Pizza Chili Con Carne z Lidla (Tydzień Meksykański)

pizza chili con carne lidlDziś (chyba) pierwszy raz na blogu test produktu z Tygodnia Meksykańskiego w Lidlu (choć nie będzie ostatni, bo kolejny już czeka ;)). Oczywiście na pierwszy ogień musiała pójść mrożona pizza. Do wyboru podczas tego tygodnia mamy dwie wersje: pizza Jalapeno i pizza Chili Con Carne. Początkowo chciałem testować obie, ale w sumie uznałem, że  jak będzie gniot pokroju pizzy z Tygodnia Hiszpańskiego to druga sztuka zawali mi i tak niewielki już piekarnik na kolejne miesiące, bo nie będę mógł się przełamać ;).

Tak źle jednak nie było, ale o tym za chwilę.

Cena i skład pizzy chili con carne

Trzeba przyznać, że na papierze pizza ta wygląda naprawdę fajnie. Po pierwsze ja bardzo lubię pizzę tego typu, czyli z mięsem mielonym i jakimiś fajnymi, pikantnymi dodatkami (dlatego wszelkie meksykańskie, czy bolońskie pizze to dla mnie spoko opcja).

Również cena bardzo na plus. 5,49zł za pizzę 350-360g to naprawdę niezła oferta, szczególnie jeśli patrzeć na ilość składników, bo w tym względzie jest również dość solidnie.

tydzień meksykański w lidlu pizzaSkład… trudno mi coś szczególnego o nim napisać. Jak na stosunkowo niską półkę cenową, to myślę, że jest jak najbardziej na plus (ps muszę wygrzebać opakowanie i zrobić raz jeszcze zdjęcie składu bo moja cyfrówka od siedmiu boleści znowu wcięła połowę zdjęć).

Pizza Chili Con Carne – jak to zrobić i jak to smakuje? 🙂

Jak widać po wyjęciu z opakowania, wygląda całkiem nieźle. Sporo składników, choć jak na moje oko nieco za mało sera (co pisałem już kilka razy przy pizzach z Lidla).

Pizza Chili Con Carne jest już wcześniej podpieczona, więc tak naprawdę olejcie instrukcje na opakowaniu i trzymajcie ją do momentu aż ser się stopi i ładnie zarumieni. Zauważyłem, że te wskazówki z opakowań ostatnio mocno mijają się z tym jak chcę by pizza wyglądała.

Ok, jeśli chodzi o smak to muszę to podzielić na kilka części.

Zacznę od ciasta które ciężko skategoryzować jako dobre lub złe. Ogólnie do tego co znamy z mrożonej pizzy Italiamo to pizzy z Tygodnia Meksykańskiego jest baaardzo daleko. Z drugiej strony to nie jest złe ciasto. Powiedziałbym, że niezły Lidlowy standard, który znacie z wielu innych mrożonych z tego dyskontu. Nieco zbyt suche i nieco zbyt mało elastyczne, ale poza tym jest ok.

pizza z tygodnia meksykańskiego z lidlaSos nieźle podkręca smak. Jest pikantny w sposób mocno przemysłowy (czyli typowo, za dużo pieprzu, za mało chili) ale nie zalatuje sztucznością, nie wypala też podniebienia. Z całą pewnością na plus.

Dodatki to głównie mięso (nie mogę się do niego przyczepić) i fasola (niektóre były dość twarde i nieprzyjemne). Fajnie komponowały się zresztą. Ser również dobry, ale jak wspomniałem podwojenie jego ilości zrobiłoby tu robotę i był by na pewno punkt więcej za smak (jak dorzucicie trochę swojego będzie miodzio za takie pieniądze ;)).

Podsumowanie

Pizza Chili Con Carne El Tequito z Lidla to nie jakiś wielki pozytywny szok jak te z tygodnia włoskiego, ale fajna cena, fajny pomysł na składniki (przynajmniej na mój gust), nie najgorszy skład i po prostu fajny smak sprawiają, że to produkt, który mógłbym mieć w zamrażarce na awaryjną kolację bez problemu :).

Pan Tester

Lidl
  • 8/10
    Cena (5,49) - 8/10
  • 7/10
    Jakość - 7/10
  • 7/10
    Smak - 7/10
7.3/10
Sending
User Review
5 (1 vote)
11 komentarzy
  1. Sierpień 4, 2016
  2. Lipiec 21, 2016
  3. Lipiec 21, 2016
    • Lipiec 21, 2016
    • Lipiec 22, 2016
  4. Lipiec 20, 2016
    • Lipiec 20, 2016
  5. Lipiec 20, 2016
    • Lipiec 20, 2016
      • Lipiec 20, 2016
        • Lipiec 20, 2016

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.