Sos Spaghetti Dawtona [test i opinie]

sos spaghetti dawtona

Gastronomiczne lenistwo jest ostatnio porażające, na sklepowych półkach znajdziemy już gotowe sosy w proszku a’la carbonara, mimo, że przygotowanie domowego nie może być już chyba tańsze i szybsze. Sosy pomidorowe to już nieco więcej roboty, a uzyskanie właściwego smaku nie jest takie proste, dlatego w porywach jestem w stanie zrozumieć popularność wersji ze słoika. Jednak solidny sos Napoli, to chyba nie lada wyzwanie dla producentów, bo nie zdarzyło mi się zjeść jeszcze czegoś naprawdę dobrego i zbliżonego do oryginału. Sos spaghetti Dawtona miał więc trudne zadanie, ale wyszedłem z założenia, że jeśli gdzieś tam istnieje dobry gotowiec, to muszę wypróbować je wszystkie.

sos dawtona składJako, że zazwyczaj sos pomidorowy przygotowuję bez pomocy tego typu produktów, to przy półce z sosami do spaghetti spędziłem dobre 10 minut, chcąc rozeznać się w aktualnej sytuacji. Czytałem skład i nie mogłem niczego wybrać. Na początek padło na Dawtonę, choć to tylko 15 procent koncentratu pomidorowego, trochę cebuli, reszta to magia, ale przynajmniej było stosunkowo tanio, 3,59zł za 550ml produktu, no i reszta stawki wcale nie świeciła lepszym przykładem.

sos pomidorowo-śmietanowy dawtonaProducent informuje nas, że jest to sos pomidorowo-śmietanowy. Kolor rzeczywiście jest pomarańczowy, a nie czerwony. Po otwarciu słoika spodziewałem się lekko galaretowatej konsystencji, która jest standardem w gotowych sosach do spaghetti, a której tak bardzo nienawidzę. Dawtona jednak miło zaskakuje pod tym względem, bo w środku znajdziemy raczej coś w rodzaju przecieru.

gotowy sos dawtonaSmak również jest inny, niż się spodziewałem. Nie jest tak zły jak myślałem, ale nie jest też taki jaki być powinien. Przez chwilę miałem wrażenie, że jem dziwną wersję przecieru marchewkowego dla bobasów. Nie byłoby to takie złe, ale później do głosu dochodzi reszta smaku, kwaskowata w ten charakterystyczny (nieprzyjemny) sposób znany z niektórych sosów ze słoika. Całość jest bardzo mało wyrazista. Jemy coś mokrego, kwaskowatego, lekko mącznego z dalekim posmakiem warzyw w tle, i to tyle.
wartości odżywcze sosu dawtonaSpodziewałem się katastrofy, nie było jej, bo Dawtona była zjadliwa, ale zupełnie bez charakteru, bez wszystkich charakterystycznych smaków jakie powinna reprezentować. Zero wyczuwalnych ziół, zero przypraw. Jeśli dodać do tego trochę składników, to może coś z tego będzie, tylko mija się to chyba z celem, bo z założenia takie dania mają być przede wszystkim szybkie.

sos spaghetti dawtona kcalJeśli znacie jakieś dobre gotowe sosy do makaronów, dajcie znać w komentarzach.

Pan Tester

 

12 komentarzy
  1. Wrzesień 1, 2014
    • Wrzesień 1, 2014
    • Wrzesień 24, 2014
  2. Sierpień 20, 2014
  3. Sierpień 20, 2014
  4. Sierpień 20, 2014
    • Sierpień 20, 2014
      • Sierpień 20, 2014
    • Sierpień 21, 2014
  5. Sierpień 20, 2014
    • Sierpień 20, 2014
      • Sierpień 20, 2014

Dodaj komentarz