Bagietka z Pesto i Masłem z Biedronki [test i opinie]

Biedronka bagietka z masłem i pestoNa początek ciekawostka. Wiecie, że test bagietki czosnkowej z Biedronki był jednym z pierwszych na blogu i pojawił się kiedy bloga odwiedzało może kilkanaście osób dziennie.

Powiem szczerze, że nie sądziłem wtedy niecałe dwa lata później blog będzie odwiedzany przez kilka tysięcy osób każdego dnia, no ale stało się, więc lecimy z tym dalej ;). Dziś mam dla Was małą kontynuację tematu bagietek z Biedronki bo sprawdzam co ma do zaprezentowania wersja z pesto i masłem.

Cena i skład

skład bagietka z pesto i masłem z biedornkiBagietka z pesto i masłem to oczywiście kolejny produkt z oferty włoskiej (wczoraj z tej samej oferty testowałem panini pizza). Cena wyższa od standardowej bagietki bo prawie 3zł. Nie jest natomiast większa, czy mniejsza od swojej czosnkowej czy ziołowej wersji – dokładnie 175g.

bagietka z pesto z biedronki kcalSkład… cóż nie ma się co rozpisywać, tablicy Mendelejewa tutaj nie znajdziemy, więc źle nie jest, ale do ideału też daleko.

Przygotowanie i smak

test bagietki z pesto z biedornkiCi którzy czytają regularnie mojego bloga z całą pewnością wiedzą, że jestem wielkim fanem pesto, szczególnie w wersji bazyliowej. Z resztą kilka produktów tego typu pojawiło się już w testach, jak np świeże zielone pesto z Lidla (bardzo fajne), czy też pesto z tygodnia włoskiego z tego samego, niemieckiego dyskontu.

Ok, bagietkę przygotowuje się według producenta 7-9 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Tutaj mały tip z mojej strony, moim zdaniem temperatura 200 stopni i 5-6 minut z termoobiegiem w zupełności wystarczą.

test bagietka z pesto z biedronkiCo by nie mówić o tych bagietkach to dla mnie po wyjęciu z pieca wyglądają tak, że ktoś powinien to namalować i sprzedawać jako obrazy do powieszenia nad łóżkiem.

Jak jednak wypada smakowo? Moim zdaniem w porównaniu do swojej czosnkowej siostry bardzo blado. Mimo, że uwielbiam pesto, to tutaj gdzieś wyrazisty smak tego dodatku zupełnie się zatracił.

Zupełnie nie rozumiem też zamysłu na masło w tym zestawieniu. Sprawiło tylko, że całość była bardzo tłusta, i w smaku masła pesto było tylko jednym z mało ważnych smaków. Naprawdę nie wiem co to za pomysł, skoro pesto składa się głównie z oliwy (ewentualnie oleju w tanich sklepowych wersjach, anyway sporo tłuszczu).

Mam też wrażenie, że użyte tutaj pesto nie było zwyczajnie najszczęśliwsze smakowo. Trudno było to wyłapać z całości, ale to prawdopodobnie było jedno z najłagodniejszych pesto tego typu jakie przyszło mi jeść, bo niemal zawsze ten dodatek swoją wyrazistością grał pierwsze skrzypce, nawet dodany w minimalnych ilościach.

bagietka z biedronki z pesto i masłem

Tutaj bym się ilością pesto i masła nie sugerował bo źle mi się urwało, jest go znacznie więcej w tych nacięciach :).

No i dochodzimy do sedna. Jako, że miała to być bagietka z pesto, które ma bardzo przytłumiony smak, to całość jest moim zdaniem bardzo monotonna i mało ciekawa. Taka bagietka, jako coś nieszczególnie wyrazistego w smaku powinno być skomponowane z dodatkiem który jest prosty i ma kopa i zamysł na pesto był moim zdaniem świetny (muszę powtórzyć to w domowym zaciszu) ale ktoś skopał z jego intensywnością i z niepotrzebnym łączniem tego z masłem.

Bagietka z pesto – podsumowanie

Jak dla mnie nie jest to produkt który zagrozi bagietce z czosnkiem, także królowa bagietek nie ma się czego obawiać ;). I mówię to ja, fan pesto. Natomiast pomysł jest fajny, jako, że zbliża się sezon grillowy to chętnie zrobię coś takie samodzielnie: bagietka + dobre pesto + chwila na grillu i będzie miodzio ;).

Pan Tester

PS: Ostatnio jeden z czytelników pisał mi, że moje testy są zbyt mało precyzyjne. Wyciągnąłem kilka wniosków i z takich komentarzy zawsze staram się coś wyciągnąć i wprowadzać zmiany w stylu/formule/edycji testów, także jak coś macie to walcie śmiało czy to w komentarzach czy na fanpage, czy przez email.

PS2: Przygotowywaliście kiedyś te bagietki do piekarnika na grillu?

  • 5/10
    Cena (2,99) - 5/10
  • 5/10
    Jakość - 5/10
  • 5/10
    Smak - 5/10
5/10
Sending
User Review
4.33 (3 votes)
8 komentarzy
  1. 13 kwietnia, 2016
    • 13 kwietnia, 2016
      • 14 kwietnia, 2016
  2. 12 kwietnia, 2016
    • 13 kwietnia, 2016
      • 13 kwietnia, 2016
  3. 12 kwietnia, 2016
    • 12 kwietnia, 2016

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.