Duża Pizza 4 Sery z Pieczarkami z Biedronki [test i opinie]

pizza z pieczarkami 4 sery z biedronkiStandardową pizzę cztery sery z Biedronki testowałem w maju tamtego roku. Minęło już więc trochę czasu, ale test ten wciąż cieszy się sporą popularnością, a to pewnie dlatego, że pizza ta wciąż znajduje się w ofercie dyskontu, a ja dodam, że rzeczywiście kilka razy od tego czasu po nią sięgnąłem (głównie jako niezła baza pod swoje dodatki). W ostatniej gazetce pojawiła się jednak nieco inna, podobna pizza 4 sery z dodatkiem pieczarek i to w powiększonej do 600 gram wersji.

Cena i skład

Obecna cena to 9,99zł. Nie mam pojęcia czy ta pizza zostanie w ofercie na stałe i czy cena która jest obecnie pozostanie bez zmian. Fakt faktem, że póki co jest ona dość atrakcyjna patrząc jedynie na rozmiary i mając nadzieję na jakość zbliżoną do standardowej wersji. 600 gramowa pizza to naprawdę kolos. Na opakowaniu producent podaje, że to wersja dla trzech osób. Powiedziałbym, że dla dwóch głodnych, lub trzech mniej głodnych. 🙂

skład pizza 4 sery z biedronkiJeśli chodzi o skład to szczerze mówiąc nie wiem na ile zmienił się on w porównaniu do mniejszej wersji (pomijając póki co pieczarki) bo producent zmienił sposób podawania składników. Teraz wszystkie sery stanowią jedną wartość procentową. W każdym razie Mozarella, Edam, Gouda i… ser twardy (nie pytajcie co autor miał na myśli ;)) stanowią łącznie nieco ponad 30% składu całości. Jest więc nieźle.

Do tego oczywiście pieczarki, składniki na ciasto etc. Ponownie brak tu zawiłych związków chemicznych, co śmiało możemy chyba uznać za plus.

Przygotowanie i smak

Duże wersje lodówkowych pizzy z Biedronki są na ten moment (chyba) dwie. Jedna to standardowa szynka i pieczarki, którą też dla Was przetestuję, bo miałem okazję próbować jej całkiem niedawno. W każdym razie moim zdaniem różnią się one nieco smakowo od mniejszych wersji.

biedronka pizza cztery sery z biedronkiDuża wersja pizzy cztery sery, po pierwsze wymaga nieco dłuższego przygotowywania w piekarniku. Myślę, że śmiało możecie zakładać tutaj 8 minut moim zdaniem.

Problemem jest to, że jak na moje oko, trudniej tutaj (w porównaniu do mniejszej siostry) uzyskać pożądany efekt chrupkiego spodu. Mi się to udało połowicznie, ale nie tak dobrze jak w mniejszych wersjach.

Smakowo moim zdaniem pizza wypadła gorzej niż mniejsza wersja. Po pierwsze pieczarki. Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak można dawać marynowane pieczarki do pizzy. To się nie godzi. One nadają się do zagryzania wódy, a nie do pizzy ;).

pizza cztery sery z pieczarkami testPo drugie proporcje samych serów też wypadają słabiej. Zdecydowanie za dużo pospolitych serów a zbyt mało długo dojrzewających (które są tutaj oznaczone jako twarde zapewne). Co prawda taka Gouda potrafi być genialna w tym zakresie (Gouda prosto z Holandii którą kiedyś jadłem była jednym z najlepszych serów, które nie mają nic wspólnego z tym co możecie spotkać w sklepie pod tą samą nazwą) ale to się nie zdarza często w naszym kraju niestety :(.

Sos i cała reszta jak najbardziej ok.

Swoją drogą trzeba powiedzieć szczerze, że co jak co, ale pizza jak na gotowca wygląda bardzo apetycznie po przygotowaniu, co? 🙂

Podsumowanie

Czy warto sięgnąć po pizzę 4 sery w wersji maxi i wzbogaconą o pieczarki? Jeśli szukacie taniej opcji imprezowej to moim zdaniem warto, ale w przeciwnym razie standardowa wersja wygrywa i jest lepszą opcją szczególnie jeśli chcecie tam dorzucić kilka swoich składników (bo jeśli nie to proponuję np pepperoni jeśli chodzi o Biedronkę, a jeśli macie blisko Lidla to wiadomo… Italiamo rox).

Pan Tester

5 komentarzy
  1. Marzec 6, 2016
    • Marzec 7, 2016
      • Marzec 8, 2016
        • Marzec 8, 2016
  2. Marzec 6, 2016

Odpowiedz na „RebelAnuluj pisanie odpowiedzi