Odkąd zobaczyłem w ofercie te lody, wiedziałem, że muszę je sprawdzić. Ostatecznie na Magnum z podwójnym masłem orzechowym natknąłem się przypadkowo w Żabce, a że cena jak na Magnum była znośna (3,49) to postanowiłem je sprawdzić.
Z czego składa się Magnum Double Peanut Butter
Wyobrażałem sobie, że będzie to wyglądało mniej więcej tak, że mamy warstwę polewy czekoladowej, dalej masło orzechowe, polewa, lody zmieszane z masłem orzechowym jak np w lodach z Lidla o tym smaku.
Jednak wyglądało to trochę inaczej. Zanim przejdę dalej to muszę wspomnieć, że cena która początkowo wydaje się atrakcyjna, niekoniecznie taka jest, bowiem sprzedawane w tej promocji w Żabkach Magnumy był mniejszej gramatury niż standardowe.
W każdym razie Magnum Double Peanut Butter wyglądał następująco: warstwa czekolady, masło orzechowe, cieńsza czekolada i… gładkie lody o orzechowym kolorze.
Smak
Pierwsze wrażenie jest takie, przynajmniej dla mnie, że jak na double peanut butter to całość jest trochę zbyt mało intensywna jeśli chodzi o smak masła orzechowego właśnie.
Do minusów wrócę za chwilę, ale zacznę od plusów, bo to były naprawdę dobre lody, choć liczyłem na więcej. Po pierwsze fajna gruba czekolada. Słodka i intensywnie kakaowa jednocześnie. Tuż za nią masa o smaku masła orzechowego również jak najbardziej na plus, choć struktura mi się nie zgadzała (o tym poniżej).
Same lody również były smaczne. Zdecydowanie smakowały orzechami… ale (no właśnie i tutaj przechodzimy do minusów) to były jak dla mnie lody fistaszkowe, a nie lody o smaku masła orzechowego a to różnica. Nie zgadzał się nie tylko smak, ale również konsystencja. Liczyłem tutaj na jakieś kawałki orzechów i coś delikatnie chrupiącego tak jak w lodach z Lidla wspomnianych wyżej.
Masa peanut butter pod polewą również miała inną strukturę niż oczekiwałem. Zbyt wodnista, również z zerową ilością chrupiących kawałków orzechów.
Podsumowanie
Czy lody są smaczne? Tak
Czy wróciłbym do nich ponownie? Zdecydowanie nie. Przy takiej cenie i powyższych niedociągnięciach, wolę zrobić sobie zapas lodów z masłem z tygodnia Amerykańskiego, co wyjdzie z resztą sporo taniej ;).
Swoją drogą widzę, że wiele osób uważa, że Magnum Espresso jest wybitne. Będę musiał spróbować, mam nadzieję, że w końcu ta marka mnie urzeknie i walory smakowe dorównają cenie i marketingowi ;).
Pan Tester
żabka
-
4/10
-
7/10
-
5/10
Fajnie by było jak byś dodawał zdjęcia wartość odżywczych
Postaram się. 🙂
Jestem uczulony na wszystko co szkodliwe Po lodach Magnum przestała działać insulina w moim organizmie a po trzech dniach i jednym Magnum dziennie wiem, że te lody mnie niszczą ! Po trzech dniach niejedzenia tych lodów wracam powoli do życia.
Stanowczo odradzam !
Szkoda że cię te lody nie zabiły.Jednego debila mniej
dla mnie są pyszne, ale wolę karmelowe 😀
Niestety ale Magnum poszło drogą downsizingu produktu – teraz wszystkie lody mają 88 ml a nie 100 ml jak poprzednio. Cena z tego powodu jest nieco bardziej przystępna.
3,49 kurczę gdzei nie spojrzę to magnumy przewaznie 4.49 albo 4.99
Mnie wszystkie magnumy double przypadły do gustu. A grubość polewy czekoladowej jest taka, że3 lody innych marek by się spokojnie nią mogły obdarować.
Miałam o nim ideantyczną opinię! Ale o dziwo druga propozycja loda PB na polskim rynku – Cornetto o tym cudownym smaku okazała się strzałem w 10! Na wierzchu gruby „blat” czekolady z chrupiącymi słonymi orzeszkami, wafelek jak zawsze chrupki, a same lody jednocześnie puszyste i ciężkie, słodko-śmietankowe i fistaszkowo-słone, a cena 3-4 zł za chyba 130ml jest dużo atrakcyjniejsza 😀
Oooo. Masz mnie. Gdzie to kupić? 😀
Ja kupiłam w tesco, ale podobno są też w Auchanie
Testerze, wiesz, że Fistaszki, orzechy ziemne i arachidowe, to są te same orzechy, prawda? Co prawda jestem na nie uczulona więc nie spróbuję tego smaku lodów (miętowe są przepyszne, espresso zbyt gorzkie) ale chyba nie chciałabym poczuć soli w [z założenia] słodkim lodzie. Bo z tego co wiem, to peanut butter robi się właśnie z dodatkiem soli.
Ja to chyba słabym kompanem do tej dyskusji akurat jestem, bo ja wręcz ubóstwiam połączenie słone-słodkie i zazwyczaj słodycze ze słonymi dodatkami to dla mnie mistrzostwo ;).
skoro smak na opakowaniu to masło orzechowe to to z samej przyzwoitości powinno być słone. Skoro uważasz, że to połączenie jest nietrafione (słodkie lody plus sól) to spróbuj jak smakuje kakao ze szczyptą soli a jak bez albo jaki smak mają zwykłe lody śmietankowe połączone ze słonym popcornem. To połączenie jest przepyszne i jeżeli masa nie jest ani trochę słona to powinny być to lody o smaku fistaszków a nie masła fistaszkowego/orzechowego/arachidowego.
Ja np zacząłem uwielbiać słono-słodkie smaki kiedy wcinałem za dziecka paluszki i nutellę/ paluszki i czekoladę. 😉
Moze nie do konca w temacie, ale po glebie patrzac wnioskuje centrum Kato:D
Dokładnie 😀
Sasiedzie!:D
No siema! 😀
Kupiłam ostatnio i była rozczarował tym,ze są mniejsze niż standardowe:( . Magnum espresso i miętowe to moje ulubione smaki:)polecam gorąco:)
Muszę spróbować tych espresso, wszyscy polecają 😉
Generalnie te nowe magnumy nie zachwycają. Smaczne,ale szału nie ma.