Grecka Baklawa z Lidla [test i opinie]

Baklawa z Lidla opinieDziś w Lidlu ostatni dzień Tygodnia Greckiego. W tej edycji udało mi się przetestować dwa produkty: pierożki z ciasta francuskiego i Baklawę z orzechami, której test poniżej. Tak naprawdę ciekawych produktów z tego tygodnia kupiłem znacznie więcej, ale jeszcze nie zdążyłem się za nie zabrać, więc dam Wam znać przed kolejną edycją jak wypadły ;).

Baklawa z Lidla, co to właściwie jest?

Baklawę miałem okazję jeść w życiu raz czy dwa, dawno temu w Grecji. Nie jestem pewien czy próbowałem jej jeszcze później, ale szczerze mówiąc nie wydaje mi się. Moje wspomnienia tego przysmaku to super słodko, super lekko, bakaliowo i ciekawie.

skład baklawa z lidlalidla baklawa składOgólnie jak bywa w tego typu przepisach wersji jest tyle ile regionów (czy nawet krajów) gdzie Baklawa uchodzi za tradycyjną słodką przekąskę. Nie lubię robić słodyczy, ale może kiedyś zmierzę się z tematem na Szamam ;). Jednak ogólnie Baklawa to ciasto filo (nie wiem jak je opisać: może bardzo sprasowane ciasto francuskie? :)) orzechy, miód i to właściwie tyle (jest jeszcze kilka innych dodatków).

Cena Baklawy z Lidla nie jest niska. Ba, powiedziałbym nawet, że jest wysoka, bo 10 sztuk niewielkich rulonów to koszt prawie 15zł. Sporo.

Jednak ja nie mam problemu z usprawiedliwianiem wysokiej ceny przez dobry skład… którego tutaj trochę brakuje. Przede wszystkim boli fakt, że zamiast miodu mamy wynalazek o nazwie: syrop cukrowy.

Jak smakuje Baklawa z Tygodnia Greckiego? 

Zacznę od tego, że całość jest znacznie bardziej sucha niż to zapamiętałem. Struktura jest bardzo ciekawa, bardzo mocno zbita i sprasowana.

test baklawy z lidla z tygodnia greckiegoPierwszy kęs i okazuje się, że smakowo Baklawa z Lidla jest bardzo mocno… cynamonowa. Nie jestem pewien czy tak powinno być, ale cynamon odgrywa tutaj pierwsze skrzypce moim zdaniem jeśli chodzi o smak.

Co ciekawe, całość nie jest bardzo słodka, nie jest też tak lepka (ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa). Zdecydowanie brakuje mi tu miodu, bo momentami jest naprawdę sucho.

Ciasto Filo wyszło całkiem fajnie, choć moim zdaniem jest go trochę za dużo w porównaniu do reszty.

tydzień grecki w lidlu baklawaNo i same orzechy… nie wiem co tu się stało, ale mam wrażenie, że one stanowiły tutaj jakiś mało znaczący dodatek do całości.

Podsumowanie

Ciężko mi ocenić ten produkt. Z jednej strony raczej nikt nie powie, że jest niesmaczny. To całkiem fajna kompozycja smaku i bardzo ciekawa jeśli chodzi o strukturę, ale dla mnie ze względu na swoją cenę, oraz niedociągnięcia w składzie i te o których piszę powyżej, nie jest to produkt po który chciałbym sięgnąć jeszcze raz. Ot nieco inna niż wszystko słodka przekąska, której jednak brakuje nieco do oryginału.

Być może ktoś z Was ma okazję częściej próbować oryginalnej Baklawy i ma porównanie z tą z Tygodnia Greckiego?

Pan Tester

Lidl
  • 4/10
    Cena (14,99) - 4/10
  • 5/10
    Jakość - 5/10
  • 6/10
    Smak - 6/10
5/10
14 komentarzy
  1. Grudzień 30, 2017
  2. Maj 1, 2016
    • Maj 1, 2016
      • Maj 4, 2016
  3. Kwiecień 25, 2016
  4. Kwiecień 23, 2016
  5. Kwiecień 20, 2016
  6. Kwiecień 20, 2016
  7. Kwiecień 18, 2016
  8. Kwiecień 18, 2016
  9. Kwiecień 17, 2016
  10. Kwiecień 17, 2016
    • Kwiecień 17, 2016
    • Wrzesień 29, 2016

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.