Jako prawdziwy cebulak- łowca niesamowitych promocji, będąc w Żabce postanowiłem nabyć za 4,99zł pizzę z szynką Passionata marki Iglotex. Firma znana, ale ich pizzy nigdy nie wcinałem, bo dotychczas spotykałem jedynie wersje mrożone. A tu proszę, poczciwa Żabka oferuje lodówkowe pizze, które wyglądają całkiem rozsądnie. So, why not?
Cena 4,99zł jest bardzo kusząca, ale umówmy się, pizza nie grzeszy rozmiarem. Moje zapasy kalorii pozowliły jednak uznać pizzę Iglotex za wystarczającą by nie umrzeć z głodu. Po zerwaniu wieka z opakowania uderza mnie jedna przyjemna rzecz. Zapach drożdzy. Mówię serio, pizza pachnie jak ta robiona w domu. Jeszcze się z tym nie spotkałem w przypadku gotowca.
Składniki wyglądają ok, ilościowo jest nieźle, choć pewnie nieco więcej sera byłoby dobrą opcją. Na plus fakt, że zastosowano mozzarellę. Do tego szynka wieprzowa, sos i dłuuuuuga lista nikomu niepotrzebnych składników.
Podobnie jak w przypadku lodówkowych pizzy z Biedronki, polecam wam nagrzanie piekarnika nieco mocniej niż podaje producent i włożenie pizzy do tak nagrzanego urządzenia na jakieś 5 minut.
Jeszcze przed włożeniem do pieca, zauważyłem, że ciasto jest bardzo łamliwe. Rozerwało się przy próbie podniesienia kawałka pizzy. Zjawisko raczej nieporządane. Jednak po upieczeniu efekt ten zanika. Ciasto jest chrupkie z zewnątrz i lekko miękkie od środka. Mimo składu wielkości długu publicznego ciasto smakuje bardzo… domowo. Jest naprawdę dobre i porównywalne do tego, które spotkamy w najlepszych pizzach z Biedronki.
Zaskoczenie. Sos też był dobry. Fragment, którego obawiam się najbardziej we wszystkich gotowych pizzach tutaj nie zawodzi. Przynajmniej smakowo, bo jest go trochę za mało, całość wsiąka w ciasto i robi się nieco sucho.
Ser ok, jednak największym minusem tej pizzy jest główny składnik: szynka. Jest słabo. Niska jakość, równie nisko ocenić należy jej smak. Struktura mielonkowata. Naprawdę szkoda, że na ostatnim etapie pizza Iglotex złapała minusy, bo noty byłyby naprawdę wysokie.
Ogólnie to całkiem solidna pizza za rozsądną cenę. Dodajcie trochę swoich składników i powinno być naprawdę dobrze.
Pan Tester
Żabka
-
9/10
-
4/10
-
7/10
Lepiej wpierdalać gruz niż tą abominacje pizzy.
Boze co za syf jak bym zul gume nie polecam . A ci ktorzy twierdza ze zjadliwe to niech sobie pozuja kawalek opony bd podobny efekt
Bardzo dobra pizza passionata tyylko malutka jak dla dziecka 7 letniego powinni robić takie 700gramów na grubszym cieście za 5.50zł to by mieli wielką sprzedaż nie wyrobili by z produkcją
Rzeczywiście niezbyt duża jest. Taka typowa na małego głoda 😛
zakupiłam to ostatnio i może miałam pecha, ale głównym składnikiem mojej pizzy, obok kiepskiej szynki, była sól 🙁
Trochę minęło od jej testu i nie pamiętam dokładnie, ale u mnie chyba nie była przesolona.
Kiedyś jadłam pizzę z Iglotexa, bodajże 'familijna’ się nazywała. Była okropna. Zarówno mi, jak i mojemu mężowi było po niej, nazwijmy to delikatnie, niedobrze. Szynka wyglądała jak zmielony pies z budą. To był pierwszy i ostatni raz, kiedy jadłam pizzę tej firmy. O dziwo, pierogi mają smaczne 😉
ogólnie produkty iglotexu sa marne jakościowo składowo smakowo, Nie rozumiem zachwytu pizza rigga doktorka Oetkera sos slaby chemiczny szynka czy salami smak najtańszej mielonki ciasto bula z tłuszczami utwardzonymi
Z tym sosem racja, ale pizza daje radę. Polecam dodać camemberta albo brie 😛
Też o camembercie pomyślałem 🙂
Wygląda bardzo apetycznie.
Do kiedy będzie w żabce
Promocja podobno do 10 lutego, a czy później będzie w ofercie jeszcze, tego nie wiem.