeklasowany