Brzoskwinia po Szwajcarsku z Tesco [test i opinie]

ciastko brzoskwiniowe z tesco

Mamy niedzielę, pora więc na test wyrobów z marketowych piekarni. Dziś na tapecie “Brzoskiwnia po Szwajcarsku” z Tesco. Brzmi tak dostojnie, że do jedzenia postanowiłem ubrać smoking.

Sporych rozmiarów ciastko, znalazłem w dziale z wypiekami w promocyjnej cenie: 1,79zł. Nie porywało mnie swoimi wdziękami. Było płaskie i szczerze mówiąc wyglądało dość sucho. Jednak jako, że lubię brzoskwinie, to postanowiłem spróbować.

Brzoskwinia po Szwajcarsku to coś w rodzaju ciasta francuskiego z brzoskwiniowym farszem. Ciasto jest ok, maślane i niezbyt tłuste. Wydaje się trochę zbyt lekkie i mogłoby być bardziej kruche, ale smak jest taki jakiego po takim produkcie się oczekuje. Problemem okazuje się owocowy środek. Nie chodzi o to, że jest nie dobry, jest raczej standardowy, zwykły smak brzoskwiniowego dżemu niezłej jakości. Ta część jest ok. Jednak to, co sprawia, że ciastko jest bardzo przeciętne, to ilość nadzienia jaką zaserwował nam producent. Moim skromnym zdaniem, jest go zdecydowanie za mało, przez co ciastko pozostawia wrażenie konsumpcji czegoś suchego, bez wyrazu i klarownego smaku słodkich owoców.

ciastko tesco opinie
Powiem szczerze, że chętnie zapłaciłbym identyczną cenę za ciastko znacznie mniejsze, które jednak miałoby więcej farszu. Tutaj mamy taki trochę amerykański styl, ciastko jest wielkie i smaczne, ale co z tego, skoro ilość owoców jest taka jaka powinna być w ciastku o połowę mniejszym, przez co całość traci na intensywności. Po ubiegłotygodniowym teście ciastka wiśniowego z Lidla, gdzie owoce aż się przelewały, byłem trochę rozczarowany.

Póki co do brzoskwini po Szwajcarsku raczej nie powrócę, za to widziałem kilka smakowicie wyglądających propozycji w piekarnii Tesco, które pewnie niebawem przetestuję. 🙂

 

  • 8/10
    Cena (1,79) - 8/10
  • 5/10
    Jakość - 5/10
  • 4/10
    Smak - 4/10
5.7/10
6 komentarzy
  1. 11 sierpnia, 2014
    • 11 sierpnia, 2014
  2. 21 lipca, 2014
    • 21 lipca, 2014
      • 22 lipca, 2014
  3. 20 lipca, 2014

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.