Steki z Antrykotu i Rostbefu Sokołów [test i opinie]

steki sokołów z biedronki

Myślę, że wegetarianie powinni natychmiast opuścić bloga, bo dziś będzie mięcho, mięcho i jeszcze raz mięcho. Sprawdzam jak smakują kruche steki z antrykotu i rostbefu marki Sokołów, które nabyłem w Biedronce.

Zrobienie dobrego steka w domu chodziło za mną od dłuższego czasu, problem jednak w tym, że zdobycie odpowiedniego kawałka mięsa to nie taka prosta sprawa jak się wydaje. Początkowo sądziłem, że wystarczy udać się do pierwszego lepszego sklepu mięsnego i poprosić o solidny, gruby kawał dobrej wołowiny, ale tak to nie działa.

sokołów kruche stekiEksperci z internetów podpowiadają, że mięso na stek powinno pochodzić z krów ras mięsnych i dojrzewających, a takich zazwyczaj nie uświadczymy w osiedlowych “mięsnych”. Najczęściej steki przygotowuje się z polędwicy, rostbefu, lub antrykotu wołowego. Polędwicy nie zdobyłem (a ta jest ponoć najlepsza) ale dwie pozostałe pozycje znajdziemy w lodówkach Biedronki. Po małym researchu okazuje się, że w ofercie Sokołowa są także steki z polędwicy (choć prawie 3 razy droższe), a w Lidlu znajdziemy steki z rostbefu i polędwicy pod marką BeefMaster (ceny nie znam, sprawdzę przy najbliższej okazji).

gotowe steki sokołówW każdym opakowaniu znajdziemy jednego steka. Cena na poziomie 30zł za kilogram sprawia, że jeden solidnych rozmiarów kawał mięcha to koszt poniżej 10zł. Patrząc na gabaryty jest całkiem rozsądnie, choć zaznaczyć trzeba, że poza promocją, która aktualnie obowiązuje, za kilogram zapłacimy 35.90 (w Tesco nawet 39,99) więc pojedynczy stek powinien zamknąć się w 11-12zł. Jest więc to impreza, na którą pozwolić może sobie od święta nawet taki studencki plebs jak ja.

gotowe steki wołowe z biedronkiRostbef wygląda jak typowy kreskówkowy stek. Gruby, podłużny kawał mięcha, z grubą warstwą tłuszczu biegnącą po jego boku. Antrykot sprawia wrażenie delikatniejszego, rozpadającego się, przeszytego pajęczyną białego tłuszczu, niemal na całej powierzchni. Gdybym miał wybierać co chcę zjeść w tym momencie, wybrałbym rostbef.

sokołów stek z rostbefuJak przyrządzić steka prosto z Biedronki? Zanim to zrobicie, proponuję trochę na ten temat poczytać, a i tak pewnie popełnicie kilka błędów. Ja robiłem je pierwszy raz i błędy się pojawiły, choć podstawowych chyba udało się uniknąć.
Chciałem uzyskać średnio wysmażone mięso (w kierunku raczej wysmażonego niż krwistego) dlatego smażyło się po około 3-4 minuty z każdej strony, na kropelce oleju, na zwykłej teflonowej patelni (jak ktoś ma dobrą, grillową patelnię, to jest to moment w którym powinien jej użyć :)). Czas smażenia zależy oczywiście od grubości steka. Po smażeniu mięso odpoczęło kilka minut na desce i można było brać się za jedzenie.

Trochę bałem się, że pakowane steki Sokołowa będą przesuszone, ale tak się nie stało, były naprawdę soczyste i odpowiednio krwiste. Rostbef był naprawdę grubą sztuką, okazał się bardzo zwarty (momentami sprawiał wrażenie gumowego), a warstwa tłuszczu stawiała naprawdę duży opór pod nożem. Kiedy jednak miałem już odpowiedni kawałek na widelcu, to poczułem, że jestem w prawdziwej stekowej krainie. Gruby, dobry, lekko krwisty kawał dojrzewającej wołowiny, sprawdzał się bardzo dobrze. Struktura może nieco zbyt twarda, ale to już kwestia gustu i (zapewne) odpowiedniego przyrządzenia. Zabrakło kruchości, o której wspomniał producent, ale rostbef z Sokołowa nadrobił to smakiem.

sokołów stek z antrykotuAntrykot okazał się jednak strzałem w dziesiątkę. Smakował równie dobrze co rostbef, ale jego struktura odpowiadała mi znacznie bardziej. Delikatna, lekko rozpadająca się pod naciskiem ostrza noża, łatwo odchodząca od kolejnych warstw tłuszczu, a ten ostatni okazał się znacznie delikatniejszy niż u rostbefowego brata. Całość wysmażona tak jak chciałem. Jak na domowe warunki, i fakt, że była to moja pierwsza próba smażenia steków, to wyszło prawie idealnie.

Razem z dziewczyną uznaliśmy jednak, że 2 steki tej wielkości dla dwóch osób, to chyba mała przesada. Jeden byłby pewnie w sam raz, szczególnie jeśli do steków serwujemy jakieś dodatki. Co prawda z racji tego, że moja partnerka nie podołała całemu kawałkowi, mi w udziale przypadło 1,5 steka, które bez problemu ugościłem w żołądku,  jednak dla ludzi o standardowym apetycie, powyższa wskazówka na temat ilości może okazać się cenna.

Z chęcią wrócę jeszcze do testowanych dziś kruchych steków z antrykotu i rostbefu (choć do tych z antrykotu zdecydowanie chętniej), ale nie omieszkam też przetestować podobnych produktów konkurencji.

Pan Tester.

PS: Fani dobrych steków docenią pewnie też dobre wołowe burgery, zajrzyjcie do testu burgerów beefmaster i koniecznie do testu świetnych burgerów black angus! No i nie przegapcie ciekawych mięsnych testów obserwując mojego fejsbuka!

 

Zerknijcie także na nasz kanał na YouTube! 

  • 7/10
    Cena (29,99zł/kg) - 7/10
  • 8/10
    Jakość - 8/10
  • 8/10
    Smak - 8/10
7.7/10
91 komentarzy
  1. Sierpień 9, 2018
  2. Lipiec 28, 2017
  3. Lipiec 20, 2017
    • Lipiec 28, 2017
    • Sierpień 26, 2017
    • Styczeń 1, 2018
      • Styczeń 1, 2018
        • Styczeń 9, 2018
  4. Grudzień 21, 2016
    • Lipiec 12, 2017
    • Lipiec 19, 2018
  5. Grudzień 20, 2016
  6. Grudzień 14, 2016
  7. Listopad 27, 2016
    • Grudzień 20, 2016
  8. Wrzesień 2, 2016
  9. Czerwiec 18, 2016
    • Listopad 13, 2016
  10. Maj 12, 2016
    • Maj 12, 2016
    • Listopad 23, 2016
    • Grudzień 20, 2016
  11. Kwiecień 16, 2016
    • Kwiecień 16, 2016
      • Maj 3, 2016
  12. Marzec 10, 2016
  13. Styczeń 26, 2016
    • Styczeń 30, 2016
      • Luty 7, 2016
        • Marzec 11, 2016
      • Październik 13, 2016
  14. Grudzień 8, 2015
    • Grudzień 8, 2015
  15. Listopad 10, 2015
    • Listopad 10, 2015
  16. Czerwiec 23, 2015
    • Czerwiec 23, 2015
    • Grudzień 6, 2015
    • Luty 27, 2016
  17. Marzec 29, 2015
  18. Marzec 4, 2015
  19. Marzec 2, 2015
  20. Luty 16, 2015
    • Listopad 26, 2016
  21. Luty 11, 2015
  22. Styczeń 30, 2015
    • Styczeń 31, 2015
    • Luty 11, 2015
  23. Styczeń 24, 2015
  24. Styczeń 3, 2015
    • Luty 9, 2015
      • Luty 9, 2015
        • Marzec 2, 2015
          • Marzec 4, 2015
          • Luty 27, 2016
    • Czerwiec 5, 2015
      • Czerwiec 20, 2015
  25. Grudzień 15, 2014
  26. Grudzień 1, 2014
  27. Listopad 25, 2014
    • Listopad 25, 2014
  28. Listopad 16, 2014
    • Listopad 17, 2014
      • Listopad 22, 2014
        • Listopad 22, 2014
    • Listopad 5, 2015
  29. Październik 23, 2014
  30. Wrzesień 28, 2014
  31. Wrzesień 9, 2014
    • Luty 14, 2016
  32. Wrzesień 7, 2014
  33. Wrzesień 5, 2014
    • Wrzesień 5, 2014
  34. Wrzesień 4, 2014
  35. Sierpień 30, 2014
    • Sierpień 30, 2014
  36. Sierpień 26, 2014
    • Sierpień 26, 2014
  37. Sierpień 25, 2014
    • Sierpień 25, 2014
      • Sierpień 25, 2014
  38. Sierpień 24, 2014
  39. Sierpień 23, 2014
    • Sierpień 23, 2014
  40. Sierpień 23, 2014
    • Wrzesień 24, 2014
    • Czerwiec 5, 2015
      • Wrzesień 24, 2015
        • Marzec 13, 2016

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.