Kilka dni temu w Simply Market udało mi się dorwać dwie całkiem ciekawe pizze, których nigdy wcześniej nie widziałem jeszcze na półkach żadnego ze sklepów. Nie wiem w jaki sposób pizza Palacios znalazła się w ofercie Simply i czy wejdzie na stałe do propozycji tego sklepu, ale fakt, że nie mogłem na jej temat znaleźć absolutnie nic w polskojęzycznym internecie sprawił, że musiałem ją przetestować. 🙂
Skusiłem się na obie dostępne wersje (choć na angielskojęzycznej stronie producenta widzę, że jest ich znaaaacznie więcej i to w naprawdę świetnych wersjach smakowych, aż łza w oku się kręci, że u nas zazwyczaj stawia się na szynkę i pieczarki w gotowcach). Obie dostępne w Simply wersje z resztą i tak były bardzo ciekawe, pierwsza to chorizo z serem kozim, druga to (już nieco bardziej standardowa) pepperoni i jalapeno.
Skład nie zachwyca, typowy gotowiec jeśli chodzi o pizzę lodówkową, natomiast cena nieco powyżej standardu dla tej klasy pizzy: 8,49zł.
Pizza Palacios z pepperoni i papryczkami jalapeno
Cóż można powiedzieć o takim doborze składników (pepperoni i jalapeno)? Ja uwielbiam oba te składniki, więc mogę powiedzieć tylko: to ciężko zepsuć! 🙂
I rzeczywiście pizza wypadła całkiem solidnie. Zacznę jednak od ciasta i sosu, które to tyczyć się będą jednej i drugiej wersji smakowej tak samo. Moim zdaniem jeden i drugi element wypadł bardzo dobrze. Może będę się odnosił trochę do pizzy Biedronkowej (tej z lodówek) bo jest powszechnie znana: a więc Palacios to ciasto cieńsze niż Biedronkowe i choć wizualnie oceniając myślałem, że będzie bardzo podobnie, to jednak testowany produkt okazał się zdecydowanie bardziej elastyczny.
Elastyczny aż za bardzo. Do tego stopnia, że pizzę trudno było przetransportować z pudełka na kratkę piekarnika. Po upieczeniu sytuacja oczywiście poprawiła się nieco, ale i tak ciasto moim zdaniem sporo powyżej tego czego można oczekiwać jeśli chodzi o elastyczność. Przez to nie tylko jadło się to mało wygodnie, ale także pizza nie była tak krucha i chrupka od spodu jak lubię. Smakowo ciasto ok, choć nie był to poziom pizzy Italiamo.
Sos natomiast moim zdaniem wypadł naprawdę dobrze. To często bolączka gotowych pizzy, ale tutaj całkiem ciekawie, bez sztucznego posmaku, dobrze doprawiony. Poprawnie a nawet więcej.
Sama pizza naprawdę spoko. Jeśli chodzi o ilość i jakość składników to pizza nie ma się czego wstydzić. Jak na gotowca za 8 zeta było na bogato, było też naprawdę pikantnie, dlatego jeśli lubicie ostre pizze to ta propozycja może Wam się spodobać (nie jakieś 11/10 ale takie dobre 7/10 – zjadliwe, ale bez ognia wypalającego wszystko dookoła :)).
Co ciekawe jak widzicie na foto, oprócz faktu, że pepperoni mamy w formie salami, to oprócz tego w formie… rozdrobnionej/mielonej. Przez co pizza trochę podpadała pod coś w stylu bolońskiej. 😉
Pizza Palacios z chorizo i serem kozim
Naprawdę ciekawa propozycja. Testowałem ostatnio pizzę z kozim serem z Biedronki (gdzie zresztą zostałem pojechany przez kilka osób, za to że moje kubki smakowe są do dupy bo nie wyczułem tej uber głębi smaku mrożonej śliwki :P) i połączenie okazało się ciekawe. Tutaj jednak zamiast delikatnych składników mamy kozi ser z… pikantnym chorizo.
Tradycyjna hiszpańska kiełbaska jak widzicie również została tutaj dość mocno zmasakrowana przez nóż, ale powiem szczerze, że w połączeniu z faktem iż pizza jest dość cienka i elastyczna, a ciasto nie jest tak zwarte jak to do czego przywykłem w gotowcach, to takie krojenie ułatwiało sprawę.
Minusem tej pizzy był fakt, że była cholernie tłusta, natomiast połączenie smaku mi osobiście bardzo podeszło. Okazało się, że kozi ser, chorizo, sos pomidorowy oraz ser żółty to całkiem fajne połączenie.
Dla fanów chorizo godna polecenia! 🙂
Podsumowanie
Moim zdaniem pizza Palacios to całkiem udane połączenia smaków. Mam nadzieję, że był to tylko test ze strony Simply (domyślam się, że w Auchan też musiało być, choć nie wiem, nie bywam, mam daleko) i produkt ten pojawi się jeszcze w przyszłości w większej ilości wariantów smakowych.
Pan Tester
Simply
-
6/10
-
8/10
-
7/10
-
8/10
Widać hiszpańskie pizze niemrożone królują w Polsce, te Biedronkowe też są z tego kraju. Jak zauważyłem nawet podobne kompozycje smakowe oraz serie produktów mają.
W Aldi zauważyłem ciekawe pizze (są dostępne w polsce):
http://www.aldi-nord.de/aldi_holzofen_pizza_645_129_416_35848.html
Jadłem śródziemnomorską – produkt wydaję się być z gatunku „premium” (cena też to sugeruje) i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że pizza już jest posypana rukolą – podczas pieczenia staje się ona dominującym składnikiem zarówno zapachowym jak i smakowym. Szkoda, bo pozostałe składniki prezentują się bardzo dobrze. Ciasto i sos to również mocne strony tej pizzy. Widziałem już mrożoną pizze w której szynka parmeńska i bodajże rukola były zapakowane w osobne opakowania i należało je nałożyć dopiero po upieczeniu – takie rozwiązanie byłoby idealne w tym przypadku.
Zgadzam się z Tobą, że rucola już na pizzy to jakieś nieporozumienie, traci wszystko co może stracić po wizycie w piekarniku :). Testowałem zresztą podobną pizzę papa pedro jakiś czas temu.
W każdym razie polecenia ciekawe, bo powiem szczerze, że po pierwszym teście pizzy z Aldi jakoś do tego produktu w wykonaniu dyskontu z niemiec mnie nie ciągnęło już ;P
O widzisz, dokładnie o tę pizze chodziło, jednak ja się myliłem – tylko szynka była osobno. A co do kwestii smakowych – każdy ma inny smak a ponadto raz mamy większa ochotę na coś i nastawiamy się pozytywnie a innym razem jest inaczej – a to wpływa na to jak odbieramy dany produkt.
Ważne, że obecnie w Lidlu tydzień włoski – a w nim najlepsza moim zdaniem seria pizz (ciasto jest niesamowite) z Arrabiatą na czele.
pizza z chorizo i kozim serem bardzo mi smakowała fakt tłusta. w moim simply kupiłem wersje becon athon czyli bekon z tuńczykiem smak świetny i tuńczyk mimo ze puszkowy nie było czuć tania konserwą , jest jeszcze u mnie wersja serowa i tradycyjna szynka pieczarki. spod u mnie bardziej się podpiekł bo wstawiam pizze na dolna część piekarnika. pizze na plus bo i tak miażdżą wynalazki naszych rodzimych producentów. Jeśli masz w kato piotra i pawłą to lody ben&jerry’s sie pojawiły cena 28zl na 0,5l
Mówisz kolego, że u Ciebie w Simply są te samki (i dalej jest w ofercie ta pizza)? Jak tak to aż się chyba przejdę ;).
Swoją drogą widzę, że w Biedrze jest teraz lodówkowa pizza bolońska. Chyba też trzeba będzie to sprawdzić 😛
si senior testero ale zaznaczam ze w warszawskich simply:)
Które w biedronkach są lodówkami? W najbliższej ostatnio zmienili tak, że lodówki i zamrażarki wyglądają praktycznie tak samo. A że wszędzie pizze upchnięte, nie mam pojęcia jakie brać.