Kebab Beef Master z Biedronki [test i opinie]

kebab z biedronkiNiby zwykły kebab a okazało się, że to produkt co do którego otrzymałem najwięcej próśb o test w historii tego bloga. Nie mogłem więc zawieść :). Kebab wołowy Beef Master z Biedronki zaraz znajdzie się pod lupą, a ja jeszcze muszę dodać od siebie, że przed testem miałem spore nadzieje no bo przecież burgery wołowe tej marki okazały się niegdyś całkiem sensowne (swoją drogą ponoć ich skład znowu jest ok :)).

Skład i cena

skład kebab beef masterOpakowanie ciętego kebaba o wadze 300g to koszt 9,99zł. Z jednej strony dość wysoko, z drugiej jeśli chcemy sensowną jakość mięsa to trzeba się z tym liczyć. Jednak rzut oka na skład i co do klasy wołowiny mam pewne wątpliwości. Sporo tam „E” niestety, oraz innych niepotrzebnych zupełnie dodatków.

Najlepsza opcja przygotowania

Mięso można odgrzać na 3 sposoby. Mikrofalówka (tej u mnie brak), patelnia (tę opcję wybrałem – z odrobiną oliwy) oraz piekarnik (jeden z czytelników pisał mi, że wychodzi suche).

Całość podsmażam kilka minut i zawijam we wrapa w towarzystwie sera feta (kocham kebaby z fetą), pomidora, czerwonej cebuli, czosnkowego sosu chili i tyle (żadnej kapusty i innej surówki :)). Co do samych placów tortilla, to zdecydowanie muszę zrobić ich konfrontację bo przekonałem się właśnie że niektóre są świetne, niektóre zaś to jakaś patologia rodzimej gastronomii.

Smak

Już po zapachu mogłem z dużą dozą pewności stwierdzić czego się spodziewać. Ten był bowiem typowo fastfoodowy. Mam tu na myśli to co zna chyba każdy z nas czyli kebaby za mniej niż dychę, przygotowywane z gotowego mięsa z makro czy czegoś w tym stylu :). No i jeśli jedliście tego typu kebaby to będziecie też wiedzieć czego się spodziewać. Mięso dość tekturowe, to Biedronkowe dodatkowo moim zdaniem pozbawione smaku (wersje fast foodowe mają do tego masę przypraw zazwyczaj) w strukturze raczej guma :).

kebab z biedronki testIstnienie takich kebabów na mieście rozumiem. Mała kasa w połączeniu z wielkim głodem. Znam to doskonale i nie raz korzystałem z bardzo słabych kebabów po imprezie. Jednak sens robienia tego w domu, co wcale nie wychodzi taniej (taka paczka to może 2-3 średniej wielkości kebaby + składniki i robi nam się prawie 20zł więc 7-10zł/sztuka) i poświęcania dodatkowo czasu, to jakieś nieporozumienie dla mnie, szczególnie, że za taką dychę kupicie sobie średniej wielkości steka z antrykotu wołowego dla przykładu :).

Podsumowanie

Kebab niemal identyczny do tego co można dostać w najtańszych kebabowniach w mieście. Ja nie wrócę, bo ani to nie zachwyca smakowo, ani jakościowo, ani jeśli chodzi o skład ani nawet cenę. A szkoda bo dobre kebaby to produkt deficytowy i jeśli dostałbym solidną bazę tego typu to korzystałbym pewnie regularnie z takiej opcji.

Pan Tester

22 komentarze
  1. Luty 4, 2016
    • Luty 4, 2016
      • Luty 7, 2016
        • Luty 7, 2016
  2. Grudzień 2, 2015
  3. Listopad 7, 2015
  4. Listopad 6, 2015
    • Listopad 6, 2015
  5. Listopad 3, 2015
  6. Listopad 2, 2015
    • Listopad 2, 2015
  7. Listopad 2, 2015
    • Listopad 2, 2015
      • Listopad 13, 2015
  8. Listopad 2, 2015
  9. Listopad 2, 2015
    • Listopad 2, 2015
      • Listopad 2, 2015
        • Listopad 2, 2015

Dodaj komentarz