Dania Sous Vide Virtu [test i opinie]

virtu sous videCoraz częściej w naszych marketach spotykam całkiem ciekawe gotowe dania. Ostatnio w Lidlu natknąłem się na przukład na gotowce Virtu przygotowywane (ponoć) metodą sous vide, czyli popularną ostatnio (szczególnie w restaracjach z nowoczesnym podejściem do kuchni).

Na czym polega metoda gotowania sous vide? Wyrażenie to z języka francuskiego dosłownie oznacza „w próżni”. Jak możecie się domyślać więc produkty najpierw umieszczane są w worku z którego odciągnięte zostaje całe powietrze a następnie gotowane w wodzie (o stosunkowo niskiej temperaturze, ale nie jestem ekspertem, nie będę się zagłębiał w ten temat :P).

skład sous vide virtuPrzechodząc jednak do gwiazdy dzisiejszego testu: w ofercie było kilka wariantów dań sous vide Virtu. Ja zdecydowałem się na filet z indyka w sosie maślano-cytrynowym z warzywami. Brzmi fancy? Cóż przyjemność ta kosztować Was będzie od 5,99 do 9,99zł. Pierwsza cena jest ceną za jaką kupiłem to danie w promocji i która jak widziałem dziś ponownie obowiązuje. Druga zaś to cena standardowa.

Danie wkładamy razem z workiem do gotującej się wody, po czym całość rozcinamy i uzyskujemy coś takiego jak na zdjęciu.

virtu indyk sous videPorcja indyka całkiem spora, zwykła pierś, nie jakieś dziwne wynalazki. To co zaskakuje in minus to warzywa. Trochę ziemniaków, wyglądająca mizernie kostka marchewki i mocno stłamszony szparag. 😉 Sosu jak widać na zdjęciu też nie jest tutaj zbyt wiele. Ale próbujemy.

Zaczynam od indyka. Niestety mięso nie smakowało tak jak się spodziewałem. Przez metodę gotowania miałem nadzieję, że całość będzie naprawdę aromatyczna i soczysta, tymczasem niestety mój kawałek mięsa okazał się dość suchy i w dodatku pozbawiony był moim zdaniem jakiegokolwiek smaku.

Sos niestety nie ratował tutaj sytuacji. Cytryna była, owszem, ale w wersji moim zdaniem mocno aromatyzowanej. W każdym razie dla mnie smakowało to jak cytryna którą można spotkać w słodyczach (lody cytrynowe itp).

Warzywa… tutaj mogę napisać, że było zwyczajnie poprawnie. Również niedoprawione, również pozbawione swojego naturalnego smaku. Cóż były ugotowane i przyzwoitej jakości i tyle mogę napisać.

Podsumowując by nie było tak negatywnie, bo moim zdaniem Virtu ma całkiem fajny pomysł na gotowce, proste składniki w ciekawej formie. Być może inne warianty są ciekawsze, będę musiał to sprawdzić. W każdym razie trzymam kciuki że pomysł się rozwinie i być może sięgną po niego także inni. 😉

Pan Tester

13 komentarzy
  1. Sierpień 6, 2017
  2. Sierpień 1, 2017
  3. Lipiec 21, 2017
    • Lipiec 21, 2017
    • Lipiec 22, 2017
    • Lipiec 22, 2017
      • Lipiec 22, 2017
        • Lipiec 26, 2017
          • Lipiec 28, 2017
        • Lipiec 27, 2017
          • Sierpień 3, 2017
  4. Lipiec 21, 2017
  5. Lipiec 20, 2017

Dodaj komentarz