ItalPizza Prosciutto & Fungi 26×38 z Biedronki

pizza italpizza 26x38 z biedronkiDawno nie wysłaliście mi tylu próśb i poleceń danego produktu jak testowanej dziś pizzy. Co ciekawe nie chodziło o żadną popularną markę i produkt za którym stała wielka akcja marketingowa o o pizzę Italpizza Prosciutto & Fungi 26×38 z Biedronki. Serio, pizza tak się nazywa. 😉

Dla ułatwienia w tym teście będę nazywał ją pizzą 26×38. Skąd taka nazwa? Pizza jest bowiem prostokątna a jej wymiary to właśnie 26 na 38 centymetrów. Jest więc całkiem spora. 🙂

Cena i składniki

Szczerze mówiąc nie wiem czy testowana dziś pizza to produkt który w Polsce dostępny jest wyłącznie w Biedronkach. Wydaje mi się, że (przynajmniej póki co) tak, ale jeśli wiecie o innych sklepach, które ją oferują to koniecznie dajcie znać w komentarzach.

Wydaje mi się, że pizza ta nie była także reklamowana w żadnej z Biedronkowych gazetek, mimo że pierwsze sygnały na jej temat mam od Was już od 2-3 tygodni.

skład pizza 26x38Pizza jest jedną z najdroższych w ofercie (droższa jest tylko pizza z serem w brzegach, pizza hot-dog, oraz duża wersja Donatello) jej cena to 9,88zł.

Pizza 26x38cm z Biedronki to bardzo standardowy dobór składników, jest bowiem z szynką i pieczarkami (obok sera i sosu oczywiście ;)).

Co do składu… nie mogłem zlokalizować jego polskiej wersji na opakowaniu (mimo że to chyba wymóg prawny?), być może jestem ślepy, ale póki co musicie się zadowolić angielskojęzyczną wersją. Powiedziałbym, że skład to taki redniak pretendujący do lepszych marek.

Pizza 26×38 z Biedronki – smak

Pizza po wyjęciu z folii ma plusy i mininusy. Na pierwszy rzut oka fajnie wygląda ciasto, widać już tutaj, że nie będzie to sztywny gniot. Ponadto MEEEGA plus za to, że pieczarki to ich podsmażona wersja a nie ich marynowani bracia bo to jest zbrodnia na każdej pizzy a producencie uwielbiają je stosować nie wiem czemu.

Na minus szynka, która może i nie należy do najniższej półki ale ledwo wdrapuje się na średnią i nie wygląda zachęcająco.

Po upieczeniu Italpizza 26×38 wygląda i pachnie naprawdę zachęcająco. Niestety i w smaku ma plusy i minusy, które pokrywają się w dużej mierze z tym co można było zaobserwować na pierwszy rzut oka.

test pizzy 26x38Plusy: ciasto jest WOW! Jak na gotowca oczywiście, ale powiem Wam szczerze, że w wielu polskich pizzeriach dostaniecie znacznie słabsze. Chyba pierwsze które mogło by śmiało rywalizować z ciastem w pizzy z Tygodnia Włoskiego w Lidlu. Było elastyczne tak jak powinno, smakowało drożdżowo, idealnie cienkie, nierozwalające się. Po prostu jak na gotowca ideał!

Ser mimo, że było go niewiele też zaliczam do plusów. Był zwyczajnie bardzo ok.

Pieczarki jak wspomniałem – to jeden z moich ulubionych składników na pizzy. Fajnie, że ktoś pomyślał i dodał je w takiej formie. Dodatkowo są dobrze przyprawione.

To wszystko sprawia, że pizza ta jest bardzo, bardzo solidna. Ma jednak swoje ale…

Do minusów zaliczyłbym przedewszystkim szynkę. Zalatuje smakiem typowej konserwowej. No to po prostu nie przystoi Panie i Panowie. 😉

26x38 pizza z biedronkiPo drugie natomiast sos. Też nie stanął na wysokości zadania i był typowym przeciętniakiem. Osobiście uważam, że sos pizzy to jeden z najważniejszych składników. Tutaj niestety raczej standardowy poziom gotowca.

Pizza Italpizza Prosciutto & Fungi 26×38 – podsumowanie

Moim zdaniem pizza mimo swoich minusów jest bardzo dobrą propozycją. Co więcej jest to też opcja stosunkowo ekonomiczna bo pizza jest solidnych rozmiarów. Wygooglowałem firmę Italpizza i widzę, że w ofercie mają jeszcze kilka pizzy 26×38 (np. z parówkami :P) ale zerknijcie do działu pizzy premium… cóż pewnie nigdy nie trafią do naszych sklepów, ale gdyby trafiły to możecie liczyć na test. 😉

Pan Tester

9 komentarzy
  1. Marzec 28, 2017
    • Marzec 28, 2017
  2. Marzec 28, 2017
    • Marzec 28, 2017
  3. Marzec 27, 2017
  4. Marzec 27, 2017
  5. Marzec 27, 2017
    • Marzec 28, 2017

Dodaj komentarz