Biedronka Mięso a’la Kebab Konspol [test i opinie]

biedronka mięso a'la kebabTen test miał się pojawić dwa dni temu, ale jakoś nie mogłem się zebrać. Myślałem (patrząc na ten produkt w gazetce), że będzie to mięso na kebab tego typu ale okazało się, że tym razem w Biedronce kupicie mięso z kurczaka… Mimo wszystko pewnie wiele osób będzie się zastanawiało czy sięgnąć po mięso a’la kebab Konspol (bo właśnie tak nazwali ten produkt ;)) więc jest i test.

Byłem zawiedziony nie dlatego, że nie lubię kurczaka, czy nawet „kebaba z kurczakiem”. Chodzi głównie o to, że kupienie piersi z kurczaka, pokrojenie i podsmażenie nie jest wielkim problemem. Ale już zrobienie kebabowego mięsa wołowego np. jest w domowych warunkach nie do ogarnięcia (no i oprócz linkowanego na początku testu Beef Master ja się z takowym nie spotkałem – pomijając wersje dla gastronomii na kilogramy oczywiście).

Mięso a’la kebab z Biedronki – skład i cena

Zrobienie czegoś takiego samemu (kupując pierś z kurczaka) nie tylko może Wam wyjść szybko i smacznie, ale również sporo taniej niż gotowiec. Przy cenie 5,49zł za niewielkie tak naprawdę opakowanie (215g) wychodzi prawie 25zł za kilogram. Z tego co wiem, to w dobrym sklepie mięsnym płacę za piersi z kurczaka około 17-18zł/kg.

Mimo faktu, że produkt kosztuje więc 5,49zł to moim zdaniem jest to cena wysoka, szczególnie, że widać, że nie jest to mięcho pierwszej klasy.

mięso kebab konspol składOprócz oszczędności można też trochę ugrać na składzie robiąc to samemu, ale jak na gotowca to nie jest źle, trzeba przyznać. Jak widać jeśli chodzi o przyprawy to mamy tutaj standard: paprykę, cebulę, kurkumę, oraz garam masala.

Mięso a’la kebab Konspol – smak i przygotowanie

Całość przygotowuje się przez kilka minut na patelni. Mam tutaj dla Was małego tipa. Moim zdaniem najlepiej całość wyjdzie jeśli będziecie to robić w następujący sposób: rozgrzewacie trochę tłuszczu, wrzucacie mięso kebabowe, zmniejszacie po chwili ogień, dajecie pokrywkę i mieszając od czasu do czasu spędza tak sobie około 5-6 minut.

biedronka mięso kebabPróbowałem już tego na innym gotowcu tego typu i wychodzi po prostu bardzo soczyście. Ogólnie to ostatnie to największy plus tego mięcha. Nie wiem czy to jest w czymś „maczane” czy marynowane wcześniej, ale wychodzi znacznie bardziej soczyste niż standardowy kurczak (duże znaczenie ma pewnie fakt, że ja zazwyczaj używam piersi a jednak noga z kuraka to lepsze mięso – tylko nigdy nie chce mi się bawić w obieranie ;)).

Jest soczyście, ale trochę bezbarwnie w smaku. Po doborze przypraw spodziewałem się, że będzie ciekawie, ale garam masala to tutaj istnieje tylko na papierze, a cała reszta była dodawana chyba przez zupełnie nowego pracownika Konspola, który bał się, że wsypie za dużo przypraw :D.

Ilościowo to moim zdaniem porcja idealna na dwa burrito standardowej wielkości.

Czy warto kupić kebaba z Biedronki?

Trudno powiedzieć. Nie mogę napisać, że było to złe. Zjadłem ze smakiem. Było na pewno szybciej niż kupowanie kurczaka, krojenie i smażenie od zera, więc wygoda na plus, natomiast robiąc kebaba samodzielnie stracicie może dodatkowe 15 minut, ale da się to zrobić smakowo znacznie lepiej. No i taniej.

mieso na kebab z biedronkiByć może jeszcze kiedyś sięgnę, gdy wybitnie nie będę miał ochoty na gotowanie a przyjdzie chęć na jakieś sensowne burrito (swoją drogą robię je ostatnio z różnymi dodatkami w ilościach hurtowych ;)) albo przy dobrej promocji. Nie jest to jednak produkt za którym płakałbym po wycofaniu go z oferty (w przeciwieństwie do nowych burgerów z Biedronki ;)).

Pan Tester

instagram testujemyjedzenie.pl

Biedronka
  • 5/10
    Cena (5,49) - 5/10
  • 7/10
    Jakość - 7/10
  • 6/10
    Smak - 6/10
6/10
Sending
User Review
3.5 (2 votes)
5 komentarzy
  1. Wrzesień 25, 2019
  2. Wrzesień 11, 2016
    • Wrzesień 11, 2016
      • Wrzesień 11, 2016
  3. Wrzesień 10, 2016

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.