Tea sommelier – kim jest pasjonat herbaty?

Miłośnik herbat, naukowiec, a jednocześnie zakochany w tym napoju artysta? Tea sommelier to nietypowy zawód, który związany jest nieustannie zdobywaną wiedzą w zakresie mieszanek herbacianych, ich rodzajów, a także sposobów parzenia. Dowiedz się, kim jest pasjonat herbaty, określany jako tea sommelier.

Kim jest tea sommelier?

Zawód sommeliera herbacianego jest wciąż nie każdemu znany, a przez wiele osób ignorowany i niedoceniany. Należy jednak podkreślić, że wymaga on nieustannego zdobywania wiedzy oraz regularnego doszkalania się w zakresie herbat i ich sposobów obróbki. Główna praca tea sommeliera polega na odnajdywaniu odpowiednich mieszanek herbacianych, których zadaniem jest dopełnienie smaku serwowanej w restauracji potrawy. Celem jest uzyskanie tzw. smakowej synergii, gdzie danie ujmowane jest w znaczeniu holistycznym, które obejmuje nie tylko podawane składniki, ale również napoje. Tacy profesjonaliści z zakresu herbat zazwyczaj znajdują zatrudnienie w światowej klasy restauracjach, w których dba się o każdy szczegół. Lokale dbają o swoich gości, zapewniając im odpowiednio wyselekcjonowane menu, a także profesjonalnie dobrane do niego dodatki. 

Tea sommelier – jak nim zostać?

Mimo coraz większej świadomości społeczeństwa, zawód tea sommeliera dla wielu osób wciąż pozostaje zagadką. Warto jednak wiedzieć, że coraz więcej restauracji decyduje się na zatrudnianie takich profesjonalistów.

Do uzyskania tytułu tea sommeliera niezbędne są nie tylko miłość do herbat, ludzi oraz kompleksowości serwowania dań, ale również odpowiednia wiedza, która opiera się na faktach i doświadczeniu innych osób z branży. Na rynku dostępnych jest coraz więcej kursów sommelierskich, których powstawanie zawdzięcza się filozofii tea&food pairingu, polegającej na doskonałym łączeniu smaków i konsystencji. Zazwyczaj student zdobywa wiedzę z zakresu:

  • historii herbaty,
  • rodzajów mieszanek herbacianych,
  • produkcji herbat,
  • przetwarzaniu mieszanek,
  • cuppingu,
  • oceniania właściwości suszu.

Konieczna jest również praktyka, która umożliwia wykorzystanie zdobytej wiedzy i dopasowanie herbat do poszczególnych nut smakowych. Aby zostać tea sommelierem, konieczna jest również obecność innego czynnika – cierpliwości. Do uzyskania tytułu profesjonalisty niezbędne są bowiem lata praktyki, które polegają na próbowaniu rozmaitych mieszanek herbacianych, a także poznawaniu specyfiki każdej z nich. 

Jaka herbata jest najlepsza?

Każdy tea sommelier powie, że nie ma jednego najlepszego gatunku herbaty. Wszystko uzależnione jest bowiem od profilu danej mieszanki, jej uprawy oraz prawidłowej obróbki. Chcąc znaleźć dobrej jakości produkty, warto szukać ich jednak w sprawdzonych miejscach. Wielu profesjonalistów korzysta z herbat dostępnych w sklepie Cafe Silesia. Dostępne tam mieszanki charakteryzują się odpowiednio wyważonym smakiem, brakiem sztucznych barwników, a także są dokładnie selekcjonowane.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.