Dziś w teście kolejne chipsy wydawane pod marką premium jednego z marketów (testowałem już chipsy premium Biedronki, Lidla, Tesco i Aldi, na końcu testu znajdziecie odnośniki do wszystkich testów). Tym razem sprawdzam Netto i jego markę Premieur, pod którą znajdziecie dwa rodzaje chipsów: Nature Cheese and Onion oraz Balsamic Vinegar and Sea Salt.
Cena i skład
Trzeba przyznać, że cenowo propozycja chipsów premium od Netto wypada całkiem sensownie. Jedna paczka to tylko 3,50zł. Tylko bo wspomniani konkurencji swoje propozycje sprzedają za 5-8zł, jest to więc całkiem spora różnica.
Jeśli chodzi zaś o skład to moim zdaniem premium tutaj jest niewiele. Chipsy w zasadzie nie odbiegają w tym zakresie od każdych innych chipsów na rynku.
Jakość
Jakościowo różnicę do tego co znajdziemy na półkach każdego niemal sklepu jednak widać. Przede wszystkim jeśli chodzi o grubość chipsów, które dorównywały tym z Lidla czy Aldi. Niestety mam wrażenie, że jakość samych ziemniaków, ewentualnie tego na czym były smażone była już znacznie niższa, co było odczuwalne w smaku.
Sporo chipsów było także posklejanych i bardzo twardy. Za twardych. Całość nie chrupała także tak dobrze jak wspomniane wyżej marki.
Chipsy Netto Premieur Nature Cheese and Onion
Wersja serowo-cebulowa smakowo okazała się naprawdę solidna. Oprócz mankamentów które wymieniłem powyżej, to trudno było się tutaj do czegoś doczepić. Chipsy były naprawdę solidnie przyprawione, ale co najważniejsze przyprawa smakowo była znaaaacznie ciekawsza niż to co oferują „serowo-cebulowe” które jemy zazwyczaj.
W przeciwieństwie do rynku tutaj mieliśmy bowiem głównie smak sera. I to nie takiego chisowego, tylko rzeczywiście smakowała dobrym serem (charakterystyczny posmak długodojrzewającego sera). Cebula była tutaj jedynie tłem, które przebija się do kubków smakowych dopiero po czasie.
Chipsy Netto Premieur Balsamic Vinegar and Sea Salt
Chipsy o smaku octu balsamicznego były nawet lepsze niż wersja serowa. Nie były to najlepsze chipsy o tym smaku jakie jadłem, ale z drugiej strony były to chipsy najtańsze o tym smaku jakie jadłem ;). Mogę więc śmiało powiedzieć, że były to chyba chipsy o najlepszym stosunku ceny do smaku jeśli chodzi o smak vinegar ;).
Właściwie były bardzo podobne do innych chipsów jakie można kupić w Polsce jeśli chodzi o ocet i sól morską, jednak na minus słabsze zbalansowanie smaku, były po prostu zbyt kwaśne moim zdaniem.
Podsumowanie
Mimo, że chipsy te mają swoje wady to moim zdaniem przy swojej cenie są bardzo fajną propozycją, bo tak naprawdę rywalizują z każdymi innymi chipsami (cenowo) a smakowo wypadają naprawdę znacznie ciekawiej niż większość tego co możecie kupić na co dzień ;). Problem z nimi jest taki, że chyba nie są dostępne w stałej ofercie (ale tu niech wypowie się ktoś kto regularnie odwiedza Netto może ;)).
No i jeszcze obiecana lista wszystkich testowanych chipsów premium:
- Tesco Fines Kaczka Hosin oraz Kozi Ser – polecam zerknąć koniecznie 😉
- Sól morska i ocet jabłkowy Tesco Finest
- Sól i ocet oraz BBQ z Aldi – warto zerknąć, szczególnie, że są dostępne w stałej ofercie i mega ciekawe ;).
- Top Chips Złociste Ziemniaczki z Biedronki – również ciekawe wydanie smakowe premium chipsów by Biedra 😉
- Chipsy ocet i sól oraz pieprz i sól z Lidla
Pan Tester
Netto
-
9/10
-
7/10
-
8/10
-
8.5/10
Miałam właśnie je polecić. Mi do gustu przypadły octowe. Fajnie kwaskowe i mega twarde, co bardzo je odróżnialo od lamliwych i bardzo kruszacych się w palcach laysow. Dodaję do ulubionych, bardzo mi przypominały te którymi się zajadalam w Szwecji. A te serowe od otwarcia paczki czuć starą skarpete i odrazu wiadomo że mamy do czynienia z serem dojrzewajacym. Co ciekawe na odwrocie opakowania nie ma kszty wzmianki o cebuli 🙂
Jest „cebula w proszku”.
pierwszy