KFC stało się wyznacznikiem kurczaków w dobrej panierce. I choć wielu się z tym nie zgodzi, to faktem jest, że podobne produkty porównuje się do KFC. Swoich sił próbują także producenci sklepowego jedzenia. Dziś w teście kurczaki panierowane Konspol, sprawdzę czy jest to godny zamiennik fast foodowych kurczaków w panierce.
Powiedzmy sobie szczerze, że w tego typu produkcie chodzi głównie o panierkę. Kurczak może być albo dobrej jakości, albo słabej. Tutaj mogę stwierdzić, że samo mięso było dobrej jakości, “czyste”, choć nie obyło się bez małych wpadek. Jednak kurczaka mogę zapisać po stronie plusów.
Panierka tuż po wyjęciu z pudełka sprawia wrażenie wilgotnej. Nie wiem czy to źle, czy dobrze, ale na tym etapie stwierdziłem, że trudno będzie z tego osiągnąć coś chrupkiego, a przecież o to także tutaj chodzi. Sytuacji nie polepszał fakt, że panierowane kurczaki Konspola przygotowywałem w piekarniku a nie głębokim tłuszczu.
Po upieczeniu okazuje się, że stało się to co podejrzewałem. Kurczaki nie mają chrupiącej panierki o którą chodzi w całej tej zabawie. Właściwie nawet po przygotowaniu panierka sprawia wrażenie dość wilgotnej. Struktura nadrabiana jest za to przez smak. Spodziewałem się czegoś bezbarwnego, a było pikantnie (ale nie zbyt pikantnie) i naprawdę smacznie. Podejrzewam, że smażąc kurczaki w oleju, można uzyskać z tej panierki odpowiednią chrupkość i wtedy może to być naprawdę dobre danie (choć pewnie niezbyt dietetyczne :)).
Pan Tester
PS: Cena poniżej pisana z głowy, jeśli się pomyliłem to poprawcie w komentarzach. 🙂
Sklep: Biedronka
-
7/10
-
6/10
-
7/10
Jak można zachwycać się chemią?
polecam ten przepis.Już krczaka robiłem wielę razy z tego przepisu i za pierwszym razem to mimo ,żę zrobiłem go sporo to do obiadu nie doczekał bo tak się dzieci rzuciły 🙂
Przepis znalazłem już dawno na tej stronie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piers-z-kurczaka-w-chrupiacej-panierce-ale-kfc
Składniki
2 piersi z kurczaka
gęste ciasto naleśnikowe (1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, szczypta soli)
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
3 krople tabasco
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej do głębokiego smażenia
1. Pierś myjemy i osuszamy. Kroimy w mniejsze kawałki (wg uznania). Tak przyrządzoną pierś gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne. Pierś gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu najlepiej pozostawić ją w wodzie do chwili smażenia, dzięki czemu zachowa swoją soczystość.
2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Dodajemy do niego ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz 3 krople tabasco. Przygotowujemy panierkę do kurczaka. Do 2 szklanek rozdrobnionych płatków kukurydzianych dodajemy 1 szklankę bułki tartej i 2 łyżki mąki pszennej.Kurczaka odsączamy i każdy kawałek obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w panierce z płatków kukurydzianych.
3. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienia. Nie musimy smażyć go długo z racji tego, że kurczak był gotowany. Najlepiej smakuje z frytkami.
W imieniu swoim i rodziny dziękuję za fantastyczny przepis stronie https://www.przyslijprzepis.pl oraz użytkowniczce „martaf” ,która go tam umieściła
Sorry za literówki w 1 komentarzu.To z pośpiechu
hamburgery z konspol to jedna chemia w jednym hamburgerze to az 7E,MASAKRA SKUSILAM SIE BO GOTOWE ALE WIECEJ Z TEJ FIRMY NIC NIE KUPIE,NAWET PIES NIE ZABARDZO CHCIAL.
Witam wszystkich serdecznie,mam kolege co jest kierownikiem w kfc i niektórzy pisza bzdury,bo panierowanie odbywa sie w kfc,ale byłem w szoku jak po pracy poszedlem do sklepu żabka kupić se cos na kolacje i z ciekawości na próbe kupilem poledwiczki z konspol 200g za 5 zl,nagrzalem piekarnik na 200 stopni i dalem je na 10 min,po wyciągnieciu byla panierka chrupka i smak identyczny jak w kfc i ostre?od dzis na kazda impreze zamawiam w żabce wieksze ilosci i polecam
Jeszcze raz to napiszę, ponieważ zauważyłem, że dużo ludzi wali to bezmyślnie na patelnie. Nie!!!!! 200 stopni okolo, rozgrzany piekarnik i na 15 – 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Nie róbcie tego na patelnie do jasnej cholery, ponieważ będziecie mieli typowego zimnego melta. To nie jest schabowy domowy. Pozdrawiam
Potwierdzam tip kolegi wyżej! 🙂
Bardzo dobre. Spróbujcie jakiekolwiek inne w markecie chociażby w uk – lidl – za droższą cenę, to wtedy się przekonacie, że Konspol ma naprawdę dobry produkt. Trzeba po pierwsze trzymać długo w piekarniku. Do KFC nie porównuję ponieważ moim zdaniem to jest chrupiący, pusty, szajs bez smaku. Panierka o wiele lepsza niż w kfc, mniej chrupiąca, ale lepsza, czyli styka. Robić tylko w piekarniku na maksa . Tyle.
Tragedia!!!
Witam wszystkich 🙂 jedliśmy te kurczaki i powiem szczerze ze są o wiele lepsze niz wiele innych które mozna zjeść w restauracjach za o wiele większa cenę …
przy czym troszkę robię je inaczej niż na instrukcji … na początku na niższej temperaturze by sie podgrzały a na końcu na wyższej by sie podpiekly i panierka była chrupiąca 🙂 mniam mnia
Jeżeli ktoś nie ma czasu ani ochoty robić obiadu to te danie jest idealne dla niego
Pracuje w firmie która produkuje takie cuda dla i Icelanda asdy też dla konspola . I powiem wam jedno nigdy nie kupię niczego co zostało opanierowane nazwijmy to masowo. Przez to że jadłem w pracy to badziewie dwa razy byłem w szpitalu przez problemy gastryczne w ciągu 4 lat. Nie trujcie się.
A ile tego jadłeś? Bo ja ogólnie zjadam takie rzeczy może dwa razy w miesiącu i problemu nie było póki co ;)?
powiem wam tak- to jest właśnie to co robią Wielkie Marki czy Wielkie Koncerny- jest jeden topowy przykład do którego porównuje się całą resztę (nawet podświadomie) co zauważył autor na początku.
Chodzi mi o dwie rzeczy- pierwsza to taka że te polędwiczki powinno się podpiekać dłuzej, aż do przyrumienienia wtedy są chrupiące jak w KFC i mają identyczny smak i strukture jak tamte gdyż UWAGA UWAGA!!(mówię to jako pracownik) Konspol jest dostawcą gotowych polędwiczek do KFC, i co teraz hejterzy?
Pytanie, czy Konspol dostarcza już razem z panierką?
Jeśli tak, to gdzie pewność, że to ta sama panierka? Moim zdaniem ta w KFC jest znacznie, znacznie grubsza niż ta w gotowych produktach Konspol.
Tak dostarcza z panierką
Być może jest jakiś nieznaczny margines błędu, minimalnie wiecej panierki tak jak wspomniałeś w niektórych przypadkach, poza tym niby panierka w kfc ma swoja wlasna recepturę w co w tym wypadku niebardzo chce mi sie wierzyć. Dla mnie obie wersje zarówno ta biedronkowa i kfc są niewyczuwalne pod względem różnic. Kwestia podania. 🙂
Btw, fantastyczny blog, szkoda że odkryłem tą stronę dopiero dziś bo parę identycznych stron (które padły z braku zainteresowania) z upodobaniem przeglądałem. Trzymaj tak dalej 🙂
Wybacz zmianę tematu
Ja od siebie bym polecił do stestowania coś prostego a jednak nadzwyczajnego w czym się zakochałem jeżeli chodzi o słodycze- pałeczki kukurydziane w czekoladzie (oblane czekoladą nie „zmielone” razem z kukurydzianą masą) niestety ale firmy nie jestem pewien, przypadkowo natknąłęm się na ten przysmak w carrefour express.
Wujek google troszkę pomógł:
– wyglądają one tak: http://www.dobreciasteczka.pl/465-thickbox_default/paleczki-w-polewie-czekoladowej-12kg.jpg
– coś mi się zdaję po opakowaniu że tej firmy: http://bezglutenowamama.pl/wp-content/uploads/2014/02/chrupki-Rymut-1.jpg
Dzięki :).
Co do tych chrupek w czekoladzie, to pamiętam, że jako dziecko takie wcinałem, były super. Jakieś no-name raczej, ale będę musiał poszukać bo to coś pięknego :).
Wiem, że to już dosyć stary post. Ale pracowałem w KFC w kuchni jako kucharz i właśnie panierowałem polędwiczki. Drogi testerze, czytelniku, anonimie. W KFC dostarczane są kurczaki „niby od najlepszych dostawców kurczaków” świeże. Są przechowywane w mroźni. Otóż są głęboko mrożone, te mniej są sporządzane od daty produkcji. Najpierw marynuje się je, a później odkłada do mroźni, następnie są panierowane specjalnym sposobem w mące. 🙂
A więc drogi autorze bloga. Jeżeli nie wiesz co i jak jest sporządzane, to się nie wypowiadaj. 🙂
W KFC marynowane są surowe polędwiczki (stripsy) i przechowywane w chłodni a nie w mroźni. W mroźni są przechowywane tylko surowe polędwiczki. Konspol nie panieruje, tylko dopiero w KFC są na bieżąco panierowane w mące z ziołami i smażone na fryturze. Ale z Ciebie były pracownik – chłopie ładnie łamałeś standardy skoro zamarynowane mięso wkładałeś do mroźni a nie do chłodni, więc nie ubliżaj innym skoro sam popełniasz błędy. Fakt, że autor też ładnie zmyśla zapanierowane stripsy przez Konspol z dostawą do KFC:)
Oczywiscie ze bez panierki
Myślałem ze padnę jak przeczytałem te brednie. Konspol dostarcza opanierowane polędwiczki do kfc xD litości. Pracuje w kfc od 8 lat, zaczynałem na kuchni. I nigdy nic nie przyszło do kfc opanierowane. Przychodzi mięso porcjowane w tym polędwiczki, proces MARYNOWANIA I PANIEROWANIA odbywa sie w kfc, firma konspol nie ma dostępu do mieszanki kfc do marynowania i mieszanki do panierowania. Grubość panierki w kfc to zasługa dodatku do mąki czyli spulchniacza dzieki czemu mamy takie fajne nabrzmiałe grudki na panierce, czego oczywiście kurczak z konspol nie posiada
Ja szczególnie lubię podobne, tyle że z Tesco. 🙂
Trzeba będzie się tam wybrać i przetestować przy okazji 🙂
a ja robie z tego qurrito ala z kfc i wychodzi mega PYCHA i mega po taniosci 🙂 aha i jest chrupiaco 🙂
Daj przepis 🙂
kupujesz tortille w biedrze, ser mozarella albo po prostu zółty, sosik barbeque (ja mam z tesco) ale 100wysp develey tez calkiem mniam, kroisz poledwiczki i ukladasz na 1/2 tortill, posypujesz serem i sosik, skladasz na pół i wkładasz w toster (taki zwykly od tostów z serem;) i TADAM- zajebiste:)
Potwierdzam. Idealny skladnik domowego qurito. Oczywiscie wersja z patelni a nie piekarnika
Moja metoda: podgrzewam w mikrofali (żeby były ciepłe w środku) i podsmażam na patelni, by miały chrupiącą panierkę. Polecam na krótką metę, bo własnego wyrobu z piekarnika są naj!:)
Ehh, myślę, że czas zrobić jakąś zrzutkę na mikrofalówkę dla Pana Testera, jako, że bloga czyta jakieś 15.000 osób miesięcznie, to 2 grosze od łebka powinny załatwić sprawę 😛
Tak poważnie to dzięki za tipa, jak się dorobię mikrofalówki, to sprawdzę w praktyce :).
Zawsze mnie kusiły takie gotowce, ale wychodziłam z tego samego założenia – że mokre i nie będą chrupać – więc nie brałam. Teraz wiem, że wiele nie straciłam, bo rzeczywiście nie chrupały. Zaoszczędziłam w polskich złotych i w biodrach, yeah 😀 Dzięęęki.
Polecam się na przyszłość 😀
Ale wystarczy zrobić na patelni i też jest chrupiące
Sprawdzę następnym razem :).
BTW całkiem spoko sprawdzają się te kurczaki jako dodatek do sałatki (na zimno). 🙂
Glutaminian monosodowy.. żeby to jeszcze dawało naprawdę dobry smak ;O Syf syf bleeeeeeeee
Wszystko jest dla ludzi 😛
Mógłbyś wrzucić tu na noc coś wyglądającego obrzydliwie 😛
Smakują calkiem dobrze, ale to nie kfc, choc szkoda, bo ceny w kfc wysokie ;/
Proponuję spróbować kfc następnego dnia nie na świeżo- to dopiero syf…
Konspol zrobił naprawdę dobry produkt gotowy, z 14 dniowym terminem przydatności- polecam zrobić przy użyciu frytkownicy- będą chrupiące i soczyste. Smacznego.