Drób, jako tak zwane białe mięso, jest niskokalorycznym, lekkostrawnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w zbilansowanej diecie. Niestety, procesy produkcyjne sprawiają, że mięso tego rodzaju znacznie traci na jakości – dużo mówi się o niebezpiecznych antybiotykach wykorzystywanych w hodowli czy też złych warunkach bytowych zwierząt. Czy kurczak ekologiczny, jako rodzaj mięsa, może być zdrowszą alternatywą? I czym różni się od mięsa sklepowego?
Standardowy kontra ekologiczny chów drobiu
Standardowy proces produkcji mięsa z pewnością nie jest godny pochwały – trudno nazwać hodowlami funkcjonujące na świecie fermy, gdzie liczy się tak naprawdę ilość (i objętość) mięsa, a niekoniecznie jego jakość. Producenci wykorzystują przy tym wiele dostępnych metod poprawiających wygląd mięsa oraz jego jędrność. Ptakom w nadmiernej ilości podawane są antybiotyki, które mają na celu nie tylko leczenie chorego drobiu, ale też zapobieganie występowaniu różnych schorzeń (tym samym kurczaki przyjmują duże ilości środków farmakologicznych, których w danym momencie życia wcale nie potrzebują).
Niestety, antybiotyki oraz inne środki wspomagające rozrost drobiu nie pozostają obojętne także na organizm człowieka. Spożywając mięso tego rodzaju poniekąd przyjmujesz także preparaty podawane wcześniej ptakom. O ile nie musi być to odczuwane natychmiast, to w dłuższej perspektywie odbija się to na zdrowiu.
Zupełnie inaczej wygląda już chów ekologiczny, przypominający naturalne metody hodowli. W tym przypadku drób karmiony jest wysokiej jakości paszą. Ponieważ ptaki przebywają na wolnym wybiegu mogą także samodzielnie spożywać drobne owady, jak dżdżownice czy ślimaki, ale też wszystkie dostępne owoce, trawy, zioła. Takie pokarmy dostarczają w sposób naturalny niezbędne składniki odżywcze, co przekłada się na wzrost odporności. W konsekwencji tak hodowany drób często nie musi przyjmować syntetycznych preparatów. Tym samym mięso powstające w wyniku chowu ekologicznego jest zdrowe, wolne od antybiotyków i, według wielu osób znacznie smaczniejsze od tego marketowego.
Warto również wspomnieć o tym, że ptakom hodowanym naturalnie nie są podawane hormony oraz inne substancje mające na celu szybkie budowanie masy mięśniowej.
Kurczak z wolnego wybiegu
Kurczak z wolnego wybiegu, czyli pochodzący z ekologicznego chowu będzie zdrową alternatywą dla masowo produkowanego mięsa. Jak wybrać tego rodzaju produkt, by mieć pewność, że jest bezpieczny dla Ciebie i rodziny?
Ekologiczne mięso z kurczaka, takie jak https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-kurczak dostępne w sprzedaży internetowej powinno być odpowiednio znakowane. Jako produkt BIO obowiązkowo musi pochodzić z kontrolowanej hodowli ekologicznej. Tym samym koniecznie zwróć uwagę na to, czy jest to:
- kurczak bez hormonów,
- kurczak z certyfikatem,
- kurczak z wolnego wybiegu.
W opisie produktowym nie może zabraknąć również adnotacji dotyczącej antybiotyków – ekologiczny kurczak pozostaje od nich wolny – i jest to zasada bezwzględna. Decydując się na zamówienie mięsa drobiowego kategorii BIO zwróć ponadto uwagę na warunki transportu, jakie zapewnia sprzedawca. Jeśli wysyłka realizowana jest w określone dni tygodnia i za pomocą opakowań termicznych zyskujesz pewność, że kurczak bez antybiotyków będzie świeży (i wyjątkowo smaczny).