Nowe burgery wołowe z Biedronki poleciliście mi już 2-3 tygodnie temu. Kupiłem krótko po Waszych pierwszych komentarzach i czekałem z testem, aż Biedronka wrzuci ten produkt do swoich licznych gazetek… do dziś się jednak to nie stało, więc wrzucam, bo być może w ogóle nie mają takiego zamiaru.
Na burgery Kraina Mięsa czekałem natomiast w gazetkach bo moim zdaniem jest to jak najbardziej produkt na który warto zwrócić uwagę wśród licznych gotowców. Nieco ponad rok temu w ofercie Biedronki można było kupić mrożone burgery Black Angus, które moim zdaniem były jednymi z najlepszych produktów tego typu. Były tak dobre, że Biedronka postanowiła je wycofać (nie rozumiem tej polityki sklepów czasami).
Burgery Kraina Mięsa: skład i cena
Ok, ale do rzeczy, czyli do nowych burgerów marki Kraina Mięsa. Burgery są tylko nieznacznie mniejsze niż Angusy. W paczce dwa burgery po 150g każdy. Cena bardzo, bardzo przyzwoita: 5,99zł.
W składzie wołowina (choć nie wiadomo dokładnie jakiego typu niestety) i właściwie niewiele poza tym (co oczywiście jest plusem). 99% mięsa wołowego do tego sól morska i pieprz. Zacnie.
Każdy burger opakowany w osobną folię. Powiem szczerze, że całość wygląda identycznie jak Angusy.
Przygotowanie i smak nowych burgerów z Biedronki
Ważna sprawa teraz, nie scrollować ;). Otóż na opakowaniu opis przygotowania nie jest do końca jasny. Producent nie określa czy burgery rozmrażać przed smażeniem czy nie. Domyślać się można jednak, że zaleca ich nie rozmrażać, bo proponowany czas smażenia to aż 10 minut.
Zrobiłem test bez rozmrażania i z rozmrażaniem przed smażeniem (po Waszych komentarzach robiłem tak samo w przypadku Black Angus) i dla mnie wynik był jednoznaczny: rozmrażać przed smażeniem! Jeśli tego nie zrobicie to oczywiście uda Wam się przygotować burgera, ale prawdopodobnie będzie albo surowy (lub nawet zimny) w środku, albo spalony. Po prostu zanim mięso się rozmrozi w środku, to na zewnątrz stopień wysmażenia już jest taki jak powinien.
Wystarczy moim zdaniem wyjąć na 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika.
Sam smak bardzo przypominał mi wspomniane już milion razy dziś burgery sprzed roku. Nie tylko smak ale i struktura. Mocno zwarte mięso, które jednak je się lekko i przyjemnie. Całość nie rozpada się, ale nie jest też żylasta. Duży plus także, że nie ma tutaj nadmiaru wody, to spory problem w gotowych burgerach (i ogólnie mięsnych przetworach).
Całość dobrze przyprawiona, mięso dobrej jakości, trudno mi o nim powiedzieć coś więcej, ale to dobrze, bo w przypadku tak prostego produktu, coś więcej oznaczałoby minusy. Tu po prostu nie mam się do czego doczepić.
Jeden mały minus: te +20g Black Angusów było jednak fajne, zakładając, że burgerów Krainy Mięsa chcecie użyć do przeciętnej wielkości bułki. Po prostu są do nich odrobinę za małe, ale to szczegół.
Na zdjęciu burger Kraina Mięsa z Biedronki, karmelizowana cebula, porządna buła (nie kupujcie tych marketowych to jest masakra, sprawdźcie w piekarniach, zazwyczaj mają fajne z makiem, lub sezamem za takie same pieniądze), camembert, gouda, pomidor, pesto z grillowanych warzyw, sos. Polecam takie zestawienie ;).
Ok, słowo podsumowania. Burgery marki Kraina Mięsa z Biedronki to naprawdę udany produkt. Teraz pozostaje mieć tylko nadzieję, że zostaną w ofercie na dłużej.
Pan Tester
PS: Dla zainteresowanych: udało mi się zdobyć dziś także nowe sajgonki ;). Jutro sprawdzam (choć test pewnie najwcześniej w weekend) ;).
Sprawdźcie także naszego nowego vloga! Zostawcie łapkę i zasbskrybujcie by być na bieżąco również z testami w wersji wideo. 😉
Biedronka
-
9/10
-
9/10
-
9/10
I jak oceniacie jakość mięsa w tych burgerach?
Chyba zmienili sklad. Teraz to tam jest glukoza i surop i cukier.. ohyda
Kurde co sie stalo z gustem polakow?Burger ktory pomniejsza sie w trakcie smazenia 3 krotnie, podeszwa.Niepolecam, to niema nic wspolnego z burgerem.
Wychodzi kilo wołowiny za 20 zł . Nie chcę nawet myśleć czym tego woła karmili .
Kupując ćwiartkę dobrej wołowiny u zaprzyjaźnionego rzeźnika place 14zl kg. Zresztą w LIDLu często można kupić pręgę wołową (bardzo dobra na burgery) po 16zł/kg. Hurtowo pewnie jeszcze taniej kupują pozdrawiam
syf totalny kupile 2 opakowania pierwsze ledwo zjadlem 4 sztuki smierdzilo dziwnie kolor miesa po rozmrozeni 2 kolry ale mysle moz etak ma byc 2 opkowanie dalem kota bo mowie nie dam rady zjesc taki syf w samku koty 4 burgery caly dzien jady ogolnie sumujac nawetza darmo bym ni chcila popredniefirma ktora wstawial burgery skowlo do biedrnki byly super te obecen nie polecam
Biedronka robi teraz te burgery pod własna marką i faktycznie w porównaniu do Sokołowa są paskudne …
Dodam ze tych burgerów z testu powyżej nie ma już w Biedronce, one były mrożone i krótko dostępne, pozdrawiam
A szkoda :/
A ile czasu Pan smażył na patelni po rozmrożeniu jeśli można spytać?
Próbował Pan może w piekarniku?
Jadłem – syf totalny !!! Bezpłciowe mięso, bez smaku. Po jednym kęsie wyrzuciłem do kosza.
mistrzu może sobie nie posolisłeś:)
witam,dziś kupiłem mielone z mięsa indyka gorszego syfu nie jadłem ważność do końca miesiąca a octu czy czegoś tam nawalili żeby ukryć nieświeżość.odradzam
Dzięki za polecenie! Kupiłam na promocji w biedronce (-50% na każde opakowanie) i okazały się rewelacyjne 🙂 Smażyłam zamrożone, o 2 minuty więcej niż polecali na opakowaniu i wyszły bezbłędne.
Te burgery dostępne są w stałej sprzedaży, czy dodawane są tylko raz na jakiś czas, raz na miesiąc lub dwa tygodnie, jak wędzone ryby (polecam sprawdzić morszczuka i karmazyna)? Wie ktoś? Dzisiaj już któryś raz z rzędu zaszedłem za nimi do Biedronki i nie znalazłem.
Już widoczne
Ocena w pełni uzasadniona. Tak dobrego burgera ze sklepu jeszcze nigdy nie jadłem ! Ze swojej strony polecam filety panierowane z mintaja w sosie BBQ. Są na tygodniu amerykańskim w Lidlu. Moim zdaniem ocena 8,5/10.
Fajnie, ze ich sprobowales:P to ja krzyczalem o nich w komentarzach ^^
Pozostaje mi podziękować bo to bardzo udany produkt ;).
Musze przyznac, ze biedronka wprowadza coraz iecej dobrych rzeczy wzorem Lidla. Jednak nic takiego pewnego na 100% jeszcze nie znalazlem
Jak wole już tez z Auchana przynajmniej jest tam sama wołowina…
Tylko, ze tutaj tez masz sama wolowine i to bardzo dobra
No dokładnie. To 99% wołowina + sól + pieprz ;).
Panie Testerze właśnie zakupiłem 4 opakowania, jeżeli okażą się nie tak świetne jak Pan napisał to przyjdę i Pana zjem .
Mogłeś kupić jedno na próbę najpierw ;). Ale jak próbowałeś Angusów to te też ci podejdą moim zdaniem. Ja też muszę zrobić miejsce w zamrażarce i zrobić zapas z 5-6 pudełek na wszelki wypadek ;).
Żyje! Zjadłem trzy(nie opakowania, tylko sztuki) czy żałuje?Nie. Żałuje tylko jednego, że pewnie niebawem znikną i już nigdy więcej się nie pojawią. Trzymajcie się wszyscy wielbiciele mrożonych hamburgerów.
No i zrobiłam już zapas tych burgerów, aby nie brakło jak by miały zniknąć 🙂 tak jak to było z angusami
Też mam taki plan, ale oby zostały w ofercie 🙂
Można liczyć na jakiś przepis na to pesto z grillowanych warzyw? Albo to może gotowy produkt – to gdzie można nabyć? 🙂
Pesto było gotowe. Kupiłem w Aldiku, jakaś seria premium/excellence coś takiego (takie ciemno niebieskie opakowania). Kosztuje chyba 5 czy 6zł i naprawdę fajne jest :).
Trzeba dać szanse . miałem nie fajne doświadczenie z ich hamburgerami w tym roku chłodzone stonkowe , mięso dziwnie zmielone chrzęści bardzo dziwny smak ale jak podobne do angusa nabede . co do mrożonych sajgonek skład nie fajny
Chodzi o sajgonki lodówkowe właśnie (ale inne niż te które już testowałem :)).
O dokładnie o te mi chodziło. Naprawdę godny następca Angusa, Trochę mnie zmyliłeś z tą nazwą „Mroźna Kraina” skoro jak byk piszę że to „Kraina Mięsa”. Burgery robi Sokołów.
Być może zostaną na dłużej bo u mnie zamrażalki były pełne tego
Kurde, rzeczywiście nie mam pojęcia skąd mi się wzięła ta mroźna kraina 😉
Pewnie się za dużo Krainy Lodu naoglądałeś 🙂