Steki z Antrykotu i Rostbefu Sokołów [test i opinie]

steki sokołów z biedronki

Myślę, że wegetarianie powinni natychmiast opuścić bloga, bo dziś będzie mięcho, mięcho i jeszcze raz mięcho. Sprawdzam jak smakują kruche steki z antrykotu i rostbefu marki Sokołów, które nabyłem w Biedronce.

Zrobienie dobrego steka w domu chodziło za mną od dłuższego czasu, problem jednak w tym, że zdobycie odpowiedniego kawałka mięsa to nie taka prosta sprawa jak się wydaje. Początkowo sądziłem, że wystarczy udać się do pierwszego lepszego sklepu mięsnego i poprosić o solidny, gruby kawał dobrej wołowiny, ale tak to nie działa.

sokołów kruche stekiEksperci z internetów podpowiadają, że mięso na stek powinno pochodzić z krów ras mięsnych i dojrzewających, a takich zazwyczaj nie uświadczymy w osiedlowych “mięsnych”. Najczęściej steki przygotowuje się z polędwicy, rostbefu, lub antrykotu wołowego. Polędwicy nie zdobyłem (a ta jest ponoć najlepsza) ale dwie pozostałe pozycje znajdziemy w lodówkach Biedronki. Po małym researchu okazuje się, że w ofercie Sokołowa są także steki z polędwicy (choć prawie 3 razy droższe), a w Lidlu znajdziemy steki z rostbefu i polędwicy pod marką BeefMaster (ceny nie znam, sprawdzę przy najbliższej okazji).

gotowe steki sokołówW każdym opakowaniu znajdziemy jednego steka. Cena na poziomie 30zł za kilogram sprawia, że jeden solidnych rozmiarów kawał mięcha to koszt poniżej 10zł. Patrząc na gabaryty jest całkiem rozsądnie, choć zaznaczyć trzeba, że poza promocją, która aktualnie obowiązuje, za kilogram zapłacimy 35.90 (w Tesco nawet 39,99) więc pojedynczy stek powinien zamknąć się w 11-12zł. Jest więc to impreza, na którą pozwolić może sobie od święta nawet taki studencki plebs jak ja.

gotowe steki wołowe z biedronkiRostbef wygląda jak typowy kreskówkowy stek. Gruby, podłużny kawał mięcha, z grubą warstwą tłuszczu biegnącą po jego boku. Antrykot sprawia wrażenie delikatniejszego, rozpadającego się, przeszytego pajęczyną białego tłuszczu, niemal na całej powierzchni. Gdybym miał wybierać co chcę zjeść w tym momencie, wybrałbym rostbef.

sokołów stek z rostbefuJak przyrządzić steka prosto z Biedronki? Zanim to zrobicie, proponuję trochę na ten temat poczytać, a i tak pewnie popełnicie kilka błędów. Ja robiłem je pierwszy raz i błędy się pojawiły, choć podstawowych chyba udało się uniknąć.
Chciałem uzyskać średnio wysmażone mięso (w kierunku raczej wysmażonego niż krwistego) dlatego smażyło się po około 3-4 minuty z każdej strony, na kropelce oleju, na zwykłej teflonowej patelni (jak ktoś ma dobrą, grillową patelnię, to jest to moment w którym powinien jej użyć :)). Czas smażenia zależy oczywiście od grubości steka. Po smażeniu mięso odpoczęło kilka minut na desce i można było brać się za jedzenie.

Trochę bałem się, że pakowane steki Sokołowa będą przesuszone, ale tak się nie stało, były naprawdę soczyste i odpowiednio krwiste. Rostbef był naprawdę grubą sztuką, okazał się bardzo zwarty (momentami sprawiał wrażenie gumowego), a warstwa tłuszczu stawiała naprawdę duży opór pod nożem. Kiedy jednak miałem już odpowiedni kawałek na widelcu, to poczułem, że jestem w prawdziwej stekowej krainie. Gruby, dobry, lekko krwisty kawał dojrzewającej wołowiny, sprawdzał się bardzo dobrze. Struktura może nieco zbyt twarda, ale to już kwestia gustu i (zapewne) odpowiedniego przyrządzenia. Zabrakło kruchości, o której wspomniał producent, ale rostbef z Sokołowa nadrobił to smakiem.

sokołów stek z antrykotuAntrykot okazał się jednak strzałem w dziesiątkę. Smakował równie dobrze co rostbef, ale jego struktura odpowiadała mi znacznie bardziej. Delikatna, lekko rozpadająca się pod naciskiem ostrza noża, łatwo odchodząca od kolejnych warstw tłuszczu, a ten ostatni okazał się znacznie delikatniejszy niż u rostbefowego brata. Całość wysmażona tak jak chciałem. Jak na domowe warunki, i fakt, że była to moja pierwsza próba smażenia steków, to wyszło prawie idealnie.

Razem z dziewczyną uznaliśmy jednak, że 2 steki tej wielkości dla dwóch osób, to chyba mała przesada. Jeden byłby pewnie w sam raz, szczególnie jeśli do steków serwujemy jakieś dodatki. Co prawda z racji tego, że moja partnerka nie podołała całemu kawałkowi, mi w udziale przypadło 1,5 steka, które bez problemu ugościłem w żołądku,  jednak dla ludzi o standardowym apetycie, powyższa wskazówka na temat ilości może okazać się cenna.

Z chęcią wrócę jeszcze do testowanych dziś kruchych steków z antrykotu i rostbefu (choć do tych z antrykotu zdecydowanie chętniej), ale nie omieszkam też przetestować podobnych produktów konkurencji.

Pan Tester.

PS: Fani dobrych steków docenią pewnie też dobre wołowe burgery, zajrzyjcie do testu burgerów beefmaster i koniecznie do testu świetnych burgerów black angus! No i nie przegapcie ciekawych mięsnych testów obserwując mojego fejsbuka!

 

Zerknijcie także na nasz kanał na YouTube! 

  • 7/10
    Cena (29,99zł/kg) - 7/10
  • 8/10
    Jakość - 8/10
  • 8/10
    Smak - 8/10
7.7/10
102 komentarze
  1. 17 grudnia, 2023
  2. 14 marca, 2021
    • 28 marca, 2021
      • 13 października, 2021
    • 4 lipca, 2022
  3. 9 sierpnia, 2018
  4. 28 lipca, 2017
    • 9 października, 2020
      • 9 października, 2020
  5. 20 lipca, 2017
    • 28 lipca, 2017
    • 26 sierpnia, 2017
    • 1 stycznia, 2018
      • 1 stycznia, 2018
        • 9 stycznia, 2018
    • 1 lutego, 2020
  6. 21 grudnia, 2016
    • 12 lipca, 2017
    • 19 lipca, 2018
    • 28 grudnia, 2018
  7. 20 grudnia, 2016
  8. 14 grudnia, 2016
  9. 27 listopada, 2016
    • 20 grudnia, 2016
      • 11 kwietnia, 2020
  10. 2 września, 2016
  11. 18 czerwca, 2016
    • 13 listopada, 2016
  12. 12 maja, 2016
    • 12 maja, 2016
    • 23 listopada, 2016
    • 20 grudnia, 2016
  13. 16 kwietnia, 2016
    • 16 kwietnia, 2016
      • 3 maja, 2016
  14. 10 marca, 2016
  15. 26 stycznia, 2016
    • 30 stycznia, 2016
      • 7 lutego, 2016
        • 11 marca, 2016
      • 13 października, 2016
  16. 8 grudnia, 2015
    • 8 grudnia, 2015
  17. 10 listopada, 2015
    • 10 listopada, 2015
  18. 23 czerwca, 2015
    • 23 czerwca, 2015
    • 6 grudnia, 2015
    • 27 lutego, 2016
  19. 29 marca, 2015
  20. 4 marca, 2015
  21. 2 marca, 2015
  22. 16 lutego, 2015
    • 26 listopada, 2016
  23. 11 lutego, 2015
  24. 30 stycznia, 2015
    • 31 stycznia, 2015
    • 11 lutego, 2015
  25. 24 stycznia, 2015
  26. 3 stycznia, 2015
    • 9 lutego, 2015
      • 9 lutego, 2015
        • 2 marca, 2015
          • 4 marca, 2015
          • 27 lutego, 2016
          • 9 grudnia, 2019
    • 5 czerwca, 2015
      • 20 czerwca, 2015
  27. 15 grudnia, 2014
  28. 1 grudnia, 2014
  29. 25 listopada, 2014
    • 25 listopada, 2014
  30. 16 listopada, 2014
    • 17 listopada, 2014
      • 22 listopada, 2014
        • 22 listopada, 2014
    • 5 listopada, 2015
  31. 23 października, 2014
  32. 28 września, 2014
  33. 9 września, 2014
    • 14 lutego, 2016
  34. 7 września, 2014
  35. 5 września, 2014
    • 5 września, 2014
  36. 4 września, 2014
  37. 30 sierpnia, 2014
    • 30 sierpnia, 2014
  38. 26 sierpnia, 2014
    • 26 sierpnia, 2014
  39. 25 sierpnia, 2014
    • 25 sierpnia, 2014
      • 25 sierpnia, 2014
  40. 24 sierpnia, 2014
  41. 23 sierpnia, 2014
    • 23 sierpnia, 2014
  42. 23 sierpnia, 2014
    • 24 września, 2014
    • 5 czerwca, 2015
      • 24 września, 2015
        • 13 marca, 2016

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.