Panierowany Camembert i Gouda z Aldi [test i opinie]

aldi panierowane sery do smażeniaJeśli choć raz w życiu mieliście okazję odwiedzić Republikę Czeską, to smażony ser, frytki i tatarska omacka z całą pewnością są Wam doskonale znane. Dla mnie w każdym razie powyższy zestaw plus Kofola to obowiązkowy punkt każdej wizyty u naszych południowych sąsiadów. W Czechach też można kupić mrożony panierowany ser, którego w Polsce oczywiście brak, za to w Aldi dostrzegłem coś co miałem nadzieję okaże się produktem co najmniej zbliżonym: panierowane sery do smażenia w wersji camembert i gouda.

Skład i cena i pierwsze wrażenia

Produkt nie jest tani, bo za opakowanie każdej z wersji przyjdzie nam zapłacić prawie 8zł. W środku jednak aż 4 sztuki, choć niewielkie bo każda (razem z panierką) to jedynie 75g.

gouda panierowany ser do smażenia z aldiSkład produktu… różny. Wersja z Camembertem bardzo solidna, bo prawie 70% to po prostu ser, do tego trochę panierki (o znacznie krótszym składzie). Gouda… tylko 50% sera i znacznie dłuższy skład. Z czego to wynika? Nie mam pojęcia, ale jak się przekonacie ma to odzwierciedlenie w smaku.

skład panierowany ser z aldiCo ciekawe dopiero tworząc ten test zwróciłem na to uwagę. Wcześniej sprawdziłem skład tylko Camemberta i nie mogłem zrozumieć różnicy w smaku.

Całość wygląda naprawdę solidnie. Panierka jest gruba, nie rozpada się. Wszystko dobrze zapakowane.

Panierowany ser Gouda

Zacznę od Goudy. Z oczywistych względów miałem nadzieję, że to własnie Gouda okaże się tym co będzie zbliżone do Czeskich smażonych serów (z oczywistych względów Camembert miałby ciężko). Choć w oryginale z tego co wiem, nie stosuje się Goudy.

panierowana gouda z aldiNiestety ta wersja okazała się nie tylko nie mieć wiele wspólnego ze sztandarowym Czeskim daniem, ale też była zwyczajnie słaba. Swoją drogą, dla mnie już sam kolor panierki był mało zachęcający.

Całość przygotowuje się w piekarniku, przez co panierowany ser z Aldi nie jest tłusty, natomiast Gouda okazała się być jednocześnie niemal pozbawiona smaku. Sam ser był tak nijaki, że ciężko coś mi o nim powiedzieć.

Panierka była lepsza, ale wyłącznie w strukturze, bo niestety w smaku tylko pogorszyła sytuację. Dawała efekt (smakowy), który opisałbym jako „mączny”. Było to zjadliwe, ale tylko na poziomie: ok zjem, ale więcej nie wracam bo to nic ciekawego.

Panierowany ser Camembert

Przez ostatnie miesiące mam fazę na camemberta w każdej postaci a już szczególnie takiego którego wrzucam do piekarnika i wcinam z frytkami. Miałem więc nadzieję, że panierowana wersja z Aldiego nie zawiedzie i właściwie tak też się stało.

aldi panierowany camembertPo pierwsze bardzo wiele do smaku wnosi oczywiście sam smak camemberta. Ten zastosowany w produkcie Aldi miałem wrażenie był wyselekcjonowany tak, by nie rozpływał się za bardzo pod wpływem temperatury. Był więc sprężysty i dość zbity. Smakowo naprawdę niezły, nie żadne wyżyny, ale poziom tego co można dostać w standardzie w polskich sklepach jeśli chodzi o camemberta.

Panierka ponownie była bardzo chrupka i również wiele wniosła. Co prawda moim zdaniem przydałoby się jej więcej przypraw (np taka sama panierka w wersji z papryką chilli byłaby świetna) ale tutaj miałem wrażenie, że nie zalatuje mącznym smakiem jak przy Goudzie (porównując skład nie jest to zaskoczeniem).

Całość była bardzo przyjemna w smaku. Czekają na mnie jeszcze 2 sztuki w zamrażalniku, które zjem z miłą chęcią. Jeśli lubicie camemberta, to warto wydać 8zł na ten produkt.

To co podoba mi się w tym produkcie to też jego niewielki rozmiar. Normalnie camemberty na rynku to zazwyczaj 120-150g, to trochę dużo jeśli chcemy traktować to jako dodatek do innego dania. Tutaj całość podzielona na fajne porcje, a jak wybitnie mamy chęć na więcej, to zawsze można użyć dwóch sztuk.

Podsumowanie

Dla mnie wersja Gouda zupełnie nie warta uwagi. Nijaka w smaku. Camembert natomiast bardzo solidny, chętnie zjadłbym raz jeszcze i z całą pewnością, jeśli produkt wciąż będzie w ofercie Aldi, kupię nie raz i nie dwa.

Pan Tester

czeski ser do smażenia

Jako ciekawostka ser do smażenia z Czech, który ostał się w zamrażarce. 🙂

PS: Jeśli lubicie sery w różnych postaciach, a szczególnie sery typu camembert to śledźcie Fejsa mojego bloga kulinarnego Szamam.pl, bo niedługo przygotuję coś ciekawego :).

Aldi
  • 7/10
    Cena (7,99) - 7/10
  • 7/10
    Jakość - 7/10
  • 2/10
    Smak (Gouda) - 2/10
  • 8/10
    Smak (Camembert) - 8/10
6/10
Sending
User Review
0 (0 votes)
11 komentarzy
  1. Czerwiec 11, 2016
  2. Styczeń 10, 2016
    • Styczeń 10, 2016
  3. Styczeń 7, 2016
  4. Styczeń 6, 2016
    • Styczeń 6, 2016
      • Styczeń 13, 2016
  5. Styczeń 6, 2016
    • Styczeń 6, 2016
      • Styczeń 6, 2016
    • Styczeń 10, 2016

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.