Burgery Wołowe BeefMaster [test i opinie]

beefmaster burgery

Gotowe burgery kojarzą mi się z paczkami z cienkimi, idealnie okrągłymi kotletami z zawartością mięsa (najczęściej drobiowego, lub wieprzowego) na poziomie 50%. Nie jest to widok zachęcający i nie ma wiele wspólnego z burgerami, które możemy wcinać w burgerowaniach, zdobywających coraz większą popularność w całym kraju. Są i wyjątki, jak burgery wołowe BeefMaster.

burgery beef master

Tak naprawdę mamy tutaj do czynienia z 4 uformowanymi mięsnymi burgerami. Każdy ważący po 100 gram. Biedronka wycenia takie opakowanie na 6,99zł. Zważając, że w składzie znajduje się 99% wołowiny (1% to przyprawy) to nie jest to zła cena. Sztuka solidnego burgera to więc koszt 1,75zł.

burger wołowy beefmaster

Długo zabierałem się do zrobienia burgera z prawdziwego zdarzenia. Jednak brak maszynki do mięsa, i lenistwo powodowane wizją formowania burgerów odpowiedniej konsystencji, grubości i spójności jakoś odstraszało na tyle, że odwlekałem to w czasie.

Przygotowanie gotowca BeefMaster poszło jednak bardzo gładko. Burgery smarzyłem po 2-3 minuty z każdej strony (na normalnej patelni teflonowej z kropelką oliwy). Nic się nie przypala, nie przykleja, nie rozpada. Łatwizna.

Pierwszy (i chyba jedyny) minus tych burgerów to ich rozmiar. Są odpowiedniej grubości, ale 100g mięcha nie wystarczyło do uformowania burgera odpowiedniej wielkości, przez co gubią się gdzieś w bułce. Te ostatnie z resztą są ważnym elementem. Przyznam, że początkowo stosowałem zwykłe marketowe bułki do hamburgerów (patrz foto) i bardzo nie polecam tej opcji. Odwiedźcie jakąś piekarnię na osiedlu, kupcie lekko słodką burgerową bułkę i efekt jest 10 razy lepszy.

gotowe burgery wołowe

Samo mięso wydawało mi się dobrej jakości. Jest całkiem dobrze przyprawione, nie ma więc co przesadzać z doprawianiem go (choć oczywiście polecam sól i pieprz przy przyrządzaniu). Nie wiedziałem jak wypadną pierwsze domowe burgery, ale po zmianie bułki o której pisałem, dodaniu odrobiny cameberta, sosu, cebuli, pomidora, rukoli i nie przesmażeniu samego mięsa, wyszedł z tego naprawdę solidny burger, którego chętnie zamówiłbym gdzieś na mieście

Taka sztuka z dodatkami, to koszt około 5zł, a wychodzi znacznie, znacznie smaczniej niż w fast foodzie, gwarantuję :). Produkt prosty, ale wykonany jak najbardziej poprawnie.
burgery beef master z biedronki
Moim zdaniem dobra byłaby również opcja opakowań 2x200g zamiast 4x100g, ale chyba nie można mieć wszystkiego :). Ogólnie polecam fanom dobrych burgerów.

Pan Tester.

Aktualizacja 18.04.2015

No cóż minęło kilka miesięcy i skład tego produktu obecnie wygląda tak:

beef burger
Cóż, teraz już na pewno lepiej robić burgery samodzielnie… szkoda, bo to była fajna opcja dla leniwych.

polub bloga na FB

32 komentarze
  1. Czerwiec 23, 2016
  2. Maj 8, 2016
  3. Marzec 27, 2016
  4. Luty 18, 2016
  5. Listopad 3, 2015
  6. Sierpień 7, 2015
    • Październik 19, 2015
      • Grudzień 22, 2016
  7. Sierpień 3, 2015
    • Sierpień 3, 2015
      • Sierpień 7, 2015
  8. Kwiecień 26, 2015
    • Sierpień 7, 2015
  9. Kwiecień 20, 2015
  10. Kwiecień 19, 2015
  11. Marzec 23, 2015
    • Marzec 23, 2015
    • Kwiecień 18, 2015
      • Wrzesień 22, 2015
        • Wrzesień 22, 2015
  12. Grudzień 24, 2014
  13. Grudzień 4, 2014
    • Grudzień 5, 2014
  14. Listopad 8, 2014
  15. Listopad 8, 2014
    • Listopad 8, 2014

Dodaj komentarz