Dobra Szama Food Truck [test i opinie]

dobra szama food truck testZgodnie z zapowiedzią po tym jak opowiedzieliście się za tym pomysłem, ruszam z testowaniem food trucków na blogu ;). Co prawda nie będą to jakieś częste posty (szczególnie teraz gdy sezon food truckowy za nami) ale jak natknę się na coś ciekawego (lub wybitnie nieciekawego – ostrzeżenie by nie wtopić kasy to dobra rzecz ;)) to będę dawał znać. Na pierwszy ogień idzie food truck Dobra Szama, który sprawdziłem jakieś dwa tygodnie temu gdy zawitali na zlot na Katowickim rynku.

Dobra Szama Food Truck – Menu i Ceny

Food truck Dobra Szama zaskakuje na plus jeśli chodzi o menu. Nie jest może bardzo rozbudowane, ale moim zdaniem wyróżnia się bardzo pozytywnie na tle innych. W tym trucku znajdziecie np. Ormiańskie placki z drobiem, czy Quesadille w bardzo ciekawych zestawieniach smakowych (jedno z nich to właśnie przedmiot tego testu).

Zakres cenowy: powiedziałbym średni z naciskiem na wysoki (choć patrząc na wysoką jakość składników skłaniam się jednak do ceny po prostu prawidłowej). Porcja którą testuję to koszt dokładnie 20zł.

Dobra Szama – Sezonowy Kozak

Kusił ormiański placek, ale ostatecznie (przynajmniej tym razem) padło na Quesadillę o którą Szama postanowiła nazwać „Sezonowy Kozak”. Placki kukurydziane, gruszka, pietruszkowe pesto, oliwki, szynka długodojrzewająca, jalapeno, pomidory. Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem. Przyznajcie jednak sami, że na papierze wygląda to intrygująco.

sezonowy kozak dobra szama food truckW rzeczywistości smakuje moim zdaniem jeszcze lepiej. Trudno to opisać, bo to był jeden z najbardziej bogatych smakowo food trucków jakiego próbowałem.

Zacznę może od początku: placki są stosunkowo suche, bardzo mączne, w charakterystyczny sposób który zna każdy kto choć raz jadł np. tortilla chips. Pikantne Jalapeno i słodka gruszka w połączeniu z dominującym, słonym smakiem szynki i specyficznym smakiem koziego sera. A wszystko to w akompaniamencie sosu pomidorowego (smakowało trochę jak mocno zmielona salsa). 😉

Wybaczcie ale chyba lepiej Wam tego nie opiszę, bo smaków jest naprawdę bardzo dużo. Mimo, że jestem fanem raczej ciężkich smaków w stylu włoskim czy meksykańskim to takie świeże spojrzenie na Quesadillę uważam za strzał w dziesiątkę. Myślałem, że będzie to hipsterski przerost formy nad treścią (w składzie brakowało tylko rucoli by urosła mi broda i pojawiły się stylowe zerówki na nosie) ale pozostaje mi pogratulować temu kto to wymyślił.

Podsumowanie

Jeśli miałbym podsumować: Dobra Szama to naprawdę dobra szama :). Jak wspomniałem, będę musiał spróbować kiedyś tych Ormiańskich placków z indykiem, bo czytam o nich dobre opinie, ale czy będzie okazja i fundusze na takie wybryki… czas pokaże ;). Anyway food truck jest (chyba) z Warszawy a że mam zamiar się tam wybrać w tym miesiącu jeszcze, to może na nich trafię ;).

Pan Tester

6 komentarzy
  1. Listopad 10, 2017
  2. Listopad 12, 2016
  3. Listopad 10, 2016
    • Listopad 16, 2016
      • Listopad 16, 2016
        • Listopad 16, 2016

Dodaj komentarz