Pizza bez glutenu z Biedronki [test i opinie]

biedronka pizza bez glutenuTest miał być dzień po pizzy Walentynkowej, ale niestety nawał obowiązków sprawił, że pizza bez glutenu ma swoją premierę na blogu kilka dni później. Powiem Wam szczerze, że gdyby nie ten blog, pewnie nigdy bym po nią nie sięgnął, bo glutenu raczej nie unikam, ale postanowiłem ją sprawdzić dla wszystkich tych, którzy być może mają uczulenie na gluten a jednak chciałyby od czasu do czasu zjeść gotową pizzę.

Pizza bez glutenu? Co ja pacze?

Niektórzy zarzucają modzie na produkty bezglutenowe, że bardziej niż o wielki wpływ na zdrowie, chodzi tutaj o świetny biznes. Nie wiem ile w tym prawdy, bo tak jak powiedziałem, w targecie nie jestem, ale patrząc wyłącznie na pizzę z Biedronki, być może coś w tym jest.

pizza bez glutenu składnikiJeśli chodzi o dodatki to naprawdę nic ciekawego. Szynka. I to nie jakaś z wyższej półki, tylko najbardziej standardowa, ze standardowych. Ponadto mozarella, sos i to właściwie tyle. Widać też sporo ziół.

Przy tak  niewielkiej ilości składników trzeba spodziewać się niewygórowanej ceny. Tymczasem pizza jest znacznie droższa od swoich lodówkowych braci i sióstr o bogatszych składnikach, bo kosztuje aż 9,99.

Blado

opinie pizza bez glutenu biedronkaPizza bez glutenu różni się znacznie od podobnych wyrobów z Biedronki. Ciasto już na pierwszy rzut oka jest inne, i strasznie… blade. Pizza jest bielutka od spodu. Co więcej kiedy chciałem zrobić zdjęcie spodu i podniosłem ją za jedną część (jak robiłem to wiele razy przy pizzach z Biedronki) pizza się złamała! Cudem nie na dwie części, ale wiedziałem już, że ciasto jest mega kruche, co nie zwiastowało nic dobrego, bo po latach eksperymentów z tworzeniem w mojej kuchni ciasta na pizzę idealną wiem, że te dobre to nie tylko smak, ale właśnie odpowiednia elastyczność.

Przygotowanie i smak

pizza bez glutenu biedronka testPizzę bez glutenu przygotowuje się dłużej niż standardową. A po wyjęciu z piekarnika na szczęście wygląda już nieco lepiej niż wcześniej, ale to raczej wciąż obraz taniej mrożonki z tanią szynką.

Struktura pizzy bardzo dziwna. Taka nieco bułkowata, z chrupiącym spodem. Trochę w tym aspekcie przypomina mi ciasto Guseppe.

Smakowo pizza bez glutenu nie wypada tak źle jak się spodziewałem. Mówię przede wszystkim o jej cieście. Jest całkiem przyjemne, choć trudno powiedzieć, że zbliżone smakiem do włoskiego ciasta drożdżowego. Wymysł raczej pizzo podobny, ale zjadliwy. Pizza ma chrupiące brzegi i spód i miękki środek. Ciasto jest z resztą znacznie grubsze niż standardowo w tej serii. Problemem jest to, że mam wrażenie, że ta pizza jest strasznie sucha. I nie mam na myśli małej ilości sosu czy innych składników, po prostu taka jest specyfika tego ciasta chyba.

pizza bez glutenu z biedronki testZe smakiem składników już jest nieco gorzej. Sos i ser to standard, szynka zaś to jak wspomniałem nic specjalnego.

Czy warto sięgnąć po pizzę bez glutenu? Moim zdaniem nie. Wyższa cena, znacznie gorszy smak i składniki, niż standardowe pizze w Biedronkowych lodówkach. To co jedynie może przemawiać na jej korzyść to brak glutenu.

Pan Tester

PS: Zapraszam też na mojego Instagrama, jeśli jeszcze Was tam nie ma :).

Biedronka
  • 5/10
    Cena (9,99) - 5/10
  • 6/10
    Jakość - 6/10
  • 5/10
    Smak - 5/10
5.3/10
Sending
User Review
3.85 (13 votes)
38 komentarzy
  1. 28 listopada, 2019
  2. 14 września, 2019
  3. 4 czerwca, 2018
  4. 18 maja, 2018
  5. 14 grudnia, 2017
    • 10 lutego, 2018
    • 10 lutego, 2018
      • 27 marca, 2019
  6. 19 sierpnia, 2016
    • 19 sierpnia, 2016
  7. 8 marca, 2016
    • 29 kwietnia, 2017
  8. 27 lutego, 2016
  9. 22 lutego, 2016
    • 22 lutego, 2016
      • 8 grudnia, 2016
    • 8 marca, 2016
      • 8 marca, 2016
        • 10 marca, 2016
          • 10 marca, 2016
          • 26 kwietnia, 2016
        • 8 grudnia, 2016
    • 16 kwietnia, 2016
  10. 18 lutego, 2016
  11. 12 lutego, 2016
  12. 12 lutego, 2016
    • 12 lutego, 2016
  13. 12 lutego, 2016
    • 12 lutego, 2016
  14. 12 lutego, 2016
    • 12 lutego, 2016
    • 31 marca, 2016
      • 26 kwietnia, 2016
        • 26 kwietnia, 2016
        • 8 grudnia, 2016
  15. 12 lutego, 2016

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.