Pierożki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem z tygodnia Greckiego

lidl pierożki z tygodnia greckiegoJako, że w całej historii bloga nie pojawiły się jeszcze chyba żadne testy z tygodnia Greckiego w Lidlu, to postanowiłem to zmienić (swoją drogą byłem przekonany, że już coś testowałem z tej serii, ale szukam i nic :)). Kupiłem wczoraj kilka ciekawych produktów, które przetestuję a dziś pierwsze dwa z nich: pierożki z ciasta francuskiego w dwóch wersjach smakowych: z fetą, oraz z fetą i szpinakiem.

Dobry stosunek cena…ilość

pierożki z fetą i szpinakiem tydzień grecki w lidlu składJedna paczka tych „pierożków” to koszt 7,99zł. Powiem Wam, że po wyjęciu z opakowania byłem w szoku, ale tym razem pozytywnie, bo za takie pieniądze w środku znalazłem dokładnie 35 sztuk (mówię o wersji z fetą bo tej ze szpinakiem nie liczyłem ,ale było podobnie o ile nie tyle samo). Całość nie zmieściła mi się na dwóch blachach z piekarnika (pamiętajcie by zostawić trochę odstępu między ciastkami bo rosną dość znacznie).

pierożki ze szpinakiem i serem feta lidlAle żeby nie było aż tak słodko, to miałem w tej edycji testować także Mousake, ale po zobaczeniu tego maleństwa za 12,99zł na ten moment sobie odpuściłem (swoją drogą, ktoś próbował?). Może w przyszłej edycji, albo na wyprzedażach tuż po tygodniu greckim :).

Podsumowując, z całą pewnością nikt nie będzie rozczarowany jeśli chodzi o ilość, bo jest ona naprawdę imprezowa! 🙂

Pierożki Eridanous ze szpinakiem i serem Feta

tydzień grecki pierożki ze szpinakiem i fetą z ciasta francuskiegoZacznę od tej „bogatszej wersji” której nadzienie składa się ze szpinaku, Fety i sera Myzithra  (tego nie znam).

Skład tego produktu powiedzmy sobie szczerze: do najlepszych nie należy. Sporo składników które nie wróżą niczego dobre. Sam wygląd również nie jest zachęcający przed przygotowaniem. Wiem, że może nie ma nic specjalnego w mrożony cieście francuskim, ale to wszystko wygląda tak „fabrycznie” jeśli wiecie o co mi chodzi ;).

szpinak i feta lidl

to mniej więcej połowa opakowania 😉

Przygotowanie: producent zaleca moim zdaniem zdecydowanie zbyt długi czas przygotowywania (albo mój piekarnik grzeje mocniej niż powinien). W każdym razie odejmijcie z 5-7 minut od tego co zalecane i moim zdaniem będzie idealnie (a najlepiej to sprawdzajcie co jakiś czas, bo łatwo to przypalić ;)).

Smak: zawsze kiedy kupuję produkt ze szpinakiem (szczególnie mrożony) boję się, że w środku będzie ta dziwna zielona, lejąca się papka. Jednak tutaj na szczęście tak nie było. Szpinak wygląda naturalnie a w farszu da się zauważyć także naprawdę sporo sera feta i… tego drugiego ;).

lidl tydzień grecki pierożki ze szpinakiem i fetąFarsz smakuje dość nijako. Wyczuwam tu głównie sery, szpinak jakby ginął w tle i daje tylko „wodnisty” posmak. Brakuje zdecydowanie przypraw. Całości nie poprawia fakt, że moim zdaniem ciasta francuskiego jest tutaj zdecydowanie za dużo. Jak dla mnie gdyby wywalić 20-30% byłoby ok.

Natomiast jeśli chodzi o smak samego ciasta to moim zdaniem jest naprawdę dobrze. Po pierwsze nie cierpi na to na co większość lodówkowych ciast francuskich, to znaczy nie jest zbyt tłuste, chrupie odpowiednio, warstwy odpowiednie. Jest dobrze, a jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to też mogłoby być bardziej słone, szczególnie, że farsz zawiódł jeśli chodzi o przyprawienie.

Pierożki Eridanous z serem Feta

tydzień grecki w lidlu pierożki fetaTa wersja mimo, że wydaje się mniej urozmaicona przypadała mi bardziej do gustu. Jak widać tutaj mamy kształt który rzeczywiście przypomina pierożki.

Składu i przygotowania nie będę opisywał, bo szczegóły znajdziecie na zdjęciu a całą resztę opisałem już przed chwilą.

pierożki z fetą tydzień grecki w lidluSmak: nadzienie Feta to trochę przesada. Feta jest serem słonym i bardzo kruchym, wręcz powiedziałbym, że dość suchym kiedy pozbawimy jej zalewy. Tutaj natomiast farsz jest bardziej w formie czegoś w rodzaju pasty? Trudno mi to sprecyzować, w każdym razie feta z dodatkami. I powiem Wam, że bardzo dobrze. Próbowałem robić ciasto francuskie z fetą w domu i zawsze wychodziło zbyt słone i suche, ten farsz jest nieco delikatniejszy, smaczny (walory smakowe Fety zachowane) i nie jest wysuszony.

lidl pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem fetaSmak jest tak naprawdę bardzo prosty, ale mi odpowiada. Nieco niedoprawione aczkolwiek niezłe ciasto francuskie, oraz przyjemnie słony farsz Feta o dobrej strukturze. Tyle. Nic więcej napisać tutaj nie można, ale to naprawdę niezła przekąska.

Podsumowanie

lidl pierożki fetaPowiem tak, za takie pieniądze na pewno warto. Nie jest to przekąska ani zdrowa ani wybitna pod względem smaku, ale szczególnie wersja z samą Fetą jest wykonana bardzo poprawnie i ciężko się do czegoś doczepić. Dla mnie świetna opcja np na imprezową zagryzkę przy tym stosunku cena/ilość/jakość. Ja pewnie jeszcze wrócę w kolejnych edycjach.

Co według Was warto przetestować z tygodnia Greckiego w Lidlu? Jeśli zdążę to jeszcze w tej edycji przetestuję dla Was 2-3 produkty, ale może coś przegapiłem?

Pan Tester

25 komentarzy
  1. Wrzesień 14, 2016
  2. Kwiecień 24, 2016
  3. Kwiecień 24, 2016
  4. Kwiecień 16, 2016
  5. Kwiecień 15, 2016
    • Kwiecień 15, 2016
  6. Kwiecień 15, 2016
  7. Kwiecień 15, 2016
    • Kwiecień 15, 2016
      • Kwiecień 16, 2016
  8. Kwiecień 14, 2016
  9. Kwiecień 13, 2016
    • Kwiecień 13, 2016
  10. Kwiecień 13, 2016
  11. Kwiecień 13, 2016
    • Kwiecień 13, 2016
  12. Kwiecień 13, 2016
    • Kwiecień 13, 2016
      • Kwiecień 14, 2016
  13. Kwiecień 13, 2016
    • Kwiecień 13, 2016
      • Kwiecień 13, 2016
        • Kwiecień 13, 2016

Dodaj komentarz