Burgery Wołowe Kraina Mięsa z Biedronki [test i opinie]

burgery wołowe mroźna kraina z biedronkiNowe burgery wołowe z Biedronki poleciliście mi już 2-3 tygodnie temu. Kupiłem krótko po Waszych pierwszych komentarzach i czekałem z testem, aż Biedronka wrzuci ten produkt do swoich licznych gazetek… do dziś się jednak to nie stało, więc wrzucam, bo być może w ogóle nie mają takiego zamiaru.

Na burgery Kraina Mięsa czekałem natomiast w gazetkach bo moim zdaniem jest to jak najbardziej produkt na który warto zwrócić uwagę wśród licznych gotowców. Nieco ponad rok temu w ofercie Biedronki można było kupić mrożone burgery Black Angus, które moim zdaniem były jednymi z najlepszych produktów tego typu. Były tak dobre, że Biedronka postanowiła je wycofać (nie rozumiem tej polityki sklepów czasami).

Burgery Kraina Mięsa: skład i cena

Ok, ale do rzeczy, czyli do nowych burgerów marki Kraina Mięsa. Burgery są tylko nieznacznie mniejsze niż Angusy. W paczce dwa burgery po 150g każdy. Cena bardzo, bardzo przyzwoita: 5,99zł.

W składzie wołowina (choć nie wiadomo dokładnie jakiego typu niestety) i właściwie niewiele poza tym (co oczywiście jest plusem). 99% mięsa wołowego do tego sól morska i pieprz. Zacnie.skład burgery mroźna kraina

Każdy burger opakowany w osobną folię. Powiem szczerze, że całość wygląda identycznie jak Angusy.burgery z biedronki mrożone

Przygotowanie i smak nowych burgerów z Biedronki

Ważna sprawa teraz, nie scrollować ;). Otóż na opakowaniu opis przygotowania nie jest do końca jasny. Producent nie określa czy burgery rozmrażać przed smażeniem czy nie. Domyślać się można jednak, że zaleca ich nie rozmrażać, bo proponowany czas smażenia to aż 10 minut.

Zrobiłem test bez rozmrażania i z rozmrażaniem przed smażeniem (po Waszych komentarzach robiłem tak samo w przypadku Black Angus) i dla mnie wynik był jednoznaczny: rozmrażać przed smażeniem! Jeśli tego nie zrobicie to oczywiście uda Wam się przygotować burgera, ale prawdopodobnie będzie albo surowy (lub nawet zimny) w środku, albo spalony. Po prostu zanim mięso się rozmrozi w środku, to na zewnątrz stopień wysmażenia już jest taki jak powinien.

test burgerów z biedronkiWystarczy moim zdaniem wyjąć na 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika.

Sam smak bardzo przypominał mi wspomniane już milion razy dziś burgery sprzed roku. Nie tylko smak ale i struktura. Mocno zwarte mięso, które jednak je się lekko i przyjemnie. Całość nie rozpada się, ale nie jest też żylasta. Duży plus także, że nie ma tutaj nadmiaru wody, to spory problem w gotowych burgerach (i ogólnie mięsnych przetworach).

Całość dobrze przyprawiona, mięso dobrej jakości, trudno mi o nim powiedzieć coś więcej, ale to dobrze, bo w przypadku tak prostego produktu, coś więcej oznaczałoby minusy. Tu po prostu nie mam się do czego doczepić.

Jeden mały minus: te +20g Black Angusów było jednak fajne, zakładając, że burgerów Krainy Mięsa chcecie użyć do przeciętnej wielkości bułki. Po prostu są do nich odrobinę za małe, ale to szczegół.

burger z karmelizowaną cebuląNa zdjęciu burger Kraina Mięsa z Biedronki, karmelizowana cebula, porządna buła (nie kupujcie tych marketowych to jest masakra, sprawdźcie w piekarniach, zazwyczaj mają fajne z makiem, lub sezamem za takie same pieniądze), camembert, gouda, pomidor, pesto z grillowanych warzyw, sos. Polecam takie zestawienie ;).

Ok, słowo podsumowania. Burgery marki Kraina Mięsa z Biedronki to naprawdę udany produkt. Teraz pozostaje mieć tylko nadzieję, że zostaną w ofercie na dłużej.

Pan Tester

PS: Dla zainteresowanych: udało mi się zdobyć dziś także nowe sajgonki ;). Jutro sprawdzam (choć test pewnie najwcześniej w weekend) ;).

POZN (4)

23 komentarze
  1. Luty 22, 2017
  2. Grudzień 5, 2016
  3. Listopad 26, 2016
    • Listopad 29, 2016
  4. Wrzesień 23, 2016
  5. Wrzesień 16, 2016
    • Wrzesień 16, 2016
      • Wrzesień 18, 2016
  6. Wrzesień 11, 2016
    • Wrzesień 16, 2016
    • Wrzesień 16, 2016
  7. Wrzesień 2, 2016
    • Wrzesień 2, 2016
      • Wrzesień 3, 2016
  8. Wrzesień 2, 2016
  9. Wrzesień 2, 2016
    • Wrzesień 2, 2016
  10. Wrzesień 1, 2016
    • Wrzesień 2, 2016
  11. Wrzesień 1, 2016
    • Wrzesień 1, 2016
      • Wrzesień 28, 2016

Dodaj komentarz