Empanada z Tuńczykiem z Biedronki [test i opinie]

empanada z tuńczykiem z biedronkiW Biedronce od początku tygodnia trwa akcja Hiszpańsko-Portugalska. Jeśli chodzi o kuchnię to ta z krajów śródziemnomorskich (choć Portugalia akurat chyba się do nich nie zalicza, ale wiadomo o co chodzi ;)) to zdecydowanie moje smaki, tak oferta Biedronki w większości trafiła do kategorii: nieciekawe, albo już testowałem. Były jednak i wyjątki, jeden z nich w dzisiejszym teście: Empanada z tuńczykiem.

Co to jest Empanada

Przyznam szczerze, że klasycznej Empanady nie miałem okazji jeść (trzeba będzie się zmierzyć z tym wyzwaniem na Szamam ;)). W każdym razie pomysł jest prosty. Zazwyczaj kruche ciasto, które ze wszystkich stron okrywa rozmaite dodatki. Pomysłów na farsze więcej niż tych do pierogów.

skład empanada z biedronkiBiedronka proponuje natomiast farsz z tuńczykiem, papryką, cebulą i pomidorami. Powiem szczerze, że skład mimo, iż zakładałem, że będzie jakaś masakra to jest naprawdę niezły.

Swoją drogą zwróćcie uwagę na zabiegi producentów w jaki sposób podają zawartość danego składnika. Całość składu podzielono na dwie części, tak by osobno rozpisać ciasto i farsz. W przypadku ciasta nie podaje się procentowych wartości danego składnika, ale już tuńczyk w farszu jest tak podany. 37% wygląda fajnie, ale wiele osób pewnie uzna, że mamy go tam grubo ponad 100g (całość ma 320g). Cóż…

Za Emapnadę Biedronka życzy sobie 6,99zł. Dramatu nie ma, ale też trudno mówić o tym by była to jakaś wielka okazja.

Przygotowanie i smak

test empanady z biedronkiCały produkt wygląda z zewnątrz dokładnie tak jak testowana już jakiś czas temu pizza calzone z Biedronki.

Empanadę z tuńczykiem trzeba przygotowywać w piekarniku (przynajmniej takie jest zalecenie na opakowaniu, choć na patelni też da radę zapewne). Po otwarciu klapy piekarnika pachnie… paluszkami rybnymi. Identycznie.

Rozkrawam i… kurczę no rozczarowanie, bo wygląda mało ciekawie.

test empanada z tuńczykiem biedronkaCałość wygląda jak paprykarz i niestety muszę przyznać, że w dużej mierze smakuje jak stary dobry Szczeciński :). To znaczy nie żebym miał coś do paprykarza, i to danie też zjadłem bez żadnego problemu i pewnie zjadłbym ponownie, ale no nie tego się spodziewałem.

Smak płaski, konserwowy a tuńczyka trudno tu wyczuć. No i właściwie chyba tutaj zakończę historię o tym produkcie.

biedronka empanada z tuńczykiem opinieNatomiast jeśli zastanawiacie się czy kupić pizzę z oferty hiszpańskiej w Biedronce to koniecznie zajrzyjcie do poniższych testów bo obie testowałem już:

Tu chorizo:

Pizza Chorizo z Biedronki [test i opinie]

A tu Serrano, choć z innej serii (widzę, że teraz mozzarella jest w tych śmiesznych kulkach).

Pizza z Szynką Serrano z Biedronki [test i opinie]

Kusi mnie też ten produkt. Ktoś miał już przyjemność? 🙂

Pan Tester

12 komentarzy
  1. Czerwiec 18, 2016
  2. Czerwiec 2, 2016
    • Czerwiec 2, 2016
      • Czerwiec 18, 2016
    • Czerwiec 9, 2016
    • Czerwiec 18, 2016
  3. Czerwiec 1, 2016
    • Czerwiec 1, 2016
      • Czerwiec 2, 2016
        • Czerwiec 2, 2016
          • Czerwiec 2, 2016
        • Styczeń 17, 2017

Dodaj komentarz