Pizza Arrabbiata z Tygodnia Włoskiego w Lidlu

pizza arrabbiata lidlTak jak obiecałem dziś kolejna (czwarta już) pizza z tygodnia włoskiego w Lidlu, tym razem Arrabbiatta, czyli coś dla fanów ostrych smaków.

Nie będę wiele się rozpisywał, bo jeśli zajrzycie do testów pizzy prosciutto, Diavola oraz Parmigiana to szybko przekonacie się czego można się spodziewać po pizzach z Lidla z serii Italiamo. W kategorii ciasto plus sos plus ser, czyli tak naprawdę podstawa każdej dobrej pizzy, moim zdaniem to seria najbardziej zbliżona smakiem do prawdziwej włoskiej pizzy. Cena oczywiście bez zmian: 6,99zł.

pizza arrabbiata składSłyszysz Arrabbiata, myślisz dużo papryki. I taka jest ta pizza. Obok sera znajdziemy tutaj słodką paprykę, ostrą paprykę i paprykową kiełbasę (w stylu salami). Lepiej być nie może :).

pizza z tygodnia włoskiego kcalJak wypada całość? Moim zdaniem z pikantnych pizzy w tej serii może śmiało rywalizować z Diavolą. Jest pikantnie, ale nie wypala kubków smakowych, więc powinna znaleźć więcej zwolenników. Dzieje się tak dlatego, że sos który mamy tutaj jest standardowy, łagodny. Ostre są właściwie wyłącznie niektóre papryczki.

lidl pizza arrabbiataJest prosto, klasycznie i zwyczajnie smacznie. Ciężko napisać o tej pizzy, że jest wyjątkowa na tle pozostałych, ale to taki standardowy pomysł ze świetnym wykonaniem a to sprawia, że przy kolejnej edycji pewnie sięgnę ponownie po arrabbiatę.

test pizzy arrabiattaAż łza w oku się kręci, że pozostała mi już tylko jedna niezbadana pizza z tej serii. Chyba muszę także wystosować apel do Lidla, żeby wprowadzili te pizze do stałej oferty zamiast wszystkich inne które mają, bo Italiamo biją je o dwie klasy.

Pan Tester

PS: Na fanpage ktoś pisał, że sosy (do makaronów) z tej serii są bardzo dobre. Ja próbowałem kilka edycji temu serowego (taki biały) i dawał radę ale nazwałbym go raczej mocnym średniakiem (choć musiałbym sobie odświeżyć pamięć). Ktoś potwierdza? Czy są lepsze niż np Barilla?

6 komentarzy
  1. Kwiecień 10, 2016
    • Kwiecień 10, 2016
  2. Październik 22, 2015
  3. Październik 21, 2015
    • Październik 21, 2015
      • Październik 21, 2015

Dodaj komentarz