Risotto da Chef Al Formaggi [test i opinie]

test risotto da chef

Cześć, dziś odstawiam na bok lody, przekąski i inne tego typu rzeczy i wracam do ciekawego gotowego dania. Miałem wrażenie, że kiedyś (dobre 2-3 lata temu)testowałem dla Was już podobne risotto w pudełku, ale nie mogę go odszukać, więc chyba mi się zdawało. W każdym razie tamto risotto zrobiło na mnie naprawdę fajne wrażenie (chyba było to z ówczesnej oferty włoskiej Biedronki) więc sięgnąłem po coś podobnego będąc ostatnio w Kauflandzie – Risotto da Chef.

Do wyboru było kilka wersji. Risotto da chef z warzywami. Z grzybami. No i wersja serowa na którą się zdecydowałem. Co prawda cena tego produktu może się wydawać wysoka (7,99zł) ale zważając na fakt, że nawet sam ryż do risotto nie jest tanią sprawą i na fakt, że skład naprawdę wygląda solidnie, to cena nie wydaje się już wcale wysoka (moim zdaniem).

Risotto jest często uznawane za danie trudne do przygotowania (łapcie mój łatwy przepis na risotto przy okazji 😉 ) i wymaga sporo czasu i uwagi podczas przygotowywania. Cóż, to objawia się nawet w przypadku gotowego dania tego typu. Trzeba trochę postać przy garnku i pomieszać. Całość zajmie Wam około 15 minut.

Była to co prawda wg producenta porcja dla dwóch osób, ale żyję poza kontrolo i zjadłem sam. Jeśli chodzi o walory zapachowe to… cóż, ser czuć w całym domu. Ale czego się spodziewacie wybierając wersję al formagi. 😛

risotto jak przygotować

Dwie rzeczy których się bałem kupując to danie, że ryż będzie rozgotowaną kluchą, która nie ma nic wspólnego ze specyficznym, genialnym ryżem do rissoto (Arborio) oraz że smak będzie sztuczny. Ale właściwie okazało się to bezzasadne. Czy całość była lepsza niż domowe risotto? Moim zdaniem nie. Czy to jednak fajna propozycja na gotowe danie? Moim zdaniem świetna!

Ryż lekko al dente, naprawdę intensywny smak sera. Ziarna nie sklejone ze sobą. Co prawda nie czuję tu jakiegoś wielkiego bogactwa serowego, ale jednocześnie wyraźniej poczujecie tu nuty średniej klasy serów pleśniowych niż jakiegoś topionego bagna. 😉

Naprawdę zaskakująco dobry smak, struktura i jakość całości. Ilościowo myślę, że producent nie kłamał i na mały głód to porcja dla dwóch osób.

skład risotto

Z minusów tego produktu… cóż moim zdaniem jego dostępność. Bywam bardzo rzadko w Kauflandzie gdzie to kupiłem, nie wiem więc czy w ogóle jest to w stałej ofercie (raczej wątpię, bo było na regale tematycznym, który jest zmieniany co jakiś czas). Chętnie spróbowałbym innych wersji smakowych jeśli któryś sklep ma to w ofercie na stałe. Dajcie znać czy gdzie widzieliście Risotto da Chef albo inne gotowce w stylu risotto wysokiej klasy. 🙂

PS: Jeszcze jedna ciekawa informacja – wraz z Dominiką ruszyliśmy z pilotażowym odcinkiem vloga Testujemy Jedzenie. 🙂 Póki co można zobaczyć i oceniać go tylko w grupie dyskusyjnej do czego Was zachęcam! 🙂 Jednocześnie uspokajam – blog pozostaje w niezmienionej postaci. W wersji wideo natomiast chcemy dla Was przeprowadzać głównie konfrontacje i inne ciekawe, bardziej obszerne testy (których propozycje możecie umieszczać również w grupie!).

risotto al formagi

Kaufland
  • 7/10
    Cena (7,99) - 7/10
  • 9/10
    Jakość - 9/10
  • 9/10
    Smak - 9/10
8.3/10
Sending
User Review
5 (2 votes)
7 komentarzy
  1. Wrzesień 2, 2018
  2. Wrzesień 2, 2018
  3. Sierpień 31, 2018
    • Sierpień 31, 2018
      • Sierpień 31, 2018
      • Wrzesień 1, 2018

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.