Podwójny McRoyal z McDonald’s [test i opinie]

Podwójny McRoyal z McDonald's opiniePrzez ostatnie lata nie bywałem regularnie w fast foodach, a jeśli już bywałem w maku, to zazwyczaj wybór padał na coś banalnego w stylu Big Mac, czy McChicken. I mimo, że słyszałem zewsząd ochy i achy odnośnie kanapki McRoyal, to jakoś nigdy nie było mi dane jej spróbować. Od dziś w ofercie podobno najlepsza kanapka w historii McDonald’s ponownie możliwa do kupienia (przez jakiś czas) więc postanowiłem ją przetestować.

mcroyal podwójnyW ofercie znajdziemy 3 różne McRoyale, klasyczny, podwójny i wersję z bekonem i prażoną cebulą. Zdecydowałem się na podwójnego McRoyal, czyli 2 kawałki wołowiny, dwa plastry sera, pikle i jakiś standardowy sosik. Cena tego cuda nie jest mała, bo 12,60 za fast foodową kanapkę to sporo grosza (podwójny McRoyal jest najdroższy z 3 oferowanych wersji), ale czego się nie robi dla obrośniętego w miejską legendę burgera?

Pudełko dość niepozornie, nie zapowiada jakiegoś potwora. Podwójny McRoyal na pierwszy rzut oka wygląda dość sucho. Bardzo dużo mięsa, które jest wyraźnie grubsze niż np te z Big Maca, zwiastuje, że może być dobrze, ale z drugiej strony oprócz mięsa i bułki nie widać tutaj praktycznie nic.
podwójny mcroyal opiniePodniesienie wierzchniej warstwy bułki podwójnego McRoyala potwierdza moje obawy. Ilość dodatków nie dość, że bardzo mała, to jeszcze moim zdaniem mało zróżnicowana. Właściwie to mamy tutaj do czynienia z dodatkami, które dobrze znamy wszyscy z klasycznego hamburgera i cheeseburgera z McDonald’s. To samo tyczy się sosu. Mimo, że lubię czasem zjeść te najtańsze z najtańszych burgerowych opcji w maku, to jednak w McRoyal oczekiwałem czegoś ciekawszego.

Przejdźmy do smaku. Jeśli chodzi o burgery z dużą ilością mięsa to McDonald’s znacznie lepiej poradził sobie w temacie bułki niż Burger King. Pieczywo jest bardzo poprawne, nie rozpada się, nie jest zbyt cienkie i jest odpowiednio grillowane. Teraz mięso, czyli to co lubimy najbardziej. Moim zdaniem jest super w porównaniu do standardowych kotletów jakie McDonald’s wkłada do burgerów. Sporo plusów: solidna grubość, struktura, oczywiście wysmażone do końca, ale to standard w ff. Niestety mięso w kanapce McRoyal ma swoje minusy. Po pierwsze jest zbyt suche. Soczystość nie istnieje. Po drugie doprawienie tego mięcha pozostawia wiele do życzenia. Jednak jak na złote łuki jest dobrze.
podwójny mcroyal mcdonald'sTylko, że nie wiem gdzie leży fenomen McRoyal? Mięso ok, buła ok, podwaliny są więc dobre. Ale dodatki moim zdaniem niczego ciekawego tu nie wnoszą. Tak jak wspomniałem wyżej, jest ich mało i nie są niczym ciekawym. Aż prosiło się tu o jakieś fajne wyraziste składniki, w szczególności jakiś dodający sporo w kwestii smaku sos a nie standardowy ketchup, WTF? No i powinno ich być jednak trochę więcej, bo gubią się gdzieś.
Moim zdaniem McRoyal z prażoną cebulą i bekonem może okazać się znacznie ciekawszy, o ile bekon wniesie tu coś do smaku (a jeśli czytacie testy burgerów, to wiecie, że bywa z tym różnie). Anyway, pewnie przekonam się na dniach :).

Podsumowując, podwójny McRoyal z McDonald’s jest dobrą kanapką, ale z wieloma niedociągnięciami do poprawy. Być może tylko moja dzisiejsza sztuka cierpiała na niektóre wymienione wyżej bolączki, ale o tym być może przekonam się innym razem :). Jeśli jednak jesteście w McDonald’s i nie wiecie co wybrać, to prawdopodobnie będzie to sensowna propozycja.

Pan Tester

PS: Dzięki za 1000 lajków na FB!

  • 6/10
    Cena (12,60) - 6/10
  • 8/10
    Jakość - 8/10
  • 7/10
    Smak - 7/10
7/10
27 komentarzy
  1. 30 września, 2016
  2. 24 marca, 2016
    • 30 września, 2016
  3. 13 kwietnia, 2015
  4. 29 marca, 2015
  5. 14 marca, 2015
  6. 9 marca, 2015
  7. 7 marca, 2015
    • 7 marca, 2015
      • 31 marca, 2015
        • 31 marca, 2015
        • 31 marca, 2015
        • 21 listopada, 2015
  8. 26 lutego, 2015
    • 8 marca, 2015
  9. 14 lutego, 2015
    • 14 lutego, 2015
  10. 14 lutego, 2015
    • 14 lutego, 2015
  11. 14 lutego, 2015
  12. 11 lutego, 2015
    • 11 lutego, 2015
  13. 11 lutego, 2015
    • 11 lutego, 2015
      • 31 marca, 2015
  14. 11 lutego, 2015

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.