Wiele osób zastanawia się nad tym, czy masło orzechowe może być zdrowe? Czas odpowiedzieć na to pytanie. Otóż masło orzechowe ma wiele pozytywnych właściwości, które mogą się okazać przydatne dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oczywiście warto je spożywać w rozsądnych ilościach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić je w swoim planie żywieniowym. Jakie są podstawowe właściwości masła orzechowego i dlaczego opłaca się w nie inwestować?
Masło orzechowe – co za nim przemawia?
Biorąc pod lupę masła i pasty orzechowe warto pamiętać o tym, że masło orzechowe może być pysznym dodatkiem do kanapek, omletów czy też owsianek. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie kulinarne, a przy okazji jest pyszne. Dodaje się je m.in. do ciast, ciasteczek, deserów, a nawet sałatek. Ograniczeniem w tym zakresie mogą być jedynie preferencje żywieniowe domowników. Wdrożenie masła orzechowego do diety nie jest trudne, chociaż warto to oczywiście przedyskutować z dietetykiem. Masło orzechowe zawiera w sobie:
- cenne kwasy tłuszczowe,
- potas i magnez,
- błonnik,
- witaminę E,
- białko,
- kwasy oleinowe.
Ten produkt polecany jest przede wszystkim tym osobom, które od dłuższego czasu narzekają na niedobory białka. Jednocześnie można mieć pewność, że regularne spożywanie masła orzechowego doprowadzi do lepszej pracy mózgu i obniżenia cholesterolu.
Jak konkretnie wykorzystać masło orzechowe w kuchni?
Jak już zostało wspomniane masło orzechowe może być wykorzystane w kuchni na przeróżne sposoby. Domownicy bardzo często decydują się m.in. na przygotowanie batoników, omletów, naleśników, racuchów, muffinek czy też wafli ryżowych z dodatkiem masła orzechowego. Ciekawym wyborem jest też smoothie bowl z masłem orzechowym. Najczęściej spożywa się ja na śniadanie, II śniadanie oraz w ramach przekąski lub podwieczorku. Godne uwagi jest to, że masło orzechowe coraz częściej pojawia się też w restauracjach. Kluczem do sukcesu jest jednak dobranie 100% masła orzechowego bez jakichkolwiek sztucznych dodatków, które można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością.
Masło orzechowe – za jakimi produktami rozejrzeć się w pierwszej kolejności?
Sporym zainteresowaniem na współczesnym rynku cieszy się m.in. masło orzechowe z dodatkiem smacznego kakao, ale też masło orzechowe z nerkowców, które pochodzą głównie prosto z Ameryki Południowej. Co konkretnie wyróżnia ten produkt spożywczy? Przede wszystkim:
- poprawa funkcjonowania układu krążenia,
- wyjątkowy smak,
- uniwersalność,
- poprawa samopoczucia i stanu skóry,
- poprawa stanu włosów i paznokci,
- uregulowanie poziomu cukru we krwi.
W razie potrzeby można się też zdecydować na masła i pasty orzechowe z dodatkiem imbiru, pomarańczy czy też nawet chili. Ostateczna decyzja będzie zależała od potencjalnego smakosza tego typu masła i jego preferencji żywieniowych. Alternatywą są masła migdałowe, z orzechów laskowych, Crunchy czy też masło z pistacji. Wybór jest nieograniczony, dlatego nie obejdzie się bez dokładnego przeanalizowania poszczególnych produktów spożywczych i dobranie tego najdogodniejszego. Jeśli ktoś chce sobie zapewnić lepsze skupienie, większą dawkę energii i uzyskanie dodatkowego „paliwa” dla mózgu, powinien jak najszybciej sięgnąć właśnie po masło orzechowe.
Uwielbiam masło orzechowe! Przydatny artykuł i ciekawe pomysły na łączenie masła orzechowego z innymi produktami.