Moje popisowe danie z grilla

[Artykuł sponsorowany]

Grillowanie towarzyszy mi właściwie od zawsze. Już z dzieciństwa pamiętam rozpalanie ogniska, pieczenie kiełbasek nad ogniem i ziemniaki ukryte w żarze, które smakowały potem jak najlepsze przysmaki. Szybko jednak grillowanie zaczęło wyglądać inaczej. Pojawiły się grille opalane węglem drzewnym, potem te gazowe i elektryczne, a wraz z nimi cudowne dania z grilla, które kochają wszyscy. Czy macie jakieś ulubione dania z grilla, którymi zachwycacie zawsze bliskich? Ja takie mam!

Początki mojego grillowania

Kiedyś całe lato spędzaliśmy na działce, a potem stałem się szczęśliwym posiadaczem co prawda niewielkiego ogródka, ale wystarczającego do postawienia grilla i organizowania całodniowych biesiad w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Ponieważ jak większość uwielbiam też dobre jedzenie, to siłą rzeczy już jako nastolatek przejąłem dowodzenie grillem, praktycznie nie dopuszczając do niego ani rodziców, ani rodzeństwa, zresztą ku ich wielkiemu zadowoleniu.

Gdy więc na naszej działce tradycyjne ognisko zostało zastąpione przez grill węglowy z prawdziwego zdarzenia, moja pasja do grillowania po prostu eksplodowała. Obok tradycyjnych kiełbasek, na grillu zaczęła pojawiać się karkówka i to ona była wówczas moim popisowym daniem. Przyrządzałem ją zawsze w trzech wersjach, bo przygotowywałem trzy różne marynaty. I choć dzisiaj nie uważam tej karkówki za popisową potrawę, to i tak często ją przyrządzam na prośbę moich biesiadników. Cały sekret tego dania tkwi właśnie w marynatach.

Pierwsza z nich jest zdecydowanie pikantna. W małej misce ląduje 10 łyżek oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka czarnego pieprzu, cukru trzcinowego, mielonej kolendry oraz ostrej papryki. Dorzucam też 2 łyżeczki estragonu i pół łyżeczki soli. Na koniec dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę i 3 ząbki czosnku. Druga marynata jest w nieco meksykańskim stylu, prosta w przyrządzaniu, ale mięso jest rewelacyjne w smaku. Do miski wrzucam 4 łyżki oleju, 3 łyżki bardzo pikantnego keczupu, 3 łyżeczki łagodnej musztardy, po łyżeczce brązowego cukru, oregano i ziół prowansalskich, i po pół łyżeczki papryki chili w proszku i soli. Na koniec dodaję 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Trzecia marynata z odrobiną miodowej słodyczy powstaje z 4 łyżek miodu, 6 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 łyżek oleju i octu balsamicznego, 4 zmiażdżonych ząbków czosnku i 3 łyżeczek pokruszonych ziaren zielonego pieprzu. Jeśli spróbujecie przyrządzić takie trzy rodzaje karkówki, skradniecie niejedno serce.

Moje dzisiejsze popisowe danie z grilla

Grillowa kuchnia w moim wydaniu oczywiście ewoluowała. Przechodziłem okres fascynacji kaszanką z grilla, poprzez ryby wszelkiego rodzaju, aż po warzywa i owoce. Dziś często przyrządzam dania kuchni azjatyckiej, a wówczas na moim ruszcie króluje specjalny wok żeliwny Weber. Nie da się ukryć, że pokochałem też naleśniki i tosty francuskie, a zrobienie tego umożliwia mi fantastyczna żeliwna płyta.Najczęściej jednak powierzchnia mojego grilla w całości zajęta jest przez przekąski w stylu finger food. To po prostu rewelacja w czasie ogrodowych imprez i biesiadowania do białego rana. Na grillu lądują więc niewielkie kawałeczki mięs, warzywa w przeróżnej postaci, szaszłyki z krewetek, a najbardziej rozchwytywane są… wątróbki w boczku. Tak, tak, wiem, że to wielu z was może szokować, ale to moje popisowe finger food. Przygotowuję je zawsze w dużych ilościach, bo zwykle okazuje się, że możliwości biesiadników są nieograniczone. By przygotować tę przekąskę, potrzebna jest oczywiście świeżutka wątróbka drobiowa, boczek lub bekon w cieniutkich plasterkach i… suszone śliwki. Najwięcej zabawy jest z oczyszczaniem wątróbki, ale gdy to zrobicie, to już będzie z górki. W każdy plaster boczku zawijam kawałek wątróbki oprószony delikatnie solą i tymiankiem oraz jedną suszoną śliwkę. By całość się dobrze trzymała, spinam to zwykłą wykałaczką. Wykładam na ruszcie i w zależności od temperatury, po 10-15 minutach takie przysmaki można podawać. Spróbujcie sami. Więcej niesamowitych przepisów możecie mieć po zapisaniu się do naszego newslettera. Zapraszamy!

One Response
  1. wrzesień 11, 2021

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.