Po kilku sukcesach na tym blogu “lodówkowe” pizze z Biedronki mają u mnie wielki kredyt zaufania. Dlatego każdą wersję limitowaną można brać w ciemno, z dużym prawdopodobieństwiem, że i tym razem będzie dobrze. Przyszła więc pora na przetestowanie pizzy z akcji LaSpeciale z szynką Serrano. Coś pięknego.
Dwa małe minusy na początek. Cena, która jest wyższa niż w przypadku standardowych Biedronkowych pizzy. 8.99zł to sporo, szczególnie mając na uwadze drugi z minusów: pizza sprawia wrażenie mniejszej niż Biedronkowe siostry.
Ilość i jakość składników ponownie zasługuje na dużego plusa. Prawie ¼ pizzy to Mozarella. Szynka Serrano także na bogato. Szkoda trochę tych szerokich brzegów, ale nie można mieć wszystkiego.
Tak jak w przypadku innych pizzy z Biedronki (lista wszystkich testów na końcu wpisu) tak i pizza LaSpeciale potrzebuje tylko kilku minut w piekarniku. Ogólnie po serii prób i błędów proponuję wam ustawienie 10-15 stopni więcej niż zaleca producent, nagrzanie do pożądanej temperatury, ustawienie grzania z góry na dół (nie termoobieg) i wstawienie pizzy na kratkę na jedną z niższych kondygnacji :). Tak wychodzi najlepiej, chrupiąca z dołu i nie przypalona z góry.
Po wyjęciu z piekarnika pizza pachnie i wygląda imponująco (choć jak widać na zdjęciu przeoczyłem idealny moment na wyjęcie o minutę lub dwie :)). Ciasto jest cienkie i smaczne jak w poprzednich próbach. Sos także lepszy niż w wypadku większości gotowców. Mozarella oczywiście daje radę, to najlepszy pizzowy ser :).
Jednak Serrano rozczarowuje. Spodziewałem się bardzo wyraźnego smaku i tak jest… kiedy szynka Serrano jest surowa. Po upieczeniu z pizzą staje się jedną z wielu zwyczajnych w smaku szynek. Nie jest niesmaczna, ale moim zdaniem słabo nadaje się do obróbki termicznej, zdecydowanie lepiej smakuje przed niż po :).
Trochę szkoda, ale to wciąż bardzo dobra gotowa pizza, choć wśród swojej bogatej konkurencji, którą już testowałem, nie zajmie pierwszego miejsca.
Sprawdźcie także testy pozostałych pizzy z Biedronki:
1) Pizza z Kurczakiem
2)Pizza z Pancettą i Pepperoni
3) Pizza z serem w brzegach
4)Pizza Śródziemnomorska
Pan Tester
-
7/10
-
8/10
-
7/10
pizza jest wyprodukowana w Hiszpanii wiec jest i jakość. rozbawiła mnie pizza z kabanosem konspolu bo wyprodukowana również w Hiszpanii. Focaccia z tej serii jest tez ok. reszta dan gotowych garmażeryjnych mnie w stonce przeraża
Może do kwestia złego wyboru, ale gotowe pizze zawsze sprawiają u mnie wrażenie bułowatych. :\
Zajebisty blog stary!
Kłaniam się.
mi smakowała nawet bardzo, ale fakt- szynka lepiej na surowo smakuje niz przypieczona
Jak bede w biedrze to se kupie! 🙂
Jedyna słuszna decyzja jaką mogłeś podjąć człowieku!!!
panie weź pan nie wrzucaj ludziom na noc takich rzeczy!!!
Wybacz pan!
Prawie 10zł za gotową pizzę? Trochę drogo
No tak, ale nie da się zrobić pizzy z dobrymi składnikami w rozsądnych ilościach za 3 czy 4zł…
Z resztą tanich gotowców jest cała masa, można więc wybierać między jakością i ceną :).